Breaking News

Ελβετία Αδιανόητο Σκέψεις για Τιμωρία Τραπεζιτών


Ελβετία Αδιανόητο Σκέψεις για τιμωρία Τραπεζιτών.

Οι Ελβετοί σκέφτονται το… αδιανόητο: Να τιμωρήσουν τους τραπεζίτες

Μια σειρά σκανδάλων στα οποία πρωταγωνιστεί η Credit Suisse έχουν αναγκάσει τη χώρα να σκέφτεται αλλαγές σε ένα σύστημα στο οποίο οι κορυφαίοι τραπεζίτες είναι σχεδόν στο απυρόβλητο.

Οι μεγάλες απώλειες της Credit Suisee από την κατάρρευση του γραφείου Archegos και την… εξαφάνιση δισεκατομμυρίων από επενδύσεις πελατών που στηρίχθηκαν από την βρετανική Greensill, έχουν προκαλέσει οργή και πυροδότησαν μια σπάνια συζήτηση ανάμεσα στους βουλευτές με στόχο να αλλάξει το πλαίσιο ώστε να επιβάλλονται πρόστιμα στους τραπεζίτες.

Η συζήτηση αυτή είναι η μεγαλύτερη στη δημόσια σφαίρα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μετά την οικονομική κρίση.

«Οι διευθυντές των τραπεζών δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και δεν είναι υποχρεωμένοι. Δεν υπάρχουν πραγματικές κυρώσεις για την κακοδιαχείριση» ανέφερε το μέλος των Πρασίνων, Γκέρχαρντ Αντρέι, στο ελβετικό κοινοβούλιο.

«Τα σκάνδαλα που έχουν χτυπήσει την Credit Suisse, από τη Μοζαμβίκη έως την Greensill καταστρέφουν την υπόληψη της χώρας. Έχουμε προτείνει μια μεταρρύθμιση που θα σημάνει πως όταν συμβαίνει κάτι λάθος, τότε ο διευθυντής θα είναι υπόλογος» πρόσθεσε.

Οι προτάσεις του Αντρέι, οι οποίες βασίζονται στο βρετανικό μοντέλο που προβλέπει ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ιδρυμάτων είναι απευθείας υπόλογοι, αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Η διαβούλευση ξεκίνησε μετά τις απώλειες περισσότερων από 5 δισ. ευρώ που κατέγραψε η Credit Suisse μετά την κατάρρευση του γραφείου Archegos και βρέθηκε αντιμέτωπη με αγωγές ύψους 10 δισ. ευρώ από πελάτες που είχαν επενδύσει μέσω της Greensill.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας εκπρόσωπος της τράπεζας ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει ξεκινήσει έρευνες που θα «αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτών των γεγονότων», προσθέτοντας ότι έχουν γίνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επενδύσεις.

Τα απανωτά σκάνδαλα έχουν εκνευρίσει τους αξιωματούχους της FINMA, της ελεγκτικής αρχής του τραπεζικού συστήματος, η οποία παλεύει να φέρει τους τραπεζίτες ενώπιον των ευθυνών τους, επειδή οι ελβετικοί κανόνες επιτρέπουν κυρώσεις σε διευθυντές μόνο όταν εμπλέκονται απευθείας σε υποθέσεις κακοδιαχείρισης.

Εκπρόσωπος της FINMA αναφέρει στο πρακτορείο ότι η σχετικά διαβούλευση είναι καλοδεχούμενη, προσθέτοντας ότι άλλα οικονομικά εγκλήματα στην Ελβετία τιμωρούνται με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Παρά τα πρόστιμα η FINMA δεν έχει καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την Credit Suisse, ενώ οι δυσαρεστημένοι μέτοχοι επίσης δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν από τη θέση του τον πρόεδρο Ουρς Ρόνερ, ο οποίος, τελικά, συνταξιοδοτήθηκε φέτος.

Εκτός από τις περιπτώσεις Archegos και Greensill, το ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είχε και άλλα προβλήματα, ανάμεσά τους και ένα σκάνδαλο κατασκοπείας που ανάγκασε τον προηγούμενο CEO να αποχωρήσει.

Οι τραπεζίτες της, ακόμη, αντιμετωπίζουν νομικές διαδικασίες στη Βρετανία και τις ΗΠΑ σε σχέση με δάνεια που δόθηκαν στην Μοζαμβίκη, η οποία βυθίστηκε σε κρίση χρέους.




Πηγή : worldbank info


Ακολουθείστε μας στο facebook