Breaking News

Κινα γιορτές για τα 100 Χρόνια Κομμουνισμού


 Η εκατονταετία του κομμουνισμού στην Κίνα σημαίνει ελάχιστα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά

Οι γιορτές της Κίνας για την εκατονταετία του Κομμουνιστικού Κόμματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στην Ελβετία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, ωστόσο, η άκρα αριστερά διατηρεί μια επιφυλακτική απόσταση από το Πεκίνο.

Οι Ελβετοί Κομμουνιστές δεν θα πετάξουν στο Πεκίνο αυτό το καλοκαίρι, όπως κάποτε έκαναν στη Μόσχα. Ενώ οι αρχές στην Κίνα γιορτάζουν την επέτειο του  πρώτου εθνικού συνεδρίου του κόμματος το 1921, η άκρα αριστερά στην Ελβετία διατηρεί  απόσταση.


«Η Κίνα που εκμεταλλεύεται μια οικονομία της αγοράς και μια επεκτατική πολιτική απέχει πολύ από το να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες του Εργατικού και Λαϊκού Κόμματος στο καντόνι μου», είναι ο τρόπος που το θέτει η Julien Gressot. Είναι δημοτικός σύμβουλος στο La Chaux-de-Fonds, μια μικρή πόλη στη Δυτική Ελβετία.

Από τα δέκα υπάρχοντα καντονικά τμήματα του ελβετικού κόμματος της  Ελβετικής Αριστεράς, γνωστό από τα γαλλικά αρχικά του POP, το ένα στο καντόνι Neuchâtel είναι το πιο ενεργό. Στα βουνά του Neuchâtel, αυτός ο διάδοχος του Ελβετικού Κομμουνιστικού Κόμματος - το οποίο καταργήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 1940 - αυξάνει επί του παρόντος τα μέλη του.

Στο καντόνι Neuchâtel, το POP έχει περίπου 350 υποστηρικτές. Η συμμετοχή του αυξάνεται από το 2019, με την προβολή των φεμινιστικών και φιλοκλιματικών κινημάτων. Σε εθνικό επίπεδο, το POP - επίσης γνωστό ως Ελβετικό Εργατικό Κόμμα (PST-POP) - έχει μεταξύ 1.000 και 1.200 μέλη. Στο καντόνιο Vaud, το κόμμα αυξάνει επίσης το πεδίο εφαρμογής του τα τελευταία δύο χρόνια.


«Αυτό δεν είχε ξαναγίνει τα προηγούμενα 12 χρόνια», λέει η γραμματεία του τοπικού τμήματος. Το ίδιο ισχύει και για τη γερμανόφωνη Ελβετία: στη Βασιλεία, ένα τμήμα του POP αναβίωσε πριν από δύο χρόνια.

Μια έμπνευση προς τα αριστερά

Για τον ιστορικό Pierre Jeanneret, ο οποίος έχει γράψει για το εργατικό κίνημα, το POP είχε ήδη βιώσει μια νέα έξαρση όταν ορισμένα από τα μέλη του εγκατέλειψαν τη «δουλική ακολουθία της γραμμής της Μόσχας». Σημειώνει τη σημασία του "Popiste" από το καντόνι Vaud, ο Josef Zisyadis, μιλώντας για την Ελβετία της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αυτός ο πολιτικός, που είχε έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ήταν ιδιαίτερα δραστήριος. Η Jeanneret σημειώνει ότι οι Popistes με τις πρωτοβουλίες τους καταφέρνουν να ανανεώσουν την  αριστερή συνείδηση ​​ολόκληρης της παλαιάς παράταξης.  «Η ιδέα του καθορισμού ενός κατώτατου μισθού προήλθε από τις τάξεις του POP. Σήμερα, το κόμμα υποστηρίζει άτομα που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής ευημερίας - ταμίες σούπερ μάρκετ, βοηθοί πωλήσεων, άτομα που εργάζονται σε εστιατόρια κ.λπ. "


Πιστή φιλία

Στη Βρετανία, το Κομμουνιστικό Κόμμα (CP), το οποίο γιορτάζει επίσης τα εκατοστά του γενέθλια, λέει ότι παραμένει πιστό στις παλιές φιλίες - αλλά με μερικές επιφυλάξεις.

«Στο παρελθόν, ενεργούσαμε πάντα με αλληλεγγύη με τον κινεζικό λαό που αντιτίθεται στην ξένη κυριαρχία. Αλλά ανησυχητικές διαφορές προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970 για το πώς να κοιτάξουμε προς το μέλλον », λέει ο σημερινός γραμματέας του CP, Robert Griffiths. «Στη Βρετανία, διαπιστώνουμε ότι ο καπιταλισμός έχει καταπνίξει την πρόοδο όσον αφορά το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την πολιτική. Εν τω μεταξύ, η Κίνα στράφηκε στην ελεύθερη οικονομία ως τρόπο εξάλειψης της μαζικής της φτώχειας. "

Το ΚΚ αύξησε την δύναμή του το 2020, καθώς μπόρεσε να προσελκύσει  άτομα από το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει περάσει από μια άσχημη κριτική και μείωση των εδρών του, μετά τις εκλογές του 2019.  Γεννημένο από μια συνένωση μαρξιστικών και σοσιαλιστικών κινημάτων το 1920, το ΚΚ έχει πάνω από χίλια μέλη σε ολόκληρη την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. «Είχαμε αύξηση 30% στα μέλη από το τελευταίο μας συνέδριο το 2018», επισημαίνει ο Griffiths.

Αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα εξακολουθεί να υποστηρίζει ένα αμετάβλητο δόγμα: « εργαζόμενοι του κόσμου ενωθείτε! "  Στην εποχή μετά το Brexit, τα μέλη του ΚΚ φιλοδοξούν σε μια κοινωνία στην οποία η παραγωγή, η διανομή και η ανταλλαγή σχεδιάζονται για την ευημερία όλων. Αυτό το πρόγραμμα απαιτεί «επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και το τέλος του καπιταλισμού».

Συνδεδεμένο σε ένα ιδανικό

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) γιορτάζει επίσης τα εκατοστά του γενέθλια. Τον Δεκέμβριο του 1920 στο Tours, το συνέδριο του γαλλικού τμήματος της Εργατικής Διεθνούς εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Διεθνή (Comintern) και στη συνέχεια ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε το PCF.

«Είμαστε εκατό χρονών γιατί παραμένουμε πιστοί στο ιδανικό μας», δήλωσε πρόσφατα ο εθνικός γραμματέας του κόμματος, Fabien Roussel, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Libération . «Είμαστε ακόμα επαναστάτες και αντι-καπιταλιστές, σεβόμαστε τη δημοκρατική διαδικασία».

Αυτά τα «κόκκινα» κομμουνιστικά χρώματα των τελευταίων ημερών δηλώνουν επίσης ότι είναι «πράσινα» απο την πλευρά των Ευρωπαίων Κομμουνιστών, ενόψει της τρέχουσας κλιματικής κρίσης. Έτσι λοιπόν δεν θα τους ενδιέφερε ιδαίτερα ο παραπαίων Κομμουνισμός στην Κίνα, μιας και όπως αναφέρουν  το οικονομικό Κινεζικό μοντέλο ανάπτυξης '' αυτό δεν είναι ο Κομμουνισμός μας''


Πηγή: swiss china report


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελβετία Εμπειρογνώμονες περιορίζουν τον Kίνδυνο Παραλλαγής του ιού DELTA






ellinesradio tv