Breaking News

Ελβετία Υποστηρίζει την Παγκόσμια Ελάχιστη Φορολογία Πολυεθνικών


 Η Ελβετία υποστηρίζει τη συμφωνία  ελάχιστης εταιρικής φορολογίας του ΟΟΣΑ

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της, η Ελβετία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ακολουθήσει έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο εταιρειών. Οι πρωτοποριακές για τα παγκόσμια οικονομικά χρονικά διαπραγματεύσεις απέδωσαν για το θέμα αυτό στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με έδρα το Παρίσι (ΟΟΣΑ).

Πάνω από 130 χώρες του ΟΟΣΑ ενέκριναν φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% και φορολογώντας περισσότερα από τα κέρδη των μεγαλύτερων πολυεθνικών στις χώρες όπου δημιουργούνται τα κέρδη. Μόνο εννέα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, απάντησαν  αρνητικά.


Είναι η πιο σημαντική διεθνής φορολογική συμφωνία που επιτεύχθηκε στον αιώνα αυτό", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μάιρε.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς κήρυξε τον αγώνα κατά του φορολογικού ανταγωνισμού παγκοσμίως. "Είναι μια πολύ μεγάλη Συμφωνία και θα αλλάξει τα πάντα στον κόσμο των επιχειρήσεων."

Ο Σολτς δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να διασφαλιστεί ότι οι αρμόδιοι χρηματοδότησης  από την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, θα εγκρίνουν το σχέδιο όταν συναντηθούν στη Βενετία στις 9-10 Ιουλίου 2021, μετά από παρόμοια κίνηση των προηγμένων οικονομιών της G7 τον περασμένο μήνα.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ένας παγκόσμιος ελάχιστος φόρος εισοδήματος εταιρειών τουλάχιστον 15% θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα παγκόσμια έσοδα φόρων ετησίως. Ο στόχος είναι να επιλυθούν εκκρεμή ζητήματα και να καθοριστεί ένας χάρτης για εφαρμογή έως τον Οκτώβριο του 2021

Οι Ελβετοί

Σε ξεχωριστή δήλωση, Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας τόνισε ότι τα συμφέροντα των μικρών καινοτόμων χωρών πρέπει να λαμβάνονται ρητά υπόψη κατά την τελική διατύπωση των κανόνων.

Οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, όπως σημείωσε η ελβετική δήλωση, πρέπει επίσης να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες με ομοιόμορφο τρόπο. "Όσον αφορά τον ελάχιστο φόρο, η λύση που θα υιοθετηθεί πρέπει να είναι ισορροπημένη ως προς τον φορολογικό συντελεστή και τη φορολογική βάση", δήλωσε το υπουργείο οικονομικών της Ελβετίας.

Οι εταιρείες που ενδέχεται να επηρεαστούν στην Ελβετία τόνισαν τη σημασία μιας πολυμερούς συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πολλές χώρες είχαν ανακοινώσει ότι θα το έκαναν μόνες τους εάν μια λύση του ΟΟΣΑ δεν έβρισκε σύμφωνες τις υπόλοιπες.

 


Μακρύς  δρόμος μπροστά ?

Υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά προτού γίνει ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος εταιρειών, πραγματικότητα. Κάθε ένα από τα 130 έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, πρέπει να μεταφράσει το πολύπλευρο σχέδιο του ΟΟΣΑ σε νομοθεσία προσαρμοσμένη στην οικονομία της.

Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις στην κυβέρνηση έως το πρώτο τρίμηνο του 2022 προκειμένου να εγγυηθεί την ελκυστικότητα του Ελβετικού κράτους, ως επιχειρηματική τοποθεσία. Η Ελβετία φιλοξενεί έναν τεράστιο αριθμό πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς.

Η διάβρωση της φορολογικής βάσης και η μεταβολή των κερδών λόγω πολυεθνικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται κενά και αναντιστοιχίες μεταξύ των φορολογικών συστημάτων διαφορετικών χωρών κοστίζουν στις κυβερνήσεις 100-240 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένο εταιρικό φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπερασπίστηκε την αιτία ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου εταιρειών, χαιρέτισε την απόφαση της Πέμπτης. "Οι πολυεθνικές εταιρείες δεν θα είναι πλέον σε θέση να παγιδεύουν τις χώρες μεταξύ τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές και να προστατεύσουν τα κέρδη τους εις βάρος των δημοσίων εσόδων." αυτός είπε.

 

Πηγή: swiss review

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαινεί την Ελβετία για την Οικονομία


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ   Τουρκία Για Στρατολόγηση Παιδιών στην Black List από Ηνωμένες Πολιτείες


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ   Δικαιοσύνη και Δίκαιο ένα κείμενο του Αντώνη Παπαντωνίου








ellinesradio tv