Breaking News

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαινεί την Ελβετία για την Οικονομία

 


Το ΔΝΤ επαινεί την Ελβετία για την αντιμετώπιση της κρίσης Covid-19

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρει ότι η Ελβετία κατάφερε να αντιμετωπίσει πολύ αποτελεσματικά την πανδημία του κορονοϊού από οικονομική άποψη. Στην τελευταία έκθεση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, το ΔΝΤ επικρότησε τα μέτρα στήριξης και τη νομισματική πολιτική της Ελβετίας.

«Η Ελβετία ξεπέρασε την πανδημία. Ο Covid-19 είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά μια πρώιμη, ισχυρή και διαρκής αντιμετώπιση της χώρας στην υγεία καθώς και η οικονομική πολιτική που ακολούθησε βοήθησε στον περιορισμό της μείωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας », δήλωσε το ΔΝΤ σε έκθεση του για διάφορες χώρες.

Η ελβετική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% το 2020, λιγότερο από τις περισσότερες άλλες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι αναμένει αύξηση της Ελβετίας στο 3,5% το 2021 και 2,8% το 2022. Αυτά είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας μειώθηκε χάρη στους «ισχυρούς προ-πανδημικούς δημοσιονομικούς, χρηματοοικονομικούς σχεδιασμούς αλλά και από τα οικογενειακά αποθέματα ασφαλείας των Ελβετών πολιτών (καταθέσεις σε τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια, τοποθετημένα μακροπρόθεσμα ιδιωτικά κεφάλαια, κ.λ.π.) επίσης τις ισχυρές εξαγωγές (φαρμακευτικά προϊόντα, χημικά προϊόντα και χρυσός), τη χαμηλή εξάρτηση από τους τομείς που ήταν σε άμμεση εξάρτηση από την πανδημία               ( εστιατόρια, μπαρ, κ.λ.π.), ένα ικανό σύστημα υγείας , και ο στοχευμένος περιορισμός της διασποράς του ιού ».

Οι συντονισμένες προσπάθειες της Ελβετικής κυβέρνησης που εστίασαν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μείωσαν την απώλεια αγοραστικής δύναμης, την αύξηση της ανεργίας και των πτωχεύσεων, ανέφερε.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελβετία θα αυξηθεί στο 3,5% το τρέχον έτος, πριν μειωθεί ελαφρώς στο 3,4% το 2022. Προβλέπει επίσης μέτριο πληθωρισμό στην χώρα.

Στο μέλλον, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι πιθανοί οικονομικοί κίνδυνοι προέρχονται από «καθυστερημένες επιπτώσεις του Covid-19, και από την συμπεριφορά αναζήτησης απόδοσης κέρδους, επίσης και από ανισορροπίες στην αγορά ακινήτων και μια άνιση παγκόσμια ανάκαμψη». Οι πιθανότητες αυτές είναι ελάχιστες αλλά μπορούν να συμβούν σε μια χώρα που επλήγη το λιγότερο δυνατόν οικονομικά, από όλες τις υπόλοιπες.

Οι μετα-πανδημικές προκλήσεις περιλαμβάνουν τον «περιορισμό από τα έστω μικρά προς το παρόν οικονομικά προβλήματα» - ειδικά μεταξύ ευάλωτων ομάδων και εργαζομένων, διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, αντιμετώπιση των κενών των συνταξιοδοτικών συστημάτων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

Επίσης, το ΔΝΤ ενθάρρυνε την Ελβετία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να «εμπλακούν εποικοδομητικά» σε μια θεσμική συμφωνία-πλαίσιο για τη ρύθμιση των μακροπρόθεσμων δεσμών «για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων με την πάροδο του χρόνου».

 Μια ομάδα τεσσάρων ατόμων του ΔΝΤ πραγματοποίησε την τελική αξιολόγηση της ελβετικής οικονομικής και χρηματοοικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας αξιολόγησης της Ελβετίας.

Η συγκεκριμένη ομάδα μίλησε με εμπειρογνώμονες από την ομοσπονδιακή διοίκηση, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), τον ελβετικό χρηματοοικονομικό οργανισμό (FINMA), τις καντονικές αρχές και εκπροσώπους από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Ueli Maurer, τον πρόεδρο της SNB Thomas Jordan και τον CEO της FINMA Mark Branson.

 

 

 

Πηγή: Info economy review



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κλιματική Αλλαγή 267 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Δικαιοσύνη και Δίκαιο ένα κείμενο του Αντώνη Παπαντωνίου


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ          Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου