Breaking News

Ελλάδα Πρωτοφανείς Διαστάσεις η Καταστροφή


 «Καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων» στην Ελλάδα – Εκτενής κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ

«Το μεσογειακό έθνος βρίσκεται κάτω από ένα από τα χειρότερα κύματα καύσωνα εδώ και δεκαετίες και οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα», αναφέρει το CNN το οποίο είχε το θέμα στην πρώτη του σελίδα.

Αναφερόμενο στο χθεσινό πρωθυπουργικό διάγγελμα το αμερικανικό Μέσο ενημέρωσης  αναφέρει ότι οι περιβαλλοντικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η Νότια Ευρώπη, όπου οι ξηρασίες γίνονται πιο συχνές και πιο δριμείς, διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ήπειρο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επίσης , με ανταπόκριση από το Πευκί Ευβοίας, αναφέρεται στη «συγγνώμη» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις καταστροφικές πυρκαγιές «που καίνε την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα καθώς η χώρα μετρά το κόστος σε χαμένα σπίτια και  περιουσίες».

Μαρτυρίες κατοίκων στο πρακτορείο αναφέρουν ότι «δεν έμεινε τίποτα, όλα καήκαν», την ώρα που ένα φέρι μποτ περιμένει στο λιμάνι να παραλάβει ντόπιους και τουρίστες.

Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού και τη «συγγνώμη» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αστοχίες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αναφέρεται και το BBC, το οποίο κάνει ειδική αναφορά στα όσα συμβαίνουν στην Εύβοια, επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ δεκάδες είναι και τα σπίτια που έχουν καεί.

Για ένα πρωτοφανές ελληνικό καλοκαίρι καύσωνα με παρατεταμένες και άνευ προηγουμένου περιόδους θερμοκρασιών άνω των 45 βαθμών Κελσίου κάνει λόγο ο βρετανικός Guardian. «Οι ελπίδες για μια ανάπαυλα μετά από μια πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο ήταν λίγες, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι η χώρα θα επιστρέψει σε καύσωνα από τη Δευτέρα, με τους ανέμους να αυξάνονται επίσης», συνεχίζει τονίζοντας ότι εκτός από την Ελλάδα και η Ιταλία δοκιμάζεται έντονα από επικίνδυνες πυρκαγιές.

Μία άλλη διάσταση για τις αιτίες της πυρκαγιάς δίνει στη Deutsche Welle o επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών, Γ. Γκολντάμερ: «Στα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Τουρκία η αστυφιλία συνεχίζεται ακάθεκτη. Η νέα γενιά μετακομίζει στις πόλεις για να βρει δουλειά και καλύτερη ποιότητα ζωής εκεί. Με τους νέους να απομακρύνονται, οι αγροτικές περιοχές γερνάνε. Τα χωριά και οι παλιοί οικισμοί σιγά-σιγά εξαφανίζονται. Αυτό σημαίνει ότι η παραδοσιακά πολύ εντατική χρήση της γης θα πάψει να υπάρχει εκεί. Στη γη που δεν καλλιεργείται, σταδιακά εμφανίζονται αγριόχορτα, θάμνοι, μεμονωμένα δέντρα και τέλος δάση, τα οποία παρέχουν στη φωτιά περισσότερη τροφή από τις εντατικά καλλιεργούμενες γεωργικές περιοχές ή βοσκότοπους. Εάν κάποιος θέλει να κάνει κάτι ενάντια στον κίνδυνο αύξησης των πυρκαγιών, θα πρέπει να εστίασει στη νότια Ευρώπη, στα μέτρα που αντισταθμίζουν την έξοδο από τις αγροτικές περιοχές».



Άρχισε η έρευνα για τις φωτιές της Αττικής - Στο μικροσκόπιο και όσοι όφειλαν να τις αποτρέψουν                                                 
Στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών όχι μόνο για τους υπαίτιους πρόκλησης των πυρκαγιών της Αττικής, σε Βαρυμπόμπη και Ιπποκράτειο Πολιτεία αλλά και για τα πρόσωπα που όφειλαν είτε να αποτρέψουν, είτε να καταστείλουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές βρίσκονται οι εισαγγελικές αρχές.

Ήδη η εισαγγελική έρευνα για τις φωτιές της Αττικής σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα τόσο στην παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, όσο και στην αντίστοιχη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα, η οποία σημειωτέον αφορά το σύνολο των πυρκαγιών στην ελληνική επικράτεια διενεργείται προς πάσα κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελικές αρχές έχουν αρχίσει να συλλέγουν στοιχεία σχετικά τόσο με τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών, όσο και με τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτές.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής οι εισαγγελικοί λειτουργοί θέτουν στο μικροσκόπιο όχι μόνο πράξεις που τελέστηκαν εκ δόλου, όπως π.χ. εμπρησμός δάσους, αλλά και τυχόν πράξεις ή παραλείψεις προσώπων που όφειλαν είτε να αποτρέψουν, είτε να καταστείλουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές.

Την ίδια στιγμή, την καταγραφή των εκτάσεων που έχουν καεί με κάθε δυνατή λεπτομέρεια πραγματοποιεί ήδη το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις το συντομότερο δυνατό για την αποφυγή μεγαλύτερων καταστροφών. Σύμφωνα με τις καταγραφές έως χθες το απόγευμα και ενώ οι φωτιές βρίσκονταν σε εξέλιξη, συνολικά στις μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα είχαν καεί 888.280 στρέμματα. Συγκεκριμένα, οι κύριες μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν στην Αττική 73.870 στρέμματα, στη βόρεια Εύβοια 518.160 στρέμματα, στην Αρχαία Ολυμπία 100.110 στρέμματα, στην Αιγιάλεια 42.050 στρέμματα, στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας 45.990 στρέμματα και στην Ανατολική Μάνη 96.810 στρέμματα. Επίσης στη Ρόδο κάηκαν 11.290 στρέμματα.

 

Πηγή :  CNN


ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΕΠΙΣΗΣ    Κίνα Εκτέλεση Καναδού για Διακίνηση Ναρκωτικών


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ    Γερμανία Νέο Κοινωνικό Πείραμα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Κλιματική Αλλαγή 267 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν






ΕΚΠΟΜΠΗ  ''ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ'' ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΝΑΥΑΡΧΟ ε.α.  ΝΟΜΙΚΟ. Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6.οο ώρα Ελλάδας)