Breaking News

Φωτιές Ελλάδα Που είσαι Γερμανία?


Πυρκαγιές: Γιατί η Γερμανία δεν στέλνει πυροσβεστική βοήθεια στην Ελλάδα. Που είσαι Γερμανία τώρα που καιγόμαστε? Οι κοινοτικές σου οδηγίες που είναι για την πυρόσβεση?  Αποδεικνύεται ''λίγη'' η ''μεγάλη'' Γερμανία, ο ''ηγέτης'' της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπά του ''τέτοιου'' τα εννιάμερα....

Η Γερμανία δεν διαθέτει πυροσβεστικά αεροσκάφη, διευκρινίζει εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο δεν έχει ακόμη προσφέρει βοήθεια στις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν πυρκαγιές.

«Η Γερμανία δεν έχει στείλει ακόμη βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, αλλά αυτή τη στιγμή εξετάζεται εάν κάποιο ομόσπονδο κρατίδιο μπορεί να στείλει πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την αρχή των πυρκαγιών η Ελλάδα, η Αλβανία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία έχουν ζητήσει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, έχει ζητηθεί απευθείας βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τα περισσότερα αιτήματα αφορούν πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία η Γερμανία δεν διαθέτει, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι το ελληνικό αίτημα εξετάζεται από το Κοινό Κέντρο Αναφοράς και Κατάστασης της Ομοσπονδίας και των Κρατιδίων (GMLZ).

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ελικόπτερα της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών από αέρος στην Γερμανία, αν και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να μεταφέρουν μόνο σχετικά μικρή ποσότητα νερού.

Πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων είχε ζητήσει την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων ενόψει των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Σε συνέντευξη στη DW ο Καρλ-Χάιντς Μπάνζε, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Πυροσβεστικής εξηγεί ότι αυτήν την  χρονική περίοδο η πυροσβεστική δεν έχει τη δυνατότητα και το δυναμικό να προσφέρει βοήθεια σε άλλες χώρες λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών. «Ειδάλλως ισχύει ότι βοηθάμε κάθε χώρα» τονίζει ο Μπάνζε. «Για παράδειγμα ο Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας THW βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Ιταλία και προσφέρει βοήθεια σε επίπεδο υποδομών. Κατά τα άλλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας παρακολουθεί σε ποιες χώρες γίνονται επιχειρήσεις (κατάσβεσης) και σε περίπτωση ανάγκης ζητά βοήθεια από χώρες που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν».

 Ο Καρλ-Χάιντς Μπάνζε πιστεύει πάντως εάν το φαινόμενο των ακραίων καιρικών φαινομένων, που οδηγούν στις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, επαναλαμβάνεται, τότε θα δραστηριοποιούνται πολύ πιο συχνά στο εξωτερικό γερμανικές πυροσβεστικές δυνάμεις, τη στιγμή μάλιστα που η Γερμανία μαζί με την Αυστρία και το Νότιο Τιρόλο διαθέτουν το πιο πυκνό δίκτυο πυροσβεστών. «Η ΕΕ έχει ήδη ρυθμίσει το κανονιστικό πλαίσιο για τέτοιες επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε προετοιμασίες, να εκπαιδεύσουμε στελέχη. Διαθέτουμε γύρω στα εκατό στη Γερμανία, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και τους κανόνες που ισχύουν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, γιατί συχνά υπάρχει στενή συνεργασία με τον στρατό».  

«Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτού του είδους τις καταστροφές μέσα  στην πανδημία, δεν  μπορούσαμε να το περιορίσουμε»

Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της πυροσβεστικής μας Υπηρεσίας. Πώς τέτοια ακραία γεγονότα, πανδημία, καύσωνας και πλημμύρες, επηρεάζουν τη δουλειά ενός Γερμανού πυροσβέστη; «Τέτοια γεγονότα την μεταβάλλουν ριζικά» παραδέχεται ο Μπάνζε. «Ιδιαίτερα η καταστροφή με τις πλημμύρες μας επιβάρυνε πολύ. Πάνω από 30.000 πυροσβέστες συμμετείχαν στις επιχειρήσεις, ήταν μια επιβάρυνση». Αλλά μέχρι ποιο βαθμό μπορεί η πυροσβεστική να προετοιμαστεί για μια καταστροφή;

«Στην πανδημία για παράδειγμα δεν υπήρχε προετοιμασία, λόγω προβλημάτων που είχε προκαλέσει η  πανδημία, ολόκληρη η Γερμανία δεν ήταν προετοιμασμένη, αντιδράσαμε ‘’μουδιασμένα’’ αλλά προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι καλύτερο» δηλώνει ο επικεφαλής των Γερμανών πυροσβεστών. «Δεν το αντιληφθήκαμε έγκαιρα. Σε πλημμύρες ή σε καταιγίδες είμαστε φυσικά πιο καλά προετοιμασμένοι, διότι έχουμε αντιμετωπίσει συχνά τέτοια φαινόμενα. Αλλά αυτό που συνέβη όχι. ΄Ίσως θα πρέπει να βελτιώσουμε το τεχνικό κομμάτι. Το διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια στις δασικές πυρκαγιές στο Βρανδεμβούργο και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Με τα βαριά μας οχήματα μέχρι 18 τόνων μπορούμε να κάνουμε μεγάλες διαδρομές, αλλά όχι σε αμμώδες έδαφος. Χρειαζόμαστε πιο ελαφρά για ανώμαλους δρόμους».

Εμείς πάλι στην Ελλάδα λέμε πως όταν είσαι μέλος σε μια Ένωση Κρατών όπως η Ευρωπαϊκή  Ένωση, όταν η Γερμανία ηγείται αυτής της Ένωσης δεν γίνεται μόνο να απαιτεί. Έχει λοιπόν συγκεκριμένες ευθύνες η Ευρωπαϊκή  Ένωση και η Γερμανία, για την μη βοήθεια προς τις Χώρες της που κάηκαν και συνεχίζουν να καίγονται. Όπου συμφέρει την Γερμανία είμαστε πολίτες και κράτη μέλη της Ε. Ε.  με όλες τις υποχρεώσεις που πρέπει, και όπου δεν την συμφέρει να βγαίνουν πυροσβέστες όπως  ο παραπάνω κύριος και λένε για πανδημίες, ανεπάρκειες κ.λ.π. Τελικά η Ευρώπη έχει σχέδιο για την Πλήρη Ένωση όπως προαναγγέλει τόσες δεκαετίες?  Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι «ο Σώζων εαυτόν σωθήτω».   Ζήτω λοιπόν Η Γερμανική Ενωμένη Ευρώπη……


Πηγή :  Η άποψή μας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ποιά η Σοβαρότητα της Ελλάδας σε δύσκολες ώρες?


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Αφρικανική Πανώλη σε Γουρούνια για Πρώτη Φορά στη Γερμανία