Breaking News

Ποιά η Σοβαρότητα της Ελλάδας σε δύσκολες ώρες?


 Η Ελλάδα στις φλόγες: Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Φωκίδα και Αττική καίγονται

Εκτός από την Αττική, τη Βόρεια Εύβοια και την Ηλεία και η Φωκίδα έχει παραδοθεί στις φλόγες. Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, στις 22:10 εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση του Τολοφώνα στην Ερατεινή, ενώ νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι εκκενώσεις της Ελαίας και της Καλλιθέας. Την ίδια ώρα, χωρίς ρεύμα έχει μείνει ο οικισμός Άγιος Νικόλαος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, το ένα στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, «πολύ δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί».

«Και στα δύο μέτωπα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής», προσθέτοντας ότι «την στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά.»

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους από κοινότητες που έπρεπε να εκκενωθούν, λόγω της φωτιάς, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Στην Ηλεία μάλιστα περίπου 20 άτομα είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή Πεύκες αλλά κατάφεραν με τη βοήθεια της πολιτικής προστάσιας να απεγκλωβιστούν. Παράλληλα εκκενώνονται και οι παιδικές κατασκηνώσεις στη Φρίξα Ηλείας.

 Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

 Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

 Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Νωρίτερα, στην Ηλεία μετέβη και ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο κινητό συντονιστικό κλιμάκιο και είχε ενημέρωση για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα τόσο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που βρίσκεται στην περιοχή από χθες, όσο και από κατοίκους και φορείς της περιοχής.

Αναλυτικά τα μηνύματα του 112 στην Ελλάδα

Το 112 στέλνει συνεχώς μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τεράστια μάχη σε όλα τα μέτωπα.

 Ηλεία

 Εντολή για την προληπτική εκκένωση τουλάχιστων 30 κοινοτήτων της Ηλείας έχει δοθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή Ηράκλεια, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

 Η πλέον πρόσφατη είναι η εντολή για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Φρίξα, λόγω του πύρινου μετώπου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την Πέμπτη μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι έχουν εκκενωθεί προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, 'Ανω - Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα_Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω_Κάτω_Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα.

 Στην Εύβοια οι εκκενώσεις οικισμών είναι δεκάδες. Λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης, ο Δήμαρχος Μαντουδίου, Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, έκανε έκκληση να εκκενωθεί όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου.

Ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης - Αγ. Άννης στην Βόρεια Εύβοια και αυτή τη στιγμή τη λίστα συμπληρώνουν πάνω από 25 οικισμοί.

Εύβοια

Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν να τα κυκλώσουν οι φλόγες. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

 Ο κ Σπανός απηύθυνε «θερμή παράκληση προς όλους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και των σωμάτων ασφαλείας».

Πριν λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση από την πλευρά του δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας Γιώργου Τσαπουρνιώτη με την οποία ζητά από τους κατοίκους των χωριών του δήμου του να εκκενώσουν όλα τα χωριά της ανατολικής πλευράς σημειώνοντας πως «δυστυχώς οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη.

Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν όλο και καινούργιες αναζωπυρώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες προς το χωριό Παλαιόβρυση, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς προετοιμάζει πλέον τη νέα γραμμή άμυνας μέσα στη νύχτα. Αυτή τη φορά όμως στο χωριό στην Αγία Άννα. Ήδη εκτός από την απομάκρυνση των κατοίκων και παραθεριστών που επιθυμούσαν, έχουν τοποθετηθεί και τρεις μεγάλες υδροφόρες σε ισάριθμα πρατήρια καυσίμων που υπάρχουν στο χωριό της Αγίας Άννας, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να πλησιάσουν οι φλόγες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Νωρίτερα η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια στο χωριό Κουρκουλοί με το ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας, να μιλά ακόμη και για εγκλωβισμένους αλλά το βράδυ οι άνεμοι άλλαξαν κατευθυνση σπρώχνωντας τη φωτιά σε Σκεπαστή, Κεραμεία και Αγία Άννα.

 Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνταν ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν. Δυτικά και βορειοδυτικά του Δρυμώνα το μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας παρθένο δάσος. Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνεχίζει την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί.

 Το άλλο μέτωπο, βόρεια του Δρυμώνα, κινείται στην κορυφογραμμή, στον Καβαλάρη, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ οι πυροσβέστες με τα χωματουργικά μηχανήματα που υπάρχουν εκεί προσπαθούν να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας κατά μήκος του δρόμου από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα προς το χωριό Κοκκινομηλιά που είναι δυτικά, ελπίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Οι κάτοικοι της Αγίας Άννας έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία και στέλνονται εκ νέου πλωτά μέσα για να τους απομακρύνουν από την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Αγία Άννα καθώς το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί οι παραθεριστές αλλά και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και το κάμπινγκ.

Ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα

Η Γαλλία στέλνει 45 ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες στην Ελλάδα, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά Μέσω ενημέρωσης, την ώρα που η Σουηδία στέλνει στην Ελλάδα δύο αεροσκάφη για να βοηθήσουν στις φωτιές, με την ελληνική πολιτική προστασία να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκόσύστημα Κοπέρνικος για τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία.

Υπ.Δικαιοσύνης: Κακούργημα ο εμπρησμός

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σε ανάρτησή του στο twitter, επισημαίνει ότι το αδίκημα του εμπρησμού δάσους θα μετατραπεί σε κακουργηματική πράξη και οι δράστες θα τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης, δηλαδή ποινή άνω των πέντε ετών.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιάρας στην ανάρτησή του αναφέρει:

 «Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο προτείναμε την αυστηροποίηση των ποινών για τα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα. Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από εμπρησμό δάσους τυποποιείται για πρώτη φορά ρητώς ως κακούργημα και οι δράστες θα τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης».

Με δηλώσεις και ημίμετρα, με Μαυρογιαλούριες μεθόδους και μεσοβέζικες λύσεις προσπαθούμε να ξεγελάσουμε ποιόν? Προκύπτουν πολλά ερωτήματα καθώς τα γιατί είναι πολλά, αντιλαμβανόμενοι για άλλη μία φορά πως αποδείχθηκε ανεπαρκής ο κρατικός μηχανισμός, υπήρξε παντελής έλλειψη σχεδιασμού και πρόληψης, άλλη μια καθυστερημένη αντίδραση του κράτους και η άφεση των Ελλήνων στην τύχη τους. Σ αυτή την πολύπαθη χώρα που λέγεται Ελλάδα ποιός τελικά φέρει ευθύνες έναντι των σημερινών αλλά και αυριανών Ελλήνων? Τι χώρα είναι αυτή που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την διαχείριση έκτακτων αναγκών και τέτοιων εκτεταμένων περιστατικών όταν γνωρίζει πως κάθε χρόνο δημιουργούνται τέτοια φαινόμενα ?  Εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού λυπόμαστε για αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση, για αυτά που διαβάζουμε στις εφημερίδες για την Ελλάδα. Κι εμείς αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά για ακόμη μία χρονιά, για ακόμη ένα καλοκαίρι στην Πατρίδα μας. 


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ιπποφαές Μια Υπερτροφή για Όλους


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Έλαιο κάνναβης Ένα Βότανο Τόσο Παρεξηγημένο