Breaking News

Κορονοϊός Η Κατάσταση στην Ελβετία

 


Κορονοϊός: η κατάσταση στην Ελβετία

Από τα τέλη Ιουνίου, ο αριθμός των αναφερόμενων λοιμώξεων από κορωνοϊό αυξάνεται ραγδαία στην Ελβετία λόγω  ταχείας εξάπλωσης της πιο μολυσματικής παραλλαγής Delta.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid συνεχίζει να αυξάνεται. «Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλαμε. Οι νοσηλείες αυξάνονται κατακόρυφα. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται ξανά στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες », δήλωσε ο Πάτρικ Μάθις, ανώτερος αξιωματούχος στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας.

Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν στην Ελβετία σε περίπου 3.000 την ημέρα . Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Delta που επηρεάζει τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 10-29 ετών. Περίπου 720 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο για Covid (+45% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα). Ο αριθμός των θανάτων όμως  που σχετίζονται με τον Covid παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.

Η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε στις 11 Αυγούστου ότι λόγω της αβέβαιης κατάστασης του ιού είναι πολύ νωρίς για να αρθούν οι υπόλοιποι περιορισμοί της πανδημίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους. Θα επανεκτιμήσει την κατάσταση τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση θα αυξήσει  επίσης την πίεση στους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν . Θέλει να σταματήσει να πληρώνει για τεστ για μη εμβολιασμένα άτομα που χρειάζονται τουλάχιστον ένα, για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις, ποδοσφαιρικούς αγώνες,συναυλίες κ.λ.π. Τα καντόνια μεμονωμένα  επίσης πρέπει να δώσουν το ‘’πράσινο φως’’  στο κυβερνητικό αυτό σχέδιο.

Ο εμβολιασμός συνεχίζεται σε όλη την Ελβετία αλλά έχει επιβραδυνθεί. Συνολικά, 9,4 εκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν μεταξύ τέλους Δεκεμβρίου και 23 Αυγούστου. Λίγο περισσότερο από το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως (2 φορές). Το εμβόλιο Pfizer/BioNtech και το εμβόλιο Moderna έχουν εγκριθεί για χρήση σε εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω.

Από τις 26 Ιουνίου, οποιοσδήποτε από τρίτη χώρα που είναι πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να εισέλθει στην Ελβετία για τουρισμό ή επίσκεψη. Μπορεί να ισχύουν όροι, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών ή της καραντίνας. Ο Ταξιδιωτικός έλεγχος  προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων σε συγκεκριμένες χώρες.

Από τις 26 Ιουνίου, η χρήση μάσκας δεν απαιτείται πλέον σε εξωτερικούς χώρους, τα κλαμπ χορού και όλες οι δραστηριότητες είναι ελεύθερες -με λίγες μόνο εξαιρέσεις- επίσης όλα είναι ανοιχτά και μπορούν να πραγματοποιηθούν μεγάλες εκδηλώσεις άνω των 10.000 υπό την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι μπορούν να δείξουν πιστοποιητικό Covid. Από τις 31 Μαΐου , οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι εστιατορίων είναι ανοιχτοί και προτείνεται η εργασία από το σπίτι, αλλά δεν απαιτείται πλέον.

Ένα  πιστοποιητικό Covid-19 που δεν μπορεί να πλαστοποιηθεί, διατέθηκε στις 7 Ιουνίου και διανέμεται σε όλη τη χώρα σε όποιον έχει εμβολιαστεί, έχει αναρρώσει ή πρόσφατα βρέθηκε αρνητικός. Το ελβετικό πιστοποιητικό είναι επίσης συμβατό με το σύστημα πιστοποίησης σε όλη την Ε.Ε.

Περισσότεροι από 10.300 άνθρωποι έχουν  χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 στην Ελβετία, η οποία έχει πληθυσμό 8,6 εκατομμύρια.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση;

Από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2021, τα ποσοστά μόλυνσης αυξήθηκαν με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. Στη συνέχεια, τα νέα κρούσματα  σταθεροποιήθηκαν και επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη του ιού. Επίσης  και τα νέα κρούσματα καθημερινά έπεφταν κάτω από 1.000 για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020. Αυτή η πτωτική τάση συνεχίστηκε μέχρι το τέλος Ιουνίου, με μέσες νέες καθημερινές λοιμώξεις κάτω από 200. Ωστόσο, από τα τέλη Ιουνίου, ο αριθμός των νέων αναφερόμενων λοιμώξεων αυξάνεται ξανά, εν μέσω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Delta, η οποία έχει γίνει επικίνδυνα κυρίαρχη στη χώρα. Τα νέα καθημερινά κρούσματα αυξήθηκαν ξανά πάνω από τα 2.000, στις 9 Αυγούστου.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί  στα Καντόνια, ξεκίνησαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Από τις 4 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση ξεκινά την επίσημη εκστρατεία της, και έχει θέσει ως  στόχο τον εμβολιασμό έξι εκατομμυρίων ανθρώπων (ή το 70% του πληθυσμού) έως το καλοκαίρι. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός στην Ελβετία. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χορήγηση έως και 70.000 εμβολίων καθημερινά.

Από τον Ιούνιο, τα περισσότερα άτομα υψηλού κινδύνου είχαν εμβολιαστεί και πολλά καντόνια είχαν ανοίξει κέντα εμβολιασμού για τον υπόλοιπο ενήλικο πληθυσμό. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας (FOPH) έχει επίσης συστήσει να εμβολιαστούν παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Οι αρχές έχουν παραγγείλει περίπου 36 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από την Pfizer/BioNTech, τη Moderna, την AstraZeneca, το Curevac και το Novavax για τον πληθυσμό των 8,6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μέχρι στιγμής, δύο έχουν εγκριθεί και κυκλοφορήσει: η Pfizer/BioNTech και η Moderna, και οι δύο έχουν εγκριθεί για χρήση σε εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω. Το εμβόλιο μονής δόσης των Johnson & Johnson  έχει εγκριθεί αλλά δεν έχει παραγγελθεί από το FOPH.

Οι αρχές συνεχίζουν να συμβουλεύουν όλους να συνεχίσουν να τηρούν τους ισχύοντες  κανόνες για την υγιεινή και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Στις 23 Ιουνίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο βήμα επαναλειτουργίας από τις 26 Ιουνίου. Η χρήση μάσκας δεν θα απαιτείται πλέον έξω. θα μπορούσαν να ανοίξουν χορευτικά κλαμπ και υδάτινα πάρκα. Επίσης θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μεγάλες εκδηλώσεις άνω των 10.000 ατόμων με την προϋπόθεση ότι οι παρευρισκόμενοι μπορούν να δείξουν πιστοποιητικό Covid, αποδεικνύοντας ότι είτε έχουν λάβει εμβόλιο, είτε πρόσφατα έχουν αρνητικό τεστ, είτε έχουν αναρρώσει από μόλυνση από Covid.

 Αυτό ακολούθησε μια προηγούμενη ανακοίνωση στις 26 Μαΐου που επέτρεπε στα εστιατόρια να ανοίγουν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μεταξύ των νέων (τότε) επιτρεπόμενων μέτρων . Η εργασία από το σπίτι περιορίστηκε από απαίτηση σε σύσταση.

Από την 1η Φεβρουαρίου, οποιοσδήποτε διαπιστώνεται ότι παραβιάζει μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως η μη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή η παρακολούθηση μεγάλων ιδιωτικών συγκεντρώσεων, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 50 CHF-200 CHF. 

Οικονομικές συνέπειες

Η κυβέρνηση διέθεσε περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια CHF (70,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για την υποστήριξη της οικονομίας, καθώς ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας στη χώρα σταμάτησε το 2020-2021. Περίπου 40 δισεκατομμύρια CHF διατέθηκαν σε δάνεια έκτακτης ανάγκης για εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η κυβέρνηση παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο για να προσφέρει επιπλέον δάνεια συνολικού ύψους  154 εκατομμυρίων CHF για νεοσύστατες επιχειρήσεις .

Το υποσχεθέν οικονομικό πακέτο παρέχει ανακούφιση στις εταιρείες με προβλήματα ρευστότητας καθώς μπορούν πλέον, να λάβουν μεταβατικά τραπεζικά δάνεια. Οι εταιρείες που πλήττονται από την κρίση μπορούν να αναβάλλουν την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης προσωρινά και χωρίς τόκους. Τα μέτρα αυτά ισχύουν επίσης για τους αυτοαπασχολούμενους των οποίων ο κύκλος εργασιών μειώθηκε.

Η κυβέρνηση έριξε επίσης  ένα σωσίβιο στις επιχειρήσεις που απειλούνται από πτώχευση . Οι εταιρείες μπορούν να καθυστερήσουν να δηλώσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες στα δικαστήρια, με τις μικρότερες εταιρείες να έχουν τουλάχιστον περίοδο τριών μηνών χάριτος για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Υπάρχουν επίσης χρήματα για την κάλυψη της επιβολής βραχυχρόνιας εργασίας σε επιχειρήσεις, ενώ άλλα κονδύλια έχουν διατεθεί για δάνεια με προβλήματα και για την υποστήριξη συγκεκριμένων τομέων, όπως η διαχείριση εκδηλώσεων. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια CHF σε τέτοια δάνεια είχαν καταβληθεί σε σχεδόν 20.000 εταιρείες μέχρι τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Οι αιτήσεις μερικής ανεργίας αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω της πανδημίας και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η κυβέρνηση συμφώνησε με πρόσθετη χρηματοδότηση 14,2 δισεκατομμυρίων CHF για την ασφάλιση ανεργίας, ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει τα έκτακτα μέτρα που αποδείχθηκε πως στηρίζουν την ανεργία και θα επιτύχει τα βραχυπρόθεσμα οφέλη εργασίας σε περισσότερους ανθρώπους.

Μετά από ανησυχίες που εκφράστηκαν από τον αθλητικό τομέα, η κυβέρνηση διέθεσε επίσης 500 εκατομμύρια CHF για αθλητικά πρωταθλήματα, ενώσεις και οργανισμούς στη χώρα. Μεταξύ των μεγαλύτερων δικαιούχων είναι τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και χόκεϊ επί πάγου, τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν έως και 350 εκατομμύρια CHF για να ενισχύσουν τη σεζόν 2020-2021.



Πηγή: swiss inform


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Νόμισμα που άλλαξε τον Κόσμο


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το βουνό των Προέδρων μια βρώμικη ιστορία πίσω του






              Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ 01.08. 2021 με τον Αντώνη Παπαντωνίου. 

                                            Σημερινό θέμα Διεθνείς Οργανισμοί