4 Προτάσεις για Θετική Εκπαίδευση του Μυαλού μας.
Τέσσερις μικρές κινήσεις για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να σκέφτεται πιο θετικά
Το μυαλό μας έχει μία τάση να εστιάζει στα αρνητικά. Όπως
λένε οι επιστήμονες, όλοι μας πέφτουμε στην παγίδα, μέσα σε αυτο το πλαίσιο
αρνητικότητας, να υπερεκτιμάμε τα εμπόδια που συναντάμε στη ζωή και να
υποτιμάτε την ικανότητά μας να τα ξεπεράσουμε.
Οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζονται τρεις θετικές σκέψεις για να αντισταθμιστεί μια αρνητική σκέψη. Με λίγη εξάσκηση, μπορείτε να παρακάμψετε την αρνητικότητα του μυαλού σας και να ενεργοποιήσετε ένα πιο θετικό mode. Εδώ είναι λοιπόν 4 μικρές κινήσεις για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να σκέφτεται πιο θετικά. Αν τις εφαρμόσεις, σύντομα θα δεις τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου με διαφορετικό μάτι.
1. Να είσαι ΟΚ με το απρόβλεπτο. Τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα σχεδιάζουμε. Ίσως βρέξει την ώρα που είσαι στο δρόμο. Μπορεί να κολλήσεις με το αυτοκίνητο σου στην κίνηση. Ένα κρυολόγημα μπορεί να σε βγάλει off για μερικές ημέρες. Δεν πήρες την προαγωγή που περίμενες. Θέλει να ξέρεις τι, ποιος, πότε, πού και πώς θα συμβούν τα πράγματα. Αλλά μάντεψε: Η ζωή δεν πάει σύμφωνα με το δικό σου χρονοδιάγραμμα. Αποδέξου το και μάθε να είσαι ΟΚ με το απρόβλεπτο. Θα σε χαλαρώσει και θα σε κάνει να καταλάβεις ότι για κάθε τι που συμβαίνει υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης.
2. Μάθε να απολαμβάνεις την αναμονή. Μπορεί να δυσκολεύεστε όταν περνά ο χρόνος και δεν βρίσκετε λύσεις σε προβλήματα. Ίσως αναζητάτε γρήγορες απαντήσεις για να κλείσετε ένα θέμα και να μπορέσετε να φτάσετε στο επόμενο θέμα της ημερήσιας ατζέντας. Αλλά η καλύτερη λύση πιθανόν να μην σου έρθει αμέσως στο μυαλό. Οι ‘out of the box’ λύσεις τείνουν να εμφανίζονται ενώ κάνετε άλλα πράγματα — σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα ή τακτοποιώντας το γραφείο σας — επειδή χρειάζονται την ευκαιρία να εκκολαφθούν μόνες τους. Συγκεντρώνετε όλα τα δεδομένα και αποφεύγετε τα λάθη διεξάγοντας έρευνα και σταθμίζοντας τις αποφάσεις, μέχρι να προκύψει η καλύτερη λύση.
3. Άσε κενό χρόνο. Είναι πιθανό το πρόγραμμα σου να είναι υπερφορτωμένο. Βάζεις το ένα task ακριβώς πίσω από το άλλο. Δεν αφήνεις καθόλου κενό χρόνο για να «αναπνεύσεις». Και είναι λάθος. Ο Steve Jobs και ο Albert Einstein εφάρμοζαν το κόνσεπτ του «νεκρού χρόνου». Ο «νεκρός χρόνος» είναι ουσιαστικά μια ήσυχη στιγμή κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να απομονωθεί από τον θόρυβο και τις υποχρεώσεις. Όπως έχει δείξει η επιστήμη, είναι χρήσιμο να περνάς λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Χωρίς να κάνεις τίποτα. Χωρίς να δουλεύεις και χωρίς να απασχολείσαι σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Αν το βάλεις στο πρόγραμμα σου θα δεις τα επίπεδα της δημιουργικότητας σου να αυξάνονται. Και το άγχος να μειώνεται.
4. Πες όχι στο multitasking. Αν ανήκεις την παραπάνω κατηγορία και έχεις ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα, ίσως να θεωρείς ότι το multitasking είναι απαραίτητο για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι το multitasking δεν είναι αυτό που φαίνεται. Τα συνεχή emails και γραπτά ηνύματα υπονομεύουν την ικανότητά σας να εστιάσετε και να παράγετε, κουράζοντας τον εγκέφαλό σας με όλη την διαδικασία. Το multitasking υπονομεύει επίσης την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα ζωής. Συχνά καταλήγει σε μισοτελειωμένα έργα που σας αφήνουν καταβεβλημένους και αγχωμένους. Μπορείτε να ορίσετε προτεραιότητες και να εμπλακείτε σε λιγότερα tasks ταυτόχρονα. Μπορείτε να επιβραδύνετε το ρυθμό σας και να ολοκληρώσετε ένα έργο πριν ξεκινήσετε ένα άλλο.
Πηγή: Finder
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ελβετία και Εγγυήσεις Συντάξεων για Επόμενη Γενιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Στάλιν και Μαζικές Διώξεις Ελλήνων στη Σοβιετική Ένωση