Breaking News

Ρωσία Απαντάει στις Αμερικανικές Κυρώσεις

 


Ρωσία: Πώς θα απαντήσουμε στις αμερικανικές κυρώσεις

Τονίζει ότι «στο οπλοστάσιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχουν απομείνει μόνο οι εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί και οι απειλές».

Η Ρωσία θα δώσει μια ισχυρή απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ, όχι οπωσδήποτε συμμετρική, αλλά μελετημένη και αισθητή για την αμερικανική πλευρά, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες, στις κυρώσεις θα δοθεί μια ισχυρή απάντηση, όχι οπωσδήποτε συμμετρική, αλλά μελετημένη και αισθητή για την αμερικανική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στην διπλωματία που βασίζεται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας.

«Οι πιέσεις που ασκούνται μέσω των κυρώσεων δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν την αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε σθεναρά τα συμφέροντας μας» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας «ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες παγκόσμιας τάξης, όπως και ότι στο οπλοστάσιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχουν απομείνει μόνο οι εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί και οι απειλές».

Το μεγάλο πρόβλημα των τιμών

Μιλώντας στους Financial Times, ο πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στην Ε.Ε., Βακίφ Σαντίκοφ, υπογράμμισε μεν ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Θα χρειαστεί ωστόσο τουλάχιστον ένα χρόνο, τόνισε, για να αντλήσει νέα αποθέματα στην Κασπία Θάλασσα ή να συνδέσει άλλους πιθανούς προμηθευτές, όπως το Τουρκμενιστάν, στο δίκτυο των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Δεν θεωρούμε εαυτούς σωτήρες ή ήρωες, που θα καλύψουν όλη την ζήτηση στην Ευρώπη. Αυτό θα ήταν γελοίο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη και αν το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούσε τη μέγιστη χωρητικότητα του αγωγού προς την Ιταλία, επεσήμανε, δεν θα μπορούσε να καλύψει τα περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία σε ετήσια βάση.

Κοντολογίς, ξεκαθάρισε, «δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά».

Προειδοποίησε επίσης ότι οι χώρες δεν θα προσφέρουν τα δικά τους αποθέματα «ως μέσο έκτακτης υποστήριξης ή εφοδιασμού» στην Ευρώπη.

Η υφιστάμενη κρίση «δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη, έπειτα από χρόνια περιορισμένης προόδου στην ολοκλήρωση της επονομαζόμενης Ενεργειακής Ενωσης», επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο.

Ένα όραμα από το 2015 για τη διασυνοριακή διανομή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτές τιμές -υπενθυμίζει- με διαφοροποιημένους προμηθευτές και στόχο την επίτευξη των στόχων για το κλίμα.

Τώρα, με τα αποθέματα φυσικού αερίου χαμηλά και τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διακόπτει  τη ροή φυσικού αερίου στους ρωσικούς αγωγούς, η Ε.Ε. επικεντρώνεται σε (ουδόλως φθηνές) προμήθειες LNG,  μέσω πλοίων και τερματικών σταθμών, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, η Αλγερία, η Νιγηρία ή ακόμη και η μακρινή Ιαπωνία ή η Νότια Κορέα.

Μέσα στον Ιανουάριο, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου έσπασαν κάθε ρεκόρ τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό θα συνεχιστεί ακόμη πιο ανοδικά.

Οι παραδόσεις διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση.

Σχεδόν οι μισές ήταν από τις ΗΠΑ, που βλέπουν το μερίδιό τους στην αγορά να μεγαλώνει.

Δεν υπάρχει «καμία χώρα» που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο Σάαντ Αλ Καάμπι.

«Δεν υπάρχει η δυνατότητα να το κάνει αυτό κάποια χώρα με LNG», τόνισε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στη Ντόχα.

Εν μέσω εξάλλου ισχυρών πιέσεων από τις ΗΠΑ στο εμιράτο να συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με αποστολές LNG, το Κατάρ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη συναίνεση μεγάλων πελατών του στην Ασία, με τους οποίους έχει συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια, με ρήτρες.

Ακόμη πάντως κι αν την εξασφάλιζε, τονίζουν Καταριανοί αξιωματούχοι, αυτή δεν θα ήταν παρά μια βραχυπρόθεσμη λύση, που δεν θα επαρκούσε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Θα περιοριζόταν στο 10-15%, ανέφερε ενδεικτικά ο Σάαντ Αλ Καάμπι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν -μετά και τις ανακοινώσεις του Βερολίνου για τον Nord Stream 2- ήρθε και το εκβιαστικό μήνυμα του Ρώσου πρώην προέδρου και πρωθυπουργού, νυν αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μέσω Twitter, με το οποίο «καλωσόριζε» τους Ευρωπαίους «σε έναν νέο κόσμο, όπου θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου»…


Πηγή: FT 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Άλμα προς τα 100 δολάρια το Πετρέλαιο ποιος Φταίει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αλήθειες και Ψέματα για Κέρδη Ρεκόρ των Φαρμακοβιομηχανιών Λόγω Εμβολίων





Η εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)
με τον Αντώνη Παπαντωνίου