Breaking News

Άλμα προς τα 100 δολάρια το Πετρέλαιο ποιος Φταίει

 


Ράλι 12% το φυσικό αέριο - Άλμα προς τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

Κλιμακωτές αντιδράσεις στις τιμές της ενέργειας φέρνει η όξυνση της γεωπολιτικής έντασης στην Ουκρανία, καθώς το "πάγωμα" του Nord Stream 2 φέρνει ισχυρό άλμα για το φυσικό άεριο και οι γενικότερες ανησυχίες για την προσφορά του αργού το οδηγούν προς τα 100 δολάρια.

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό συμβόλαιο TTF βλέπει την τιμή του να σημειώνει άνοδο κατά 12,1% και η τιμή του διαμορφώνεται στα 81,4 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ακουλουθώντας τη γενικότερη πορεία των διεθνών αγορών σήμερα, οι πιέσεις στο φυσικό αέριο είχαν αποκλιμακωθεί το μεσημέρι, ωστόσο οι τιμές πήραν ξανά την ανιούσα όταν ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή για το "πάγωμα" του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 με τη Ρωσία, αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε χθες επισήμως τις αποσχισθείσες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία.

Στο ίδιο κλίμα, και καθώς η γεωπολιτική ένταση εγείρει νέες ανησυχίες για πιέσεις στην προσφορά του πετρελαίου, το συμβόλαιο του Brent Απριλίου ενισχύεται κατά 2,5% ή 2,34 δολάρια και βλέπει την τιμή του στα 97,7 δολ. το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υψηλό ημέρας το Brent είχε φτάσει μια ανάσα και από τα 100 δολ. (στα 99,5), καταγράφοντας νέο υψηλό 7ετίας.

Ακόμα πιο έντονη είναι η άνοδος στο αμερικανικό WTI, με το δικό του συμβόλαιο Μαρτίου να βρίσκεται στο +3,5% με κέρδη 3,2 δολαρίων και την τιμή του να διαμορφώνεται στα 94,28 δολάρια το βαρέλι.

Όπως σημειώνει ο trader Τάμας Βάργκα της PVM στο Reuters, "το ενδεχόμενο για ένα ράλι πάνω από τα 100 δολάρια έχει λάβει πλέον τεράστια ώθηση", επισημαίνοντας ότι "όσοι είχαν ποντάρει σε αυτό ανέμεναν μια κλιμάκωση της έντασης (σ.σ. Στην Ουκρανία).

"Βλέπουμε την αγορά πετρελαίου να διανύει μια περίοδο έντονης ανόδου και νευρικότητας, καθοδηγούμενη από γεωπολιτικούς φόβους και συναισθήματα", αναφέρει από την πλευρά του ο αναλυτής της Julius Baer, Νόρμπερτ Ρούκερ.

Ο ίδιος προσθέτει ότι "δεδομένης της διάθεσης που επικρατεί, οι τιμές του πετρελαίου είναι εξαιρετικά πιθανό να ανέβουν σε τριψήφιο αριθμό".

Στη βασική είδηση που επηρεάζει τις αγορές ενέργειας και όχι μόνο, χτες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών ομάδων στο Λουγκάνσκ και στο Ντονεσκ στην Ουκρανία και στη συνέχεια διέταξε τον στρατό του να προχωρήσει στις εν λόγω περιοχές ως "ειρηνευτική δύναμη”.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε άμεσα μποϊκοτάζ σε αυτές τις περιοχές ενώ αναμένονται περισσότερα μέτρα σήμερα.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψαν τις τελευταίες ενέργειες και δηλώσεις του Πούτιν ως "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, προαναγγέλοντας επίσης κυρώσεις στην Ρωσία.

Χαμηλό 15 μηνών "άγγιξε" το ρούβλι, κατρακυλούν τα ρωσικά χρηματιστήρια

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλό 15 και πλέον μηνών την Τρίτη, πριν περιορίσει τις απώλειες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων σε δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, αφού τις αναγνώρισε χθες ως ανεξάρτητες.

Σύμφωνα με το Reuters, το ρούβλι υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού τη Δευτέρα, σημειώνοντας "βουτιά" λόγω των φόβων της Δύσης ότι η κίνηση του Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο περιοχές ως ανεξάρτητες και να στείλει δυνάμεις για να "διατηρήσουν την ειρήνη" μπορεί να προμηνύει έναν μεγάλο πόλεμο.

Πριν λίγη ώρα, το ρούβλι σημείωνε άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου στα 79,64, ανακάμπτοντας ελαφρώς μετά την πτώση στα 80,5825 νωρίτερα, στο πιο αδύναμο επίπεδο από τις 2 Νοεμβρίου 2020.

Έναντι του ευρώ κερδίζει 0,2% και κινείται στα 90,00, αφού νωρίτερα είχε φθάσει στα 90,95, στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι ίσως σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά τα χρηματιστήριά της έχουν υποστεί μεγάλες πιέσεις λόγω φόβων για μια στρατιωτική σύγκρουση που θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα νέες σαρωτικές δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την αμερικανική επιχειρηματική δραστηριότητα στις αποσχισθείσες περιοχές και θα απαγορεύσουν την εισαγωγή όλων των αγαθών από τις περιοχές αυτές, αλλά ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά είναι ξεχωριστά από τις κυρώσεις που έχουν προετοιμάσει η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της σε περίπτωση που η Ρωσία προβεί σε εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.


Οι συντονισμένες κυρώσεις θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας την Τρίτη. Πιθανά μέτρα θα μπορούσαν να στοχεύουν μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να εμποδίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρονικών ειδών ή μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εταιρειών.

Εν τω μεταξύ, μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα ρωσικά χρηματιστήρια. Ειδικότερα, ο δείκτης MOEX χάνει 5,38% και ο δείκτης RTSI διολισθαίνει 6,36%.

 

Πηγή : euronews


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Διαδικτυακές Απάτες Προστατευτείτε για την Ασφάλειά σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Κίνα Τα 6G Πραγματικότητα πλέον 10 με 20 φορές ταχύτερο από το 5G


                                  Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου

                                    κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)