Breaking News

Βιομηχανικές Επαναστάσεις Παρελθόν Παρόν Μέλλον

 

 


Μια ιστορική αναδρομή στις 4 βιομηχανικές επαναστάσεις


1η Βιομηχανική επανάσταση. Τέλη του 18ου αιώνα (1784)

Ξεκίνησε από την Αγγλία και γρήγορα εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική.

Είναι η εποχή που αρχίζει η πρώτη μηχανοποίηση της παραγωγής αγαθών χρησιμοποιώντας για την εποχή, ενέργεια από τον ατμό.

Οποιοδήποτε προϊόν μαζικής παραγωγής κατασκευαζόταν μέχρι τότε με τα χέρια, άρχισε να κατασκευάζεται από μηχανές που χρησιμοποιούν τη δύναμη του ατμού.

Οι πρώτες μηχανές ατμού στη βιομηχανική παραγωγή είχαν εφαρμογή σε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας.

Η χρήση του ατμού πέρα από τις μηχανές παραγωγής, αρχίζει να εξαπλώνεται ραγδαίως και να χρησιμοποιείται τόσο στις θαλάσσιες μεταφορές (ατμόπλοια) όσο και στις χερσαίες μεταφορές (σιδηρόδρομος).

 

2η Βιομηχανική επανάσταση. Τέλη του 19ου αιώνα (1870)

Ξεκίνησε από τη Γερμανία και την Αμερική και όπως είναι φυσικό γρήγορα εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο.

Με την εφεύρεση του ηλεκτρικού ρεύματος, που αρχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές εφαρμογές, εμφανίζονται οι πρώτοι ηλεκτροκινητήρες, οι ηλεκτρογεννήτριες, ο τηλέγραφος, το τηλέφωνο και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας.

Παράλληλα, με την ανακάλυψη του πετρελαίου εμφανίζονται και οι πρώτες μηχανές εσωτερικής καύσης που σε συνδυασμό με τις εφαρμογές του ηλεκτρισμού, θα δώσουν τεράστια ώθηση στη βιομηχανική παραγωγή και θα φέρουν μεγάλες αλλαγές σε όλη την ανθρωπότητα.

Το 1903 ο Αμερικανός βιομήχανος Henry Ford, δημιουργεί την πρώτη κινητή γραμμή συναρμολόγησης μαζικής παραγωγής, κάτι που υιοθετήθηκε και εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα από όλη την παγκόσμια βιομηχανία.

3η Βιομηχανική επανάσταση. Τέλη του 20ου αιώνα (1969)

Αυτή η περίοδος ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία και άλλαξε οριστικά για μια ακόμη φορά, τόσο τις διαδικασίες της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και την καθημερινότητα όλου του κόσμου.

Η εφεύρεση και η χρήση του τρανζίστορ, της λυχνίας και των μικροτσίπ, δημιουργούν απεριόριστες δυνατότητες σε πολλές ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Η πληροφορική, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, οι μηχανές CNC (Computer Numerical Control), τα λογισμικά CAD- CAM και γενικά η νέα ηλεκτρονική εποχή, που σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται ψηφιακή, εισβάλει δυναμικά σε κάθε παραγωγική διαδικασία, επιταχύνοντας ακόμη περισσότερο τον αυτοματισμό της μαζικής παραγωγής.

Παράλληλα με την αυτοματοποίηση και την εφεύρεση των πρώτων ρομπότ, η νέα τεχνολογία αρχίζει να κατακτά όλο και περισσότερο το ευρύ κοινό μέσω των εφαρμογών της.

Οι προσωπικοί υπολογιστές, οι προηγμένες τηλεπικοινωνίες, η εφεύρεση του internet, τα έξυπνα λογισμικά, οι υπηρεσίες του Web, το ασύρματο ίντερνετ (Wi-Fi), όπως και εκατοντάδες άλλες τεχνολογίες και εφαρμογές, φέρνουν μια νέα επανάσταση και αλλάζουν για άλλη μια φορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

4η Βιομηχανική επανάσταση. Αρχές του 21ου αιώνα (2009)

Όπως αναφέραμε ξεκίνησε από τη Γερμανία και είναι πολλές τεχνολογίες μαζί σε καλπάζουσα εξέλιξη, που έρχονται να αλλάξουν ριζικά σε όλη την ανθρωπότητα, όχι μόνο σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε, αλλά και αυτό που είμαστε.

Όλοι μας έχουμε smartphone, tablet, χρησιμοποιούμε καθημερινά το internet, έχουμε λογαριασμό email, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές και πληρωμές, οδηγούμε με την βοήθεια πλοήγησης, απολαμβάνουμε το YouTube, το Netflix κλπ.

Οι αλγόριθμοι ελέγχουν ήδη τη ζωή μας.

Η εξελιγμένη ρομποτική εφαρμόζεται ήδη παντού.

Η “τεχνητή νοημοσύνη” είναι ήδη γύρω μας, από τους υπερυπολογιστές, τα drones, τα συστήματα εντοπισμού και πλοήγησης GPS, την τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing), την αυτόματη μετάφραση και πάρα πολλές άλλες εφαρμογές.

Όλα αυτά είναι νέες τεχνολογίες που μπήκαν στη ζωή μας μόλις τα τελευταία χρόνια και έρχονται να αλλάξουν ριζικά όλη τη βιομηχανία και την ανθρωπότητα.

Είναι η αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Πιο αναλυτικά, ο όρος 4η Βιομηχανική Επανάσταση (industry 4.0) θεσπίστηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση της Γερμανίας το 2009 υποστηριζόμενη από πολλούς επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Ήταν μια νέα στρατηγική της Γερμανίας, κατά την οποία μέσα από σύγχρονες μηχανολογικές και ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής που κατείχε ήδη, θα επιτύγχανε την πλήρη αυτοματοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής έχοντας πάντα ως στόχο, την πρωτοπορία και την ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό θα είχε επίσης σαν αποτέλεσμα και τον επαναπατρισμό και τη διατήρηση της βιομηχανίας εκεί από όπου ξεκίνησε, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Προκειμένου η ευρωπαϊκή βιομηχανία να είναι ανταγωνιστική, δεν θα χρειαζόταν πλέον να μεταφερθεί σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους, όπως π.χ. σε αρκετές χώρες της Ασίας, πράγμα που έγινε τα τελευταία χρόνια από πολλές εταιρείες που κυρίως τα προϊόντα τους απευθύνονται στο παγκόσμιο αγοραστικό κοινό.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δεν είναι από μόνη της μια νέα τεχνολογία αλλά πολλές μαζί.

Πρόκειται για αρκετά πολύπλοκες τεχνολογίες που λειτουργούν η κάθε μία αυτόνομα αλλά και όλες μαζί, έχοντας σημαντική αλληλοεπίδραση μεταξύ τους.

Το Industry 4.0 είναι όλες οι σημερινές σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, που προωθούν την υψηλή ψηφιακή μηχανοργάνωση της παραγωγής και μεταποίησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Έχει σαν κύριο στόχο την πλήρη αυτοματοποίηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, του μελλοντικού «έξυπνου εργοστασίου» (Smart Factory), αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας γενικότερα.

Για να το πετύχει αυτό βασίζεται στην ανάλυση, επεξεργασία και εκμετάλλευση του τεραστίου όγκου ψηφιακών δεδομένων, τα λεγόμενα Big Data, που δημιουργούνται σήμερα καθημερινά στο εξελιγμένο διαδίκτυο (internet).

Αυτό σε συνδυασμό με την τεράστια υπολογιστική δύναμη των σημερινών υπολογιστών που έχουν τη δυνατότητα της ταχύτατης επεξεργασίας πολυπλόκων αλγορίθμων, έχει σαν αποτέλεσμα τη θεαματική εξέλιξη της «τεχνητής νοημοσύνης» (Artificial Intelligence ή ΑΙ) και την ενσωμάτωση της σε διάφορες ρομποτικές μηχανές και συστήματα, τα οποία είναι σε θέση να εκτελούν με μεγάλη ταχύτητα και αξιοπιστία, οτιδήποτε αλλά και οπουδήποτε χρειαστεί!

Η 4η βιομηχανική επανάσταση εκτιμάται πως θα φέρει τεράστιες εξελίξεις και ανατροπές σε όλες τις χώρες και τις οικονομίες του κόσμου και θα αλλάξει ριζικά όλο το σύνολο των δραστηριοτήτων και συνηθειών όλης της ανθρωπότητας.


Σημείωση ellinesradio.gr  Πολύ γενικά θα συνοψίζαμε σαν συμπέρασμα πως, πολλά δυσάρεστα γεγονότα από αυτά που συμβαίνουν σήμερα γεωπολιτικά, στρατιωτικά και σε άλλα πεδία διεθνώς, είναι αποτέλεσμα προσπαθειών διαφόρων Κρατών να συμμετέχουν ή να ''φρενάρουν'' άλλα Κράτη που διανύουν ήδη την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Επίσης είναι αποτέλεσμα αλαζονικής συμπεριφοράς και εξωτερικής πολιτικής των Κρατών που ''θεωρητικά'' βρίσκονται στο κέντρο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Τα κράτη αυτά δημιούργησαν ένα ιδιότυπο ''Ελίτ club'' μέσω συνασπισμών, συμφωνιών (Ε.Ε, ΗΠΑ κ.λ.π.) και προσπαθούν να απομονώσουν τεχνολογικά, εμπορικά, διπλωματικά, στρατιωτικά  και με κάθε τρόπο τους ανταγωνιστές τους. (Κίνα, Ρωσία κ.λ.π). Αυτές οι συμπεριφορές και οι ανταγωνισμοί προς Κράτη τα οποία θεωρούν πως θα πρέπει να περιοριστούν παγκοσμίως επειδή δεν συμμετέχουν  και δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το ''Ελίτ club'' είναι που πυροδοτούν τις όποιες -συνήθως άσχημες- εξελίξεις παγκοσμίως.


Πηγή :  Ελεύθερες Σκέψεις Γενικά


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Pegasus το Νέο Κυβερνοόπλο που Όλοι θέλουν να Αποκτήσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία και Διαφθορά όλη η Αλήθεια



Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου                                                                  Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)