Breaking News

Πως με 1 Γαλλικό Φράγκο Δημιούργησε Περιουσία 168 δισ. Δολαρίων

 


Ο πλουσιότερος Ευρωπαίος: Πώς με ένα γαλλικό φράγκο δημιούργησε περιουσία 168 δισ. Δολαρίων


21 Ιανουαρίου 1905

Γεννιέται στην Γκρανβίλ της Γαλλίας ο Christian Dior, ο «σχεδιαστής των ονείρων» αλλά και ο άνθρωπος που έβαλε το Παρίσι στο κέντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, ωστόσο,  είναι ότι το 1984 ο Γάλλος επιχειρηματίας Bernard Arnault αγόρασε τον χρεοκοπημένο πια οίκο Dior σχεδόν από τα… σκουπίδια, δίνοντας το συμβολικό ποσό του ενός φράγκου. Ήταν το εφαλτήριο για να χτίσει μια πανίσχυρη αυτοκρατορία της πολυτέλειας  και την μεγαλύτερη περιουσία της Ευρώπης. Με ακρογωνιαίο λίθο την Dior, ο Arnault πραγματοποίησε περισσότερες από 40 εξαγορές. Σήμερα, ο όμιλος LVMH ελέγχει τα πιο ποθητά brands του κόσμου και ο ίδιος ο επιχειρηματίας διαθέτει μία περιουσία 168 δισ. δολαρίων, που τον καθιστά τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και πρώτο στην Ευρώπη.

Όλα αυτά, όμως, ξεκίνησαν γιατί ο Christian Dior αψήφησε την επιθυμία του πατέρα του, ενός εύπορου επιχειρηματία των λιπασμάτων, να γίνει διπλωμάτης. Εκείνος είχε καλλιτεχνική φύση και από νεαρή ηλικία άρχισε να πουλά τα σχέδιά του στον δρόμο, για να βγάλει χαρτζιλίκι. Όταν τελείωσε το σχολείο, άνοιξε μία μικρή γκαλερί, με χρήματα που του έδωσε ο πατέρας του. Του είχε θέσει όμως έναν όρο: Το όνομα της οικογένειας δεν έπρεπε να γραφτεί στην ταμπέλα.

Μαζί με έναν φίλο του πουλούσαν έργα καλλιτεχνών όπως ο Pablo Picasso. Όμως οι συνέπειες του Μεγάλου Κραχ του 1929, ο θάνατος της μητέρας του και του αδερφού του και η κατάρρευση της επιχείρησης του πατέρα του θα αναγκάσουν τον Dior να κλείσει την γκαλερί του.

Το 1940 τον καλούν στον στρατό και με το τέλος της θητείας του, αρχίζει να δουλεύει ως σχεδιαστής μόδας. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1946 ιδρύει τον οίκο Christian Dior στον αριθμό 30 της Avenue Montaigne στο Παρίσι, με τη στήριξη του Marcel Boussac, ενός μεγιστάνα των υφασμάτων. Το 1947 παρουσιάζει την πρώτη του κολεξιόν.

Δημιουργεί το New Look, που αμέσως ξεχωρίζει με τις θηλυκές γραμμές αλλά και τα πολλά μέτρα ύφασμα που απαιτούν οι δημιουργίες του, καθώς ο Dior αφήνει πίσω του την εποχή του πολέμου όπου οι τεράστιες ελλείψεις σήμαιναν πως τα πάντα δίνονταν με δελτίο.

Ο οίκος κατακλύζεται με παραγγελίες και αστέρια παγκοσμίου φήμης, όπως η Rita Hayworth φορούν τις δημιουργίες του Dior, κάνοντάς τον διάσημο.

Ο ίδιος, όμως, παραμένει αθεράπευτα προληπτικός. Πριν από κάθε επίδειξη συμβουλεύεται τα ταρό, σε κάθε κολεξιόν του περιλαμβάνει πάντα ένα παλτό με το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Γκρανβίλ, και σε κάθε του σόου, τουλάχιστον ένα μοντέλο πρέπει απαραιτήτως να κρατά μερικά από τα αγαπημένα του λουλούδια, τα μιγκέ.

Στις 24 Οκτωβρίου του 1957, ο Christian Dior πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, στα 52 του χρόνια, αφήνοντας τον οίκο σε σοκ. Ο 21χρονος Yves Saint-Laurent, που ήταν βοηθός του Dior τα δύο τελευταία χρόνια, ορίζεται καλλιτεχνικός διευθυντής. Όταν πηγαίνει στον στρατό, τον διαδέχεται ο Marc Bohan, ο οποίος εξελίσσει τη θρυλική γραμμή του Dior και δημιουργεί το Slim Look, ανοίγοντας μια νέα εποχή.

Όμως το 1978, η Boussac Group κηρύσσει πτώχευση και τα περιουσιακά της στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ο οίκος Dior, πωλούνται στην Willot Group. Το 1984, ο Bernard Arnault αγοράζει τα assets της Willot Group αντί μόλις ενός φράγκου. Ουσιαστικά, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το όνομα Christian Dior.

Άλλωστε, το όραμά του για αυτό που θα εξελισσόταν στη μεγαλύτερη δύναμη της βιομηχανίας της πολυτέλειας είχε γεννηθεί μερικά χρόνια νωρίτερα, στο πρώτο του ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν ο Arnault μπήκε σε ένα ταξί για να πάει στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, ρώτησε τον οδηγό τι ήξερε για τη Γαλλία και εάν γνώριζε το όνομα του Γάλλου προέδρου. «Δεν ξέρω τον πρόεδρο, αλλά ξέρω τον Christian Dior», του είχε απαντήσει εκείνος


Πηγή: FACE & FINANCE


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ουκρανία Έκκληση στους Ελβετούς για Πάγωμα Περιουσιών Ρώσων Ολιγαρχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κύπρος και Ρώσοι Ολιγάρχες

                                  

                                                                    Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου