Breaking News

Βρετανία Η Ρουάντα Νέος Προορισμός των Παράνομα Εισελθέντων Ανθρώπων στη Χώρα

 


Η Βρετανία ανακοίνωσε μια συμφωνία με τη Ρουάντα την Πέμπτη για να στέλνει εκεί όσους παράνομα έχουν εισέλθει στην χώρα. Θα τους στέλνει στην Ρουάντα στην Ανατολική Αφρική  κατόπιν συμφωνίας– ένα σχέδιο που είπε ότι θα σταματήσει τους λαθρεμπόρους να στέλνουν απελπισμένους μετανάστες σε επικίνδυνες  αποβάσεις στις Βρετανικές ακτές περνώντας από τα στενά της  Μάγχης. Όσοι θα ανακατευθύνονται στην Ρουάντα θα παραμένουν εκεί μέχρι οι Αρχές στην Βρετανία αποφασίσουν αν θα τους δεχτούν στην χώρα ή όχι.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και οι προσφυγικές Μ.Κ.Ο. καταδίκασαν την κίνηση ως απάνθρωπη, ανεφάρμοστη και σπατάλη δημοσίου χρήματος, και τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι εγείρει «μια σειρά ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το σχέδιο κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί γιατί ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που  φτάνουν στη Βρετανία ως λαθρεπιβάτες με φορτηγά ή σε μικρές βάρκες  έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Κυβερνητικοί κύκλοι στην Βρετανία τονίζουν πως καθημερινά χάνουν την ζωή τους άνθρωποι που παράνομα προσπαθούν να εισέλθουν στην χώρα κι  αυτό πρέπει να σταματήσει με όποιο κόστος.                                                                                                                         Οι επικριτές κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι χρησιμοποίησε το θέμα των κινδύνων και των πνιγμών ή θανάτων κατά την διάρκεια της προσπάθειας των απελπισμένων ανθρώπων για είσοδο στην Βρετανία,  για να αποσπάσει την προσοχή από ένα σκάνδαλο σχετικά με τις κυβερνητικές συγκεντρώσεις που παραβίαζαν τους κανόνες του lockdown πανδημίας. Ο Τζόνσον αντιστέκεται στις εκκλήσεις για παραίτηση αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία αυτή την γνωστή εβδομάδα για τα πάρτι.

Οι μετανάστες χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τη βόρεια Γαλλία ως σημείο εκκίνησης για να φτάσουν στη Βρετανία, είτε κρύβονται σε φορτηγά αυτοκίνητα  ή σε πλοία, είτε - όλο και περισσότερο από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού έκλεισε τις άλλες διαδρομές το 2020 - σε μικρά σκάφη που χρησιμοποιούνται από λαθρέμπορους.

Περισσότεροι από 38.000 άνθρωποι εισήλθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάρκες το 2021, από 8.500 το 2020. Δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 27 ανθρώπων τον Νοέμβριο όταν ανατράπηκε ένα μόνο σκάφος.

Την Πέμπτη, δεκάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά παρελήφθησαν στη μέση της θαλάσσιας διαδρομής προς την Βρετανία, από βρετανικές σωσίβιες λέμβους και οδηγήθηκαν με ασφάλεια  στη στεριά στο λιμάνι της Μάγχης του Ντόβερ, καθώς ο Τζόνσον, μιλώντας λίγα μόλις μίλια μακριά, περιέγραφε το  νέο σχέδιο επαναπροώθησης αυτών των ανθρώπων.

«Όποιος εισέρχεται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο... μπορεί τώρα να μεταφερθεί στη Ρουάντα», είπε ο Τζόνσον σε ομιλία του σε στρατιώτες και μέλη της ακτοφυλακής σε αεροδρόμιο κοντά στο Ντόβερ. Απαραίτητη πλέον η δράση, είπε, για να σταματήσουν «οι άθλιοι λαθρέμποροι (που) κακοποιούν  τους ευάλωτους  συνανθρώπους μας και μετατρέπουν τη Μάγχη σε υδάτινο νεκροταφείο».

Η κυβέρνηση της Ρουάντα είπε ότι η συμφωνία θα διαρκέσει  αρχικά  πέντε χρόνια και η Βρετανία είχε καταβάλει προκαταβολικά 120 εκατομμύρια λίρες (158 εκατομμύρια δολάρια) για να πληρώσει τη στέγαση και την ενσωμάτωση των μεταναστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα είπε ότι η συμφωνία «αφορά τη διασφάλιση της προστασίας, του σεβασμού και της αξιοπρέπειας  των ανθρώπων να προωθήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες και να εγκατασταθούν μόνιμα στη Ρουάντα, αν το επιλέξουν».

Είπε ότι η χώρα του φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 130.000 πρόσφυγες από χώρες όπως το Μπουρούντι, το Κονγκό, τη Λιβύη και το Πακιστάν.

Ο Τζόνσον αρνήθηκε ότι το σχέδιο «στερείται συμπόνιας» όπως κατηγορήθηκε, αλλά αναγνώρισε ότι αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις και δεν θα τεθεί σε ισχύ αμέσως.

Η Ρουάντα είναι το πιο πυκνοκατοικημένο έθνος στην Αφρική και ο ανταγωνισμός για γη και πόρους εκεί τροφοδότησε δεκαετίες εθνικών μειονοτήτων  και πολιτικών εντάσεων που κορυφώθηκαν με τη γενοκτονία του 1994 κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 800.000 Τούτσι και Χούτου που προσπάθησαν να τους προστατεύσουν.

Οι βρετανοί αξιωματούχοι ζητούν συγγνώμη από τους πολίτες μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που προκάλεσαν μετανάστες χωρών από την Καραϊβική σε βρετανικές πόλεις.

Ο Τζόνσον επέμεινε ότι η Ρουάντα είχε «μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά» τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα επικρίνει την τρέχουσα κυβέρνηση του προέδρου Πολ Καγκάμε ως κατασταλτική.

Ο Λιούις Μάτζ, διευθυντής της Κεντρικής Αφρικής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι ο ισχυρισμός ότι η Ρουάντα ήταν μια ασφαλής χώρα «δεν υπάρχει στην πραγματικότητα».

«Η αυθαίρετη κράτηση, η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια σε επίσημες και ανεπίσημες εγκαταστάσεις κράτησης είναι σύνηθες φαινόμενο και τα πρότυπα δίκαιης δίκης παραβιάζονται σε πολλές περιπτώσεις», είπε ο Mudge.

Η Βρετανία λέει ότι οι αποφάσεις μετεγκατάστασης δεν θα βασίζονται στη χώρα προέλευσης των μεταναστών αλλά στο αν χρησιμοποίησαν «παράνομες ή επικίνδυνες διαδρομές» για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από μια ασφαλή χώρα όπως η Γαλλία. Δεν θα θεωρηθούν όλες αυτές οι αφίξεις κατάλληλες για αποστολή στη Ρουάντα. Δεν είναι ακόμη σαφές - η είναι απόρρητο-  ποια θα είναι τα κριτήρια για τη λήψη των αποφάσεων, αν και η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι τα παιδιά δεν θα σταλούν στην αφρικανική χώρα.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι έχει ήδη εκφράσει «τις ανησυχίες του απευθείας στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου».

 

Εκπρόσωπος του γραφείου είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «μεταθέτει... τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό δίκαιο σε μια χώρα που ήδη έχει μεγάλες ευθύνες  κακό παρελθόν και παρόν, για το άσυλο και τις συνθήκες διαβίωσης στην Ρουάντα».

Οι προηγούμενες  πολιτικές αποστολής  παράνομων μεταναστών στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες.

Το 2013, η Αυστραλία άρχισε να στέλνει αιτούντες άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στη χώρα με βάρκα στην Παπούα Νέα Γουινέα και τη μικροσκοπική ατόλη του Ναούρου, υποσχόμενοι ότι κανένας δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Αυστραλία. Η πολιτική τερμάτισε την θαλάσσια διαδρομή λαθρεμπορίας ανθρώπων από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά επικρίθηκε ευρέως ως σκληρή κατάργηση των διεθνών υποχρεώσεων αλληλεγγύης της Αυστραλίας.

Το Ισραήλ έστειλε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους στη Ρουάντα και την Ουγκάντα ​​στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου και μυστικοπαθούς «εθελοντικού» σχεδίου μεταξύ 2014 και 2017. Λίγοι πιστεύεται ότι παρέμειναν εκεί, με πολλούς να προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη ξανά και ξανά.

Ο Steve Valdez-Symonds, διευθυντής προσφύγων στη Διεθνή Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η "σοκαριστικά κακοσχεδιασμένη ιδέα της βρετανικής κυβέρνησης θα προχωρήσει πολύ περισσότερο στην πρόκληση ταλαιπωρίας, σπαταλώντας τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος".

Ο διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Προσφύγων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, Enver Solomon, το χαρακτήρισε «επικίνδυνο, σκληρό και απάνθρωπο».

Το στέλεχος της αντιπολίτευσης της Ρουάντα Victoire Ingabire είπε στο AP ότι η απόφαση της κυβέρνησής της να δεχθεί μετανάστες είναι  αμφισβητήσιμη, δεδομένου ότι η χώρα είναι επίσης πηγή προσφύγων.

Η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση εργάστηκαν για χρόνια για να σταματήσουν τα παράνομα ταξίδια στη Μάγχη, χωρίς μεγάλη επιτυχία, συχνά ανταλλάσσοντας κατηγορίες για το ποιος φταίει για την αποτυχία.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας έχει καταθέσει πάρα πολλές προτάσεις, που δεν είναι όλες εφαρμόσιμες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μιας μηχανής κυμάτων στη Μάγχη για να οδηγεί τα σκάφη πίσω. Ο Τζόνσον είπε την Πέμπτη ότι το Βασιλικό Ναυτικό θα αναλάβει την ανταπόκριση στις διελεύσεις μικρών σκαφών, αλλά ότι η ιδέα της ώθησης των πλοίων προς τη Γαλλία είχε απορριφθεί ως πολύ επικίνδυνη.

Αρκετές τοποθεσίες που προτάθηκαν προηγουμένως για την αποστολή μεταναστών από το Ηνωμένο Βασίλειο - συμπεριλαμβανομένου του απομακρυσμένων  νησιών, κοντά στην Αλβανία και κάποιων του Γιβραλτάρ - απορρίφθηκαν, μερικές φορές με οργή, από τα εν λόγω κράτη.

Το σχέδιο της Ρουάντα αντιμετωπίζει εμπόδια τόσο στο βρετανικό κοινοβούλιο όσο και στα δικαστήρια. Η Συντηρητική Κυβέρνηση του Τζόνσον εισήγαγε ένα νέο σκληρό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που θα καθιστούσε πιο δύσκολο για τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα από μη εξουσιοδοτημένες οδούς να ζητήσουν άσυλο και θα επέτρεπε στους αιτούντες άσυλο να ελέγχονται στο εξωτερικό. Δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, με τη Βουλή των Λόρδων να επιδιώκει να αποδυναμώσει ορισμένες από τις πιο δρακόντειες διατάξεις της.

Η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Λούσι Πάουελ είπε ότι το σχέδιο της Ρουάντα μπορεί να ευχαριστήσει ορισμένους υποστηρικτές των Συντηρητικών και να γίνει  πρωτοσέλιδο, αλλά είναι «ανέφικτο, δαπανηρό και ανήθικο».

«Νομίζω ότι πρόκειται λιγότερο για την αντιμετώπιση μικρών σκαφών και περισσότερο για την αντιμετώπιση του σκάφους του ίδιου του πρωθυπουργού που βυθίζεται», είπε ο Πάουελ στο BBC.

 

Πηγή: AP - BBC


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία Γιατί Είναι Μια Λογική Έξυπνη και Πρακτική Ουδέτερη Χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελλάδα Το 51 τοις εκατό των Ελλήνων Υπέρ της Θανατικής Ποινής για Εγκλήματα



Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό