Breaking News

Ελβετία Γιατί Είναι Μια Λογική Έξυπνη και Πρακτική Ουδέτερη Χώρα

 


Η Ελβετία θα παραμείνει ουδέτερη - μέχρι να της επιτεθούν, αν ποτέ συμβεί- είμαστε έτοιμοι δηλώνουν στελέχη του Ελβετικού Υπουργείου Άμυνας.

Η Ελβετία είναι μια ουδέτερη χώρα, αλλά αποτελεί μέρος των συμφώνων συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολλά χρόνια. Πώς ταιριάζει αυτό με την ουδετερότητα; Και γιατί η Ελβετία επιδιώκει τέτοιες συνεργασίες;

Η Ελβετία είναι ουδέτερη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν συμμετέχει σε ένοπλες συγκρούσεις και δεν υποστηρίζει καμία αντιμαχόμενη πλευρά. Ο μισθοφορικός στρατός, ο οποίος ήταν μια σημαντική βιομηχανία στην Ελβετία μέχρι τον 18ο αιώνα είναι πια μακρινό παρελθόν και ένα θέμα ταμπού γα τους Ελβετούς.

Ωστόσο, η Ελβετία δεν βλέπει πλέον την ουδετερότητα ως τυφλή πρόοδο από μόνη της. Αυτός είναι ο λόγος που για αρκετό χρονικό διάστημα διατηρεί  και επιδιώκει να κρατάει στρατιωτικές συνεργασίες με τη δυτική αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ αλλά και με τις γειτονικές της χώρες. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κοινό στρατό. Ωστόσο, ως μέρος της PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία) ορισμένες χώρες της ΕΕ διατηρούν μια στρατιωτική συμμαχία. Μέχρι στιγμής, αυτές οι συμμαχίες αποτελούνταν από μάλλον χαλαρά εξοπλιστικά ή εκπαιδευτικά έργα.

Η PESCO επέτρεψε πρόσφατα σε τρίτα κράτη να συμμετάσχουν στα έργα της. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος ο Καναδάς, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ.

Η Ελβετία εξετάζει επίσης την ένταξη σε αρκετούς τομείς της  PESCO. «Αυτή τη στιγμή η Ελβετία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για έργα στον κυβερνοχώρο», λέει η εκπρόσωπος του υπουργείου Ελβετικού Άμυνας Carolina Bohren.

Το υπουργείο αναφέρει ότι μια τέτοια συνεργασία δεν θα συνεπάγεται καμία υποχρέωση που θα έθετε σε κίνδυνο την ελβετική ουδετερότητα.

«Η ανάπτυξη στρατευμάτων δεν θα ήταν ποτέ πρόβλημα με την PESCO», δήλωσε πέρυσι η υπουργός Άμυνας Viola Amherd. «Επομένως, η ελβετική συμμετοχή δεν θα έθετε υπό αμφισβήτηση την αρχή της ουδετερότητας».

Συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το ΝΑΤΟ πρότεινε μια συνεργασία με τα πρώην κράτη μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας – τον ​​προηγούμενο εχθρό του. Το 1994 ιδρύθηκε η Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP) για να επιτρέψει τη συνεργασία με χώρες εταίρους που δεν ήταν μέλη του ΝΑΤΟ.

«Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ελβετία πλησίασε πιο κοντά στο ΝΑΤΟ μέσω της εμπλοκής της στο χαλαρότερο πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη», λέει η Lea Schaad, ερευνήτρια στο ομοσπονδιακό τεχνολογικό ινστιτούτο ETH Ζυρίχης, που μελετά θέματα ασφάλειας. Είπε ότι το πρόγραμμα PfP ήταν θετικό και για τις δύο πλευρές σε μια εποχή που οι εντάσεις εκτονώνονταν και το ΝΑΤΟ ήταν σε θέση να επιδιώξει στόχους πέρα ​​από τη συλλογική άμυνα.

Το Ελβετικό Υπουργείο Άμυνας δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με τη Σύμπραξη για την Ειρήνη. Λέει ότι στόχος του προγράμματος είναι να πραγματοποιήσει στρατιωτική συνεργασία με άλλα κράτη. Καθώς αυτή η συνεργασία δεν περιλαμβάνει νομική δέσμευση ή αυτόματες αντιδράσεις σε περιπτώσεις συγκρούσεων, είναι συμβατή με την ελβετική ουδετερότητα και το ελβετικό σκεπτικό, εξηγεί.

Άλλα ουδέτερα κράτη όπως η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Αυστρία και η Σουηδία συμμετέχουν επίσης στη Σύμπραξη για την Ειρήνη. Δεδομένου ότι η PfP δεν είναι ρητά αμυντική συμμαχία και δεν έχει υποχρέωση παροχής βοήθειας, δεν θέτει σε κίνδυνο την ουδετερότητα. Η Σουηδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ιρλανδία συνεργάζονται ακόμη πιο στενά με το ΝΑΤΟ από ό,τι η Ελβετία.

Ο Schaad έχει παρατηρήσει σημάδια ότι η σχέση μεταξύ της Ελβετίας και του ΝΑΤΟ δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. «Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου καθώς και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, τα ελβετικά συμφέροντα και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ έχουν σταδιακά αρχίσει να απομακρύνονται», λέει.

Εφόσον η αρχή της συλλογικής άμυνας είναι και πάλι στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, ο Schaad λέει ότι η ένταξη έχει γίνει μάλλον ασύμφορη για την Ελβετία. «Η Ελβετία δεν θέλει να μπει σε μια γκρίζα ζώνη όσον αφορά την ουδετερότητα», λέει.

Θέμα μέλους

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε πόσο κρίσιμη είναι η ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ. Εάν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ θα ήταν υποχρεωμένο να παράσχει βοήθεια και να συμμετάσχει στον πόλεμο – κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει τη Ρωσία από την εισβολή.

Σε ουδέτερες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Φινλανδία, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με την προσέγγιση του ΝΑΤΟ ή ακόμη και την ένταξη σαν μέλος. Ωστόσο, η ένταξη της Ελβετίας στο ΝΑΤΟ αποκλείεται, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι συμβατή με την ελβετική ουδετερότητα», λέει η εκπρόσωπος του Ελβετικού Υπουργείου Carolina Bohren.

Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι πιο χαλαρές σχετικά με την ουδετερότητά τους και αυτοχαρακτηρίζονται ως «αδέσμευτοι». Αυτό που διακρίνει περαιτέρω την Ελβετία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι η γεωγραφική της θέση στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κάποια χώρα θα επιτεθεί μόνο στην Ελβετία.

«Αν η Ελβετία γινόταν αντικείμενο ένοπλης επίθεσης, η ουδετερότητα θα ήταν άκυρη», λέει ο Bohren. Η Ελβετία όχι μόνο θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της στρατιωτικά, αλλά θα μπορούσε επίσης να ενώσει τις δυνάμεις της με άλλες χώρες, για παράδειγμα με γειτονικά κράτη. «Η Ελβετία θέλει να διαφυλάξει αυτή την δυνατότητα που διατηρεί», λέει.

Αυτό εξηγεί γιατί η χώρα των Άλπεων πλησιάζει πιο κοντά αλλά όχι τόσο κοντά, στο ΝΑΤΟ και την PESCO. Ο Ελβετικός Στρατός θεωρεί μια τέτοια συνεργασία επωφελή καθώς σκοπός της είναι να «εξασκήσουμε τη στρατιωτική διαλειτουργικότητα μας με τα γειτονικά μας κράτη».

Η Ελβετία λοιπόν προπονείται και ετοιμάζεται για μια κρίση, αλλά μέχρι να συμβεί, θα παραμείνει αυστηρά ουδέτερη.




Πηγή: swiss news letters


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία Δικαστήριο Απορρίπτει την Διαφάνεια στις εισαγωγές Χρυσού στη Χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Γιώργος Νταλάρας Ζωντανά στην Ζυρίχη

 


                       Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α.