Breaking News

Η Ευρώπη Στα Άκρα

 


Η Ευρώπη στα άκρα καθώς η ρωσική σύνδεση φυσικού αερίου Nord Stream μπαίνει σε διακοπή λειτουργίας

Ο μεγαλύτερος ενιαίος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία ξεκίνησε την ετήσια συντήρηση τη Δευτέρα, με τις ροές να αναμένεται να σταματήσουν για 10 ημέρες, αλλά οι κυβερνήσεις, οι αγορές και οι εταιρείες ανησυχούν ότι το κλείσιμο μπορεί να παραταθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αγωγός Nord Stream 1 μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η συντήρηση λένε πως θα διαρκέσει από 11 έως 21 Ιουλίου.

Ο φορέας εκμετάλλευσης Nord Stream AG επιβεβαίωσε ότι η διακοπή λειτουργίας ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί στις 06:00 CET και ότι οι ροές αερίου θα μειωθούν στο μηδέν λίγες ώρες αργότερα.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία μείωσε τις ροές στο 40% της συνολικής χωρητικότητας του αγωγού, επικαλούμενη την καθυστερημένη προμήθεια  εξοπλισμού συντήρησης που προμηθεύεται  η γερμανική Siemens Energy (ENR1n.DE) από τον Καναδά.

Ο Καναδάς δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα επιτρέψει να προμηθευτεί η Γερμανική εταιρεία έναν επισκευασμένο στρόβιλο, αλλά είπε επίσης ότι θα επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας. Έτσι ο κύκλος του ολικού κλεισίματος του αγωγού κλείνει. Αποτέλεσμα οι Γερμανοί θα πρέπει να βρούνε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Η Μόσχα τονίζει πως οι κυρώσεις του Καναδά και οι επεκτάσεις τους σε τόσο ευαίσθητους τομείς φέρνουν την Ευρώπη αντιμέτωπη με τις ευθύνες που ανέλαβε ξεκινώντας αυτό το μπαράζ αντιδράσεων κατά της Ρωσίας. ‘’Δεν το επιλέξαμε εμείς‘’ ανέφεραν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Η Ευρώπη φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει την προγραμματισμένη συντήρηση για να περιορίσει περαιτέρω τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό με φυσικό αέριο, θέτοντας σε πλήρη ακύρωση τα σχέδια για την επάρκεια καυσίμων και φυσικού αερίου για το χειμώνα και επιτείνοντας την κρίση φυσικού αερίου που έχει προκαλέσει έκτακτα μέτρα από τις κυβερνήσεις και επώδυνα υψηλούς λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναστείλει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 πέρα ​​από την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης.

«Με βάση το μοτίβο που έχουμε δει, δεν θα ήταν πολύ περίεργο τώρα αν βρεθεί κάποια μικρή, τεχνική λεπτομέρεια και μετά θα μπορούσαν να πουν «τώρα δεν μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε άλλο»», είπε σε μια εκδήλωση στο τέλος Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση, λέγοντας ότι το κλείσιμο συντήρησης ήταν ένα τακτικό, προγραμματισμένο γεγονός και ότι κανείς δεν «εφευρίσκει» επισκευές. Ευθύνη της Γερμανίας ήταν και είναι η απρόσκοπτη προμήθεια ανταλλακτικών και εξαρτημάτων που αφορούν την συντήρηση του αγωγού, όπως αναφέρεται και στις υπογεγραμμένες συμβάσεις, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι αγωγοί από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, αλλά οι ροές μειώνονται σταδιακά και η Ουκρανία διέκοψε μια ακόμη οδό διαμετακόμισης φυσικού αερίου τον Μάιο, κατηγορώντας την παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο, των ρωσικών δυνάμεων κατοχής.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με το αίτημά της για πληρωμή σε ρούβλια.

"Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ένα πράγμα: Ο Πούτιν δεν γνωρίζει ταμπού. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πλήρης διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream", δήλωσε ο Timm Kehler, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ένωσης βιομηχανίας Zukunft Gas.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΡΟΒΙΛΟΥ

Η Γερμανία το Σαββατοκύριακο εξέφρασε την ικανοποίηση της  για την απόφαση του Καναδά να εκδώσει μια «περιορισμένη και ανακλητή άδεια» για να επιτραπεί η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού και εξαρτημάτων που χρειάζονται για τον αγωγό Nord Stream1.

Όμως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσαν «βαθιά απογοητευμένα» και προέτρεψαν τον Καναδά να ανακαλέσει μια απόφαση που, όπως είπαν, ισοδυναμούσε με προσαρμογή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα «στα καπρίτσια της Ρωσίας».

Η Siemens Energy είπε ότι εργάζεται για περαιτέρω επίσημες εγκρίσεις και υλικοτεχνική υποστήριξη για να έχει τον εξοπλισμό έτοιμο το συντομότερο δυνατό.

Ο Zongqiang Luo, αναλυτής φυσικού αερίου στην εταιρεία συμβούλων Rystad Energy, είπε ότι «δεν είναι αδύνατο» η Gazprom να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε καθυστέρηση ως δικαιολογία για να παρατείνει την περίοδο συντήρησης.

Τα προηγούμενα χρόνια η ετήσια περίοδος συντήρησης στο Nord Stream 1 διήρκεσε περίπου 10-12 ημέρες και ολοκληρώθηκε στην ώρα τους.

 Δεν είναι ασυνήθιστο να εντοπίζονται πρόσθετες βλάβες κατά τη συνήθη συντήρηση σε αγωγούς ή υποδομές φυσικού αερίου και οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να παρατείνουν τις διακοπές λειτουργίας εάν είναι απαραίτητο. Αυτό αναφέρεται και στις συμβάσεις μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται στην αγορά και πώληση φυσικού αερίου διεθνώς.

Αν και η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου θεωρείται απίθανη, η Gazprom δεν δρομολογεί εκ νέου τις ροές μέσω άλλων αγωγών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια παρατεταμένη μειωμένη ροή, είπαν αναλυτές της Goldman Sachs.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΤΥΠΗΜΑ

Η Γερμανία έχει προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου τριών επιπέδων, το οποίο είναι ένα βήμα πριν η κυβέρνηση μεριμνήσει για την κατανάλωση καυσίμου.

Έχει επίσης προειδοποιήσει για ύφεση εάν σταματήσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου. Το πλήγμα για την οικονομία θα μπορούσε να είναι 193 δισεκατομμύρια ευρώ (195 δισεκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία από την ένωση βιομηχανίας vbw της πολιτείας της Βαυαρίας τον περασμένο μήνα.

"Ο απότομος τερματισμός των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό στη Γερμανία... Περίπου 5,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από τις συνέπειες", δήλωσε ο Bertram Brossardt, διευθύνων σύμβουλος της vwb.

Τα δυσάρεστα αποτελέσματα θα είχαν ακόμη μεγαλύτερο εύρος. Μια πλήρης παύση θα διατηρούσε τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχοντας ήδη χτυπήσει τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής στην Ολλανδία, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 400% από τον περασμένο Ιούλιο.

«Εάν διακοπεί ο Nord Stream ή εάν η Γερμανία χάσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές της, τότε η επίδραση θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Τζέτεν.

Σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη, είπε ότι το ολλανδικό κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν θα μπορούσε ακόμα να κληθεί να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού, αλλά η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμούς.

Η διακοπή του εφοδιασμού μέσω του Nord Stream 1 θα έβλαπτε τη Ρωσία καθώς και τη Δυτική Ευρώπη.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι αναμένει να λάβει 393 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια) περισσότερα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο από ό,τι προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του.

Για τον Ιούλιο αναμένει 259 δισεκατομμύρια ρούβλια περισσότερα από το προβλεπόμενο σχέδιο προϋπολογισμού της.

Η εκτεταμένη συντήρηση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περισσότερες διακοπές ρωσικής παραγωγής φυσικού αερίου, σε σχέση με τη μείωση κατά 9% από έτος σε έτος στην παραγωγή της Gazprom που αναφέρθηκε μέχρι στιγμής φέτος, δήλωσε η Goldman Sachs.

Να τονίσουμε πως οι ισοτιμίες στα νομίσματα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις διαμορφώθηκαν σε  ($1 = 0,9898 ευρώ)  ($1 = 61.50 ρούβλια)


Με πληροφορίες από την εφημερίδα IZVESTIA και το πρακτορείο REUTERS

Για το ellinesradio.gr Κώστας Κανάκας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ    Όμιλος Διακοπών TUI για την Ελλάδα Ρεκόρ Τουριστικής Ζήτησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Εταιρεία Luis Vuitton Ένας Ρομά και Δύο Πακιστανοί στην Κάτω Αχαΐα


          



        Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό



Εκπομπή Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ
με τον Αλέξη Ντόνα. Καλεσμένοι σήμερα 
Ο κ. Νεόφυτος Ξενόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Στουτγάρδης και ο Δρ. Δημήτριος Μπακόλας Προέδρος ΤΕΓ Schwetzingen και μέλος του Δικτύου Ελλ. Συλλόγων και Φορέων Rhein-Nec
Πατήστε στη φωτό για να δείτε την εκπομπή μας