Breaking News

Οι Ρώσοι Στο Κόρνερ Τώρα Πάμε Ασία

 


Στις 4-5 Αυγούστου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα λάβει μέρος σε διάφορες συναντήσεις με χώρες της ASEAN, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Καμπότζη. Η συνάντηση δυσαρεστεί έντονα την Ουάσιγκτoν και οι Αμερικανοί έκαναν ότι μπορούσαν για να μην πραγματοποιηθεί απειλώντας με το χρέος ορισμένων χωρών της ASEAN. Όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος των Φιλιππίνων, η ενοποίηση των νοτιοανατολικών χωρών κατά της Ρωσίας πιέστηκε ενεργά σε μια προσπάθεια απομόνωσης της Μόσχας, αλλά οι χώρες που αποτελούν την ASEAN σκέφτηκαν: ο αποκλεισμός της Μόσχας από τη συμμετοχή στις εργασίες αυτού του περιφερειακού μπλοκ θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία για ειρηνικό διάλογο και για επίλυση τοπικών προβλημάτων. Επιπλέον, όπως εξήγησαν ειδικοί σε Δυτικά μέσα ενημέρωσης, παρά τη Αμερικανική δυσαρέσκεια, η ASEAN εξακολουθεί να θεωρεί σημαντική τη συνεργασία με τη Μόσχα για τα προβλήματα των παγκόσμιων ελλείψεων τροφίμων και καυσίμων, αλλά το πιο σημαντικό, εκτιμούν τη Ρωσική Ομοσπονδία ως δύναμη που πάντα υπερασπίζεται την ενότητα αυτού του περιφερειακού μπλοκ Κρατών αλλά και των ορίων της αμερικανο-κινεζικής αντιπαράθεσης.

Η Ρωσία έγινε εταίρος διαλόγου πλήρους κλίμακας με τον ASEAN (ο οργανισμός ενώνει την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ, το Λάος, τη Μιανμάρ και την Καμπότζη) το 1996. Και από τότε, οι σχέσεις της Μόσχας με τις Χώρες της ASEAN, οι θέσεις της Ρωσίας σε βασικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα ήταν πάντα στενές από πολλές απόψεις, αναπτύχθηκαν πιο δυναμικά. Ωστόσο, τα γεγονότα του Φεβρουαρίου στην Ουκρανία έφεραν τις σχέσεις μεταξύ των 2 μερών σε μια σχετική αμηχανία.

Αρχικά, οι χώρες μέλη του ASEAN εξέφρασαν διιστάμενες απόψεις για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά στο τέλος κατάφεραν να αναπτύξουν μια κοινή θέση για τη σύγκρουση. Σε τρεις δηλώσεις του μπλοκ για το θέμα, υποστήριξαν μια άμεση κατάπαυση του πυρός, ειρηνευτικές συνομιλίες, ανθρωπιστική βοήθεια και έρευνα για αναφορές εγκλημάτων. Επιπλέον, η ASEAN εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμβάλει σε κάθε ειρηνευτική προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της χώρας υποδοχής της τρέχουσας υπουργικής συνάντησης, της Καμπότζης, Χουν Σεν, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους πιο κρίσιμους ηγέτες της Ασίας απέναντι στη Μόσχα (χωρίς να υπολογίζουμε, ίσως, τη Σιγκαπούρη, τη μοναδική Χώρα μέλος του ASEAN  που υποστήριξε τις αντιρωσικές κυρώσεις). Σημειώνοντας στα τέλη Μαρτίου ότι «η Ρωσία είναι φίλος της Καμπότζης που έχει βοηθήσει τη χώρα μας περισσότερες από μία φορές», ο Χουν Σεν καταδίκασε τη Μόσχα λόγω της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία και έδωσε εντολή στους διπλωμάτες να επιλέξουν την πλευρά του Κιέβου όταν ψηφίζουν σε διεθνείς οργανισμούς.

Ωστόσο, έχοντας προσχωρήσει στο δυτικό στρατόπεδο για την καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας, η Πνομ Πενχ δεν υποστήριξε την πολιτική της απομόνωσης της Μόσχας στη διεθνή σκηνή. Αν και έχουν γίνει έντονες προσπάθειες πίεσης στην ηγεσία του ASEAN. Ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των Φιλιππίνων Daniel Espiritu αναγνώρισε ότι οι εταίροι εκτός ASEAN «από την αρχή» έλαβαν μέτρα για να αποκλείσουν τη Ρωσία από τις συναντήσεις με το περιφερειακό μπλοκ, αλλά στην πορεία των γεγονότων, αποφάσισαν να γίνουν μια πλατφόρμα διαλόγου. Ως εκ τούτου, η Πνομ Πενχ κάλεσε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να συμμετάσχει στις τακτικές συναντήσεις των επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας-ASEAN, της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Ασίας και του Περιφερειακού Φόρουμ για την Ασφάλεια της ASEAN.

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το φόρουμ ή άλλων μηχανισμών της ASEAN θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία για ειρηνικό διάλογο, τόνισε  ο Kin Phea, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στη Βασιλική Ακαδημία στην Πνομ Πενχ. Η θέση της Καμπότζης είναι ότι υποστηρίζει την ειρηνική χρήση της διπλωματίας για την επίλυση συγκρούσεων. Η ASEAN μπορεί να στείλει σαφή μηνύματα από τη Ρωσία στην Ουκρανία και αντίστροφα, και θα πρέπει επίσης να ζητήσει από τους εξωτερικούς εταίρους της να εξετάσουν τις ανησυχίες της Ρωσίας. Μόνο εάν ακουστούν οι φόβοι της Μόσχας, πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες και ανοίξουν τα λιμάνια, θα μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα όπως η παγκόσμια έλλειψη τροφίμων και καυσίμων, πιστεύει ο Καμποτζιανός πολιτικός επιστήμονας.

Με τη σειρά του, ο Ντμίτρι Μοσιακόφ, επικεφαλής του Κέντρου για τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και την Ωκεανία στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σημείωσε ότι, παρά τον χαμηλό όγκο εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες της ASEAN, ο ρόλος της Ρωσίας ήταν πάντα εξαιρετικά μεγάλος σε ευαίσθητους τομείς όπως η ασφάλεια και η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενεργειακή συνεργασία πάει καλά και αυξάνεται, όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, το κύριο πλεονέκτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα μάτια της ASEAN ήταν η εικόνα της ως δύναμης που εξισορροπεί τις αμερικανο-κινεζικές αντιθέσεις και τις προσπάθειές τους να διχάσουν τα Κράτη μέλη της ASEAN.

- Η Ρωσία πάντα υποστήριζε την ενότητα της ASEAN και τις ενωτικές της προσπάθειες σε εκείνη την περιοχή της Ασίας, ειδικά τώρα, όταν οι Αμερικανοί, σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης της Στρατηγικής τους  στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, αναζητούν νέους συμμάχους και προσπαθούν να «εμποτίσουν» ορισμένες χώρες της ASEAN με αντιρωσικά συναισθήματα, όμως έτσι φέρνουν τις Χώρες της ASEAN να μην επιλέξουν ούτε φιλοαμερικανική ούτε και φιλοκινέζικη εξωτερική πολιτική. Άλλωστε η Κίνα έχει δηλώσει στον βαθμό πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας που έχει με την Ρωσία πως σέβεται ότι έχει υπογράψει για τις χώρες της ASEAN. Η ASEAN το βλέπει πολύ θετικά  και η δύναμη που υποστηρίζει την ενότητα είναι ακριβώς η Ρωσία, σημειώνουν κύκλοι της Πνόμ Πένχ.

Ενωθείτε χωρίς να χωρίζετε τους πολίτες σας το σύνθημα των Ρώσων για την περιοχή

Παρεμπιπτόντως, στις προσεχείς συναντήσεις στην Πνομ Πενχ (ο Σεργκέι Λαβρόφ θα λάβει μέρος στις συναντήσεις των επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών σχέσεων σε μορφή RF-ASEAN, στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας και στο περιφερειακό φόρουμ ασφάλειας), η Μόσχα σκοπεύει να εστιάσει την προσοχή των χωρών μελών της G-10 στην οξεία κατάσταση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στα σχέδια του ΝΑΤΟ να αποκτήσει έδαφος εκεί με βάσεις πυραύλων. Ο Ιβάν Νετσάεφ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, είπε αυτό σε ενημέρωση στις 29 Ιουλίου.

Και αυτή η ατζέντα σίγουρα θα έχει απήχηση στην Κίνα από πολλές απόψεις. Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να περιορίσει χώρες (κυρίως την Κίνα) με τη βοήθεια της νέας στρατηγικής τους στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των στρατιωτικών-βιομηχανικών συγκροτημάτων των κρατών και των χωρών της περιοχής και αναπροσανατολίζοντας την αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων προϊόντων. Ταυτόχρονα, η προσέλκυση μελών του ASEAN στην τροχιά του ΝΑΤΟ, μερικές φορές αποδείχθηκε επιτυχής. Έτσι, 7 από τα κράτη της ASEAN έχουν ήδη «υπογράψει» για να συμμετάσχουν στην Ινδο-Ειρηνική οικονομική δομή τους. Οι υπογραφές των κρατών αυτών αφορούν μόνο την συμμετοχή τους σε εμπορικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το εμπόριο μεταξύ τους.

Ασιατική επίθεση: Οι ΗΠΑ θέλουν να στρέψουν τον ASEAN εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας

Θα μπορέσει η Ουάσιγκτον να κερδίσει με το μέρος της τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας;

- Αυτή η κίνηση Αμερικανικής εμπνεύσεως θεωρείται ως κινητοποίηση συλλογικών προσπαθειών για τον περιορισμό, τον αποκλεισμό και την περικύκλωση της Κίνας. Αυτή η κίνηση δεν έχει σκοπό να ενώσει τα μέλη του ASEAN, αλλά να τα διχάσει. Και ο πρωθυπουργός Χουν Σεν, ως πρόεδρος του ASEAN, κατέστησε σαφές ότι η συμμετοχή σε οποιοδήποτε πλαίσιο ή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στον περιορισμό μιας άλλης χώρας ή περιοχής δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη, δήλωσε ο Kin Phea.

Πίσω στις αρχές Μαΐου, φοβούμενη δικαίως ότι η Δύση θα μεταφέρει την Ρώσο Ουκρανική σύγκρουση στη διπλωματική αρένα της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Καμπότζη, η χώρα υποδοχής της συνόδου κορυφής της G20, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη, η οποία προεδρεύει της APEC, εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με τη σημασία της διεθνούς  συναντήσεως. Και κάλεσαν τις χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση αλλά και τις σύμμαχες χώρες, να μην διαλύσουν με ‘’προτροπές’’ και ‘’συμβουλές’’ την Συνάντηση αυτή και να αφήσουν τα υπόλοιπα Κράτη να προωθήσουν το διάλογο, τη συνεργασία και την ειρήνη.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, σε παρόμοιες συναντήσεις παλιότερα αυτή η έκκληση δεν εισακούστηκε πάντα. Τόσο η Τζακάρτα όσο και η Μπανγκόκ έχουν ήδη γίνει μάρτυρες διπλωματικών πολέμων στις συνόδους των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών της G20, καθώς και στη σύνοδο των υπουργών εμπορίου της APEC, η οποία έληξε χωρίς τις παραδοσιακές κοινές δηλώσεις λόγω του μποϊκοτάζ των δυτικών χωρών στη Ρωσία.

Σημαντικές εξελίξεις εν όψει της Αμερικανικής και Δυτικής Στρατηγικής σκέψης με φόντο πάντα την ΡωσοΟυκρανική σύρραξη. Το θέμα είναι ότι πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στην Κίνα και αυτό θα πυροδοτήσει απρόβλεπτες αντιδράσεις από την πλευρά των Κινέζων. Τα συμφέροντα είναι τεράστια, τα κέρδη είναι παγκόσμια επικράτηση και επιρροή, για τους εμπλεκόμενους που δεν είναι άλλοι από τους Αμερικανούς που σέρνουν πίσω τους την Ευρώπη, τους Ρώσους και, τελικά αχνοφαίνονται αν και όχι ακόμη ξεκάθαρα οι Κινέζοι στο βάθος. Πίσω τους μια Τουρκία που θέλει να βγεί κερδισμένη όπως και με όποιο τρόπο μπορεί καραδοκώντας και πατώντας πάντα σε ‘’2 βάρκες’’ μιας και ο σκοπός της είναι να γίνει παγκόσμιος ‘’παίκτης’’ κάτι που ίσως το καταφέρει, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη το τίμημα. Μέχρι σήμερα η Τουρκία προσπαθεί να δείξει ότι είναι μια Δύναμη Ρυθμιστής αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα της επιτραπεί και σε ποιο βαθμό να συνεχίσει να απαιτεί και να ‘’φυτρώνει εκεί που δεν την σπέρνουν’’ για λόγους που το ΝΑΤΟ, η Ρωσία αλλά και η Κίνα γνωρίζουν. Η Ελλάδα μας με την ηγεσία που της αξίζει θα έχει και το μέλλον που μάλλον της αξίζει μιας και είναι το ‘’μικρό παιδί για τα θελήματα’’. Αυτό από την μια πλευρά είναι καλό γιατί ακολουθούμε πιστά εντολές και αν είμαστε από την πλευρά των ΄΄νικητών’’ ίσως μας δώσουν κάτι-αν περισσέψει- Βλέπε 1945 κ μετά Β.Ήπειρο, Νησιά κ.λ.π. Αλλά και από την πλευρά των ‘’χαμένων’’ αν βρεθούμε –λόγω Ευρώπης- δεν θα έχουμε την ευθύνη που αναλογεί με τους υπόλοιπους λόγω της στάσης μας(εμείς κάναμε ότι μας είπατε). Επίσης θα δικαιούμαστε νέα δάνεια, νέα οικονομική βοήθεια και γενικά νέα χρήματα από την Ευρώπη και τους λοιπούς  ανορθωτές. Το ‘’βάστα Ρόμελ’’ θα επανέλθει με όλα τα γνωστά επακόλουθα. Ξέρει η Ελλάδα.  Το μόνο ‘’πρόβλημα’’ είναι το αντιρωσικό μένος που προσπαθούν να επιβάλλουν στους Έλληνες η κυβέρνηση καθώς δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε τόσο πολύ εναντίον της Ρωσίας άσχετα αν την θεωρούμε φίλη Χώρα η όχι. Άσχετα αν μας βοήθησε ποτέ ή όχι. Άσχετα αν θα μας βοηθήσει ποτέ ή όχι. Το γιατί θα πρέπει εμείς σαν Ελληνες να τους θεωρούμε σίγουρα εχθρούς είναι κάτι το ακαταλαβίστικο –με γνώμονα την κοινή λογική- και δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία του Ελληνα να θεωρεί δεδομένους εχθρούς όταν δεν του έχουν φερθεί εχθρικά. Ελπίζοντας να κάνουμε λάθος σε ότι γράφουμε ελπίζοντας πως η Νεα Εποχή που έρχεται και θα είναι η μάχη κατά της Παγκοσμιοποίησης αφού πρώτα γίνει Παγκόσμια η Κρίση-Σύρραξη θα είναι για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο Πλανήτη. Κατά τα άλλα όλα καλά….


Κώστας Κανάκας για το ellinessradio.gr  κ  ellines tv / YouTube


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Χτίζεται Ένας Νέος Κόσμος πάνω στις Δυτικές Κυρώσεις κατά της Ρωσίας?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Ανατροπή του STATUS QUO ένα άρθρο του Νίκου Ιγγλέση


                      Εκπομπή με τον Γιώργο Κανελλάκη τι συμβαίνει με τις Ελληνικές Τράπεζες

                                           Γιώργος Παπαγεωργίου μια Συζήτηση επι παντός 


                                   Αναστάσιος Κώνστας Πλειστηριασμοί Τράπεζες και Funds