Breaking News

Χτίζεται Ένας Νέος Κόσμος πάνω στις Δυτικές Κυρώσεις κατά της Ρωσίας?

 


Χτίζεται Ένας Νέος Κόσμος πάνω στις Δυτικές Κυρώσεις κατά της Ρωσίας?

Η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας στην Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου προκάλεσε έκπληξη αλλά και αντιδράσεις στη Δύση.

Οι Ρώσοι λένε "Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η ''ειδική επιχείρηση'' στην Ουκρανία δεν έχει απομονώσει τη χώρα του από άλλα κράτη. Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία διαπραγματεύονται μεταξύ τους.Σε όσες  περισσότερες χώρες επιβάλλουν  κυρώσεις το ΝΑΤΟ και οι Δυτικοί Σύμμαχοι του, τόσο περισσότερες από αυτές μπορούν να ενώσουν τα συμφέροντά τους και να δημιουργήσουν μια συμμαχία με την Ρωσία», δήλωσε στο CBS ο καθηγητής Mark Katz, μέλος του Atlantic Council think tank και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Mason (κομητεία Fairfax, Βιρτζίνια).

Τέλος ο Μονοπολικός Κόσμος όπως τον ξέραμε

Είναι ενδιαφέρον να τονιστεί  ότι ήταν ο Mark Katz που, σχεδόν πριν από ένα χρόνο, στις 7 Αυγούστου 2021, προειδοποίησε για την επικείμενη κατάρρευση του μονοπολικού συστήματος. Σε άρθρο του για το The National Interest , ο Katz είπε ότι το τέλος του μονοπολικού κόσμου πλησιάζει επειδή η Αμερική παραχώρησε την πρωτοβουλία για την επίλυση συγκρούσεων στη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη στη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι τα λεγόμενα «αδίστακτα κράτη» θα μπορούσαν εύκολα να βρουν πεδίο για κοινές προσπάθειες. Ως αποτέλεσμα, η Δύση θα πρέπει να είναι επιφυλακτική όσον αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας. Έτσι, το Ιράν μπορεί να μοιραστεί το μυστικό της παραγωγής των εξαιρετικά αποτελεσματικών drones του με τη Ρωσία. Πιθανότατα, πρόκειται για UAV μεγάλης εμβέλειας κατηγορίας καμικάζι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιος τύπος αεροσκάφους χρησιμοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου, όταν οι Χούτι της Υεμένης επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου της Saudi Aramco στις πόλεις Jizan και Yanbu el-Bahr της Σαουδικής Αραβίας. Επιπλέον, το πολυσυζητημένο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis δεν μπορούσε να καταρρίψει αυτά τα drones.

Η ανταλλαγή τεχνολογίας έχει ήδη ξεκινήσει 

Μάλιστα, η ανταλλαγή αμυντικών τεχνολογιών μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης έχει ήδη ξεκινήσει. Έγινε γνωστό αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία προμήθευε σταθμούς ραντάρ  χαμηλού υψομέτρου 39H6E Kasta 2E2 στο Ιράν. Το Ιράν παρέλαβε επίσης τον σταθμό Rezonans-NE που ανιχνεύει οχήματα stealth και ακόμη και υπερηχητικούς πυραύλους πρίν εκτοξευθούν!!!. Αυτό το ραντάρ επίσης μπορεί να εντοπίσει επιτυχώς μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς όπως το F-35 που δεν είναι πλέον αόρατο λόγω τεχνολογίας stealth μιας και από αυτά τα νέα Ρωσικά συστήματα ανίχνευσης δεν μπορεί να ξεφύγει.

Σήμερα πλέον, τίποτα δεν εμποδίζει τη Μόσχα και την Τεχεράνη να δημιουργήσουν μια ζώνη πλήρους απαγόρευσης πρόσβασης. Με άλλα λόγια, μπορούν να κάνουν αυτό το μέρος του κόσμου απρόσιτο για τον αμερικανικό έλεγχο τόσο από τον αέρα όσο και από το διάστημα. Αυτό ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας μέχρι πρίν λίγα χρόνια. Τώρα όμως υπάρχει και δεν είναι ούτε όνειρο ούτε μελλοντικό σχέδιο λένε Ρώσοι αλλά και Αμερικανοί Στρατηγικοί Αναλυτές.

Ένα τέτοιο ανυπέρβλητο φράγμα -σύμφωνα με τις Ρωσικές Υπηρεσίες Ασφαλείας- έχει ήδη αναπτυχθεί στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας. Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ κινδυνεύουν αν προσπαθήσουν να πλησιάσουν την πλήρως προστατευμένη υδάτινη περιοχή, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο των παράκτιων συστημάτων 3K60 Bal και K-300P Bastion-P οπλισμένων με αντιπλοϊκούς πυραύλους Uranus και Onyx.

Η Κασπία Θάλασσα φέρνει τη Ρωσία και το Ιράν πιο κοντά. Οι 2 χώρες έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα κοινές Ναυτικές Ασκήσεις. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν πεισματικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή την υδάτινη περιοχή, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν τα κράτη που γειτνιάζουν με την Κασπία Θάλασσα για δικούς τους σκοπούς.

Στο κοντινό μέλλον, η Τεχεράνη θα είναι έτοιμη να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας και επιθετικά ελικόπτερα από τη Ρωσία. Αποδεικνύεται ότι η Ρωσία έχει πλέον τα χέρια της ελεύθερα σε όλους τους τομείς. Η Ρωσία μπορεί να δράσει μόνη της, χωρίς να κοιτάζει διστακτικά στη Δύση όπως έκανε παλιότερα. Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει στην επιτάχυνση και ανάπτυξη της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας.

Ο Mark Almond, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Κρίσεων, μοιράζεται παρόμοια άποψη. Στις 19 Ιουλίου, σε ένα άρθρο για την Daily Mail , έγραψε:

«Σήμερα υπάρχουν φόβοι ότι η ισχύς του κυρίου Πούτιν πολλαπλασιάζεται, και τώρα σκοπεύει να μετατρέψει την Ρωσία-με ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο ήδη σε ισχύ- σε ένα άλλο μέγα-Ιράν όσον αφορά τη Δύση. Η συνάντησή του με σκληροπυρηνικούς Ιρανούς ηγέτες στην Τεχεράνη , μαζί με έναν άλλο καλεσμένο, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, επρόκειτο φαινομενικά να συζητήσουν για τη Συρία. Αλλά η σύνοδος κορυφής είναι μια βιτρίνα για την  πρόσφατα αναδυόμενη αντιδυτική, αντιδημοκρατική συμμαχία που εκτείνεται από τις παρυφές της Ανατολικής Ευρώπης έως τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας — με τη μητέρα Ρωσία στο κέντρο της».

Αρθρογράφοι από μια σειρά από μεγάλα δυτικά έντυπα - The Guardian, The New York Times, Military Watch Magazine και το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press - εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις.

Ο Ali Vaez, ανώτερος σύμβουλος του Πούτιν, πολιτικός επιστήμονας και επικεφαλής του think tank του Crisis Group, διευθυντής του τομέα Ιράν, επιβεβαίωσε στις 27 Ιουλίου 2022 ότι η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν πράγματι να ανταλλάξουν τεχνολογία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Η Δύση έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στην προσπάθεια επιβολής σε άλλες χώρες

Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός εκείνων των ανθρώπων που ζουν υπό τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πλέον σημαντικά μεγαλύτερος από τον αριθμό των πολιτών των ΗΠΑ και των κρατών-δορυφόρων τους. Μιλώντας στο Strong Ideas for a New Time Forum στις 20 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε:

"Το μοντέλο της συνολικής κυριαρχίας του "Αμερικανικού Ονείρου" είναι άδικο! Γιατί να κυριαρχεί; Η ψευδαίσθηση του ''δικαιώματος στο Αμερικανικό Όνειρο'' χωρίζει τους λαούς σε έθνη πρώτης και δεύτερης τάξης, και ως εκ τούτου είναι ρατσιστικό και νεοαποικιακό. Η παγκοσμιοποιητική ιδεολογία της Αμερικανικής Ελίτ που αποτελείται από εταιρείες οπλικών συστημάτων και τραπεζικά ιδρύματα, αποκτά όλο και περισσότερο ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά. Φαίνεται ότι η Δύση απλά δεν μπορεί να προσφέρει το μοντέλο της για το μέλλον στον κόσμο.Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ''δικαίωμα στην Ευημερία - Αμερικάνικο Όνειρο''  όπου υπήρξε ή επιτεύχθηκε, έγινε  ύστερα από κέρδη - ληστεία εις βάρος άλλων Λαών. Ακόμα και σήμερα, οι διάφορες Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές Ελίτ φοβούνται τρομερά μήπως δημιουργηθούν άλλα κέντρα στον πλανήτη και  παρουσιάσουν τις επιλογές τους για ανάπτυξη στον υπόλοιπο Κόσμο». 

Είναι ενδιαφέρον ότι οι πληθυσμοί των χωρών που η Δύση-Η.Π.Α. έχει επιβάλει κυρώσεις είναι συγκρίσιμοι με εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους:

ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΜΕΣΕΣ  ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ Η.Π.Α. κ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

Ρωσία — 145 εκατομμύρια,

Ιράν — 86 εκατομμύρια,

Βενεζουέλα — 28 εκατομμύρια,

Συρία — 20 εκατομμύρια,

Βόρεια Κορέα — 26 εκατομμύρια,

Σερβία — 8,5 εκατομμύρια.

Κούβα — 11 εκατομμύρια.

Τέλος, η Κίνα, η Ινδία και η συντριπτική πλειοψηφία των αφρικανικών κρατών, καθώς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, θεωρούν τη Ρωσία ως μια φίλη δύναμη, με την οποία θέλουν να αναπτύξουν οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις. Αποδεικνύεται ότι σε μια προσπάθεια να απομονώσουν τη Ρωσία, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν απομονωθεί μάλλον οι ίδιες παρά η Ρωσία. Αυτό έμοιαζε αδιανόητο πρίν μερικούς μήνες. Κι όμως έγινε πραγματικότητα από την αποφασιστικότητα του Πούτιν, την μουδιασμένη Ευρώπη και την ''νευρική πιστολέρο'' Αμερική. Χρειάζεται πλέον περισσότερη σύνεση-αν μπορεί να βρεθεί- και διάλογος. Η Ρωσία πλέον δεν είναι όπως στο παρελθόν.

Εκτός από την πολιτική πτυχή και τη στρατιωτική συνεργασία, θα θέλαμε να επισημάνουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η δημιουργία ενός νέου διαδρόμου διέλευσης από την Αγία Πετρούπολη στον Ινδικό Ωκεανό.

Τον τελευταίο μήνα, χωρίς ούτε ένα πυροβολισμό, ο Πούτιν έλυσε το πρόβλημα που ήταν πρόβλημα εδώ και σχεδόν 200 χρόνια!

Τα ρωσικά εμπορεύματα μπορούν να διέρχονται ελεύθερα μέσω του ιρανικού εδάφους. Πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο Ιρανός Πρώτος Αντιπρόεδρος Mohammad Mokhber καλωσόρισε το πρώτο ρωσικό τρένο με εμπορευματοκιβώτια με προορισμό την Ινδία.

Σύμφωνα με τη Khorasan Railways, ο διάδρομος Ρωσίας-Ινδίας θα αυξήσει τους όγκους διέλευσης σε ρεκόρ 300 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Τα εμπορευματοκιβώτια ταξιδεύουν σε όλη τη Ρωσία στο Αστραχάν, στη συνέχεια μεταφέρονται δια θαλάσσης στο ιρανικό λιμάνι Enzali και στη συνέχεια φτάνουν στο νότιο λιμάνι Bandar Abbas στον Περσικό Κόλπο. Από τον Περσικό Κόλπο, οι μεταφορείς χύδην φορτίου θα παραδώσουν τα εμπορευματοκιβώτια στον τελικό τους προορισμό - το ινδικό λιμάνι Nhava Sheva.

Τόσο η Τεχεράνη όσο και το Νέο Δελχί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύουν να υπολογίσουν τυχόν απειλές από την Ουάσιγκτον.

Έτσι λοιπόν μήπως, ένας νέος κόσμος χτίζεται πάνω στα ερείπια της Ουκρανίας ώς αποτέλεσμα της αμερικανικής νευρικότητας? Μήπως αυτό είναι η αρχή ενός νέου παγκόσμιου ανταγωνισμού η οποία δεν ξέρουμε τι θα φέρει? Θα φέρει Ευμάρεια ή μήπως νέες πολεμικές αναμετρήσεις?. Έτσι περνά η δόξα της περασμένης εποχής pax americana?  Sic transit gloria mundi τελικά?

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα φέρει το μέλλον. Με αυτά που ακούμε, διαβάζουμε, αντιλαμβανόμαστε πως πραγματικά έχει αλλάξει η καθημερινότητά μας λόγω των καθημερινών παγκόσμιων γεγονότων αλλά και των ανατιμήσεων σε καύσιμα, τρόφιμα και σειρά άλλων αγαθών που έχουν σχέση με την συνέχιση ή όχι του βιοτικού επιπέδου του Δυτικού μοντέλου διαβίωσης. Ότι διαβάσατε στο άρθρο αυτό προέρχεται από ανάγνωση Ρωσικών πηγών ενημέρωσης αλλά και Δυτικών πηγών ενημέρωσης όπως το πρακτορείο Bloomberg, Reuters, Financial Times και άλλων έγκυρων εντύπων. Εμείς διαβάζουμε, σταχυολογούμε και δημοσιεύουμε τις απόψεις μας, σύμφωνα με τα όσα συμβαίνουν καθημερινά. Γράφουμε αυτά τα κείμενα επειδή στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να απαξιώνεται κάθε τι Ρωσικό και κάθε κίνηση της Ρωσίας να καταδικάζεται χωρίς να σκεφτόμαστε πολλές φορές ούτε τα γιατί αλλά ούτε και τα επακόλουθα. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε θετικό να διαβάζετε και αντίθετες απόψεις από τις επικρατούσες στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν προέρχονται από διεθνή έντυπα τα οποία θεωρούμε αξιόπιστα. Εσείς κρίνετε τι κρατάτε και τι όχι από αυτά που διαβάζετε.


Κώστας Κανάκας για το ellinesradio.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ερντογάν Ένας Παίκτης Παντός Καιρού σε μια Τουρκία που Δεν Φοβόμαστε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  20η Ιουλίου 1974 – 2022 Θυμάται Κανείς στην Ελλάδα τί Συνέβη Τότε ?



Η εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας) με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό



Η Ώρα του Απόδημου με τον Αλέξη Ντόνα. Καλεσμένος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών.



               Εκπομπή με Jonathan Κωνσταντίνου Δικηγόρο-Νομικό  και Κώστα Κανάκα