Breaking News

Ελβετία Ανησυχία για το Λιώσιμο των Πάγων στις Άλπεις

 


Από τον τρόπο με τον οποίο ο 45χρονος Ελβετός Andreas Linsbauer περνάει πάνω από τις παγωμένες αλλά ορατές ρωγμές που έχει δημιουργήσει η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία αυτή την περίοδο, δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι κουβαλούσε 10 κιλά χαλύβδινου εξοπλισμού που απαιτούνταν για να αποτυπωθεί η πτώση των παγετώνων της Ελβετίας. Η Ελβετική Κυβέρνηση κάθε χρόνο μετράει με πολύπλοκες μεθόδους την τήξη των πάγων σε όλη την Αλπική οροσειρά.

Κανονικά, ο 45χρονος Ελβετός κατευθύνεται στο μονοπάτι που οδηγεί στον τεράστιο παγετώνα Morteratsch που κανονικά μετριέται στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο τέλος δηλαδή της καλοκαιρινής περιόδου που αφορά την τήξη των πάγων στις Άλπεις. Όμως η εξαιρετικά υψηλή απώλεια πάγου φέτος τον έφερε σε αυτό το αμφιθέατρο πάγου έκτασης 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων (5,8 τετραγωνικά μίλια) δύο μήνες νωρίτερα για εργασίες έκτακτης μέτρησης και αναφοράς συμβάντων σε πραγματικό χρόνο. 

Οι πόλοι μέτρησης που χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί τις αλλαγές στο βάθος που είναι κατάλληλο κινδυνεύουν να απομακρυνθούν εντελώς καθώς ο πάγος λιώνει και χρειάζεται να ανοίξει νέες τρύπες. 

Οι παγετώνες των Άλπεων ανησυχητικά ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας και δείχνουν την μεγαλύτερη απώλεια μάζας σε τουλάχιστον 60 χρόνια μέτρησης και αρχείων που αφορούν την ποσότητα αλλά και την ποιότητα-πυκνότητα των πάγων, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν σε Ελβετικές εφημερίδες. Εξετάζοντας τη διαφορά στο πόσο χιόνι έπεσε το χειμώνα και πόσο πάγος λιώνει το καλοκαίρι, οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν πόσο έχει συρρικνωθεί ένας παγετώνας κάθε δεδομένο έτος.

Από τον περασμένο χειμώνα, που έφερε σχετικά λίγες χιονοπτώσεις, οι Άλπεις έχουν πληγεί μέσα από δύο μεγάλους καύσωνες στις αρχές του καλοκαιριού – συμπεριλαμβανομένου ενός τον Ιούλιο που χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου (86 Φαρενάιτ) στο ελβετικό ορεινό χωριό Zermatt.

Κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα, το υψόμετρο στο οποίο πάγωσε το νερό μετρήθηκε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ των 5.184 μέτρων (17.000 πόδια) - σε υψόμετρο υψηλότερο από αυτό του Mont Blanc - σε σύγκριση με το κανονικό καλοκαιρινό επίπεδο μεταξύ 3.000-3.500 μέτρων (9.800-11.500 πόδια). ).

«Είναι πραγματικά προφανές ότι αυτή είναι μια ακραία εποχή, ζούμε κάτι πρωτόγνωρο», είπε ο Linsbauer, μετρωντας το ύψος ενός στύλου που προεξείχε από τον πάγο.

ΛΙΩΣΙΜΟ ΠΑΓΩΝ με γρήγορους ρυθμούς

Οι περισσότεροι από τους ορεινούς παγετώνες του κόσμου - απομεινάρια της τελευταίας εποχής των παγετώνων - υποχωρούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αλλά αυτές στις ευρωπαϊκές Άλπεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες επειδή είναι μικρότερες με σχετικά μικρή κάλυψη πάγου. Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες στις Άλπεις αυξάνονται κατά περίπου 0,3 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία - περίπου δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται, οι παγετώνες των Άλπεων αναμένεται να χάσουν περισσότερο από το 80% της τρέχουσας μάζας τους έως το 2100. Πολλοί θα εξαφανιστούν ανεξάρτητα από την όποια δράση εκπομπών ληφθούν τώρα, χάρη στην υπερθέρμανση του πλανήτη που προκλήθηκε από προηγούμενες εκπομπές, σύμφωνα με έκθεση του 2019 της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Ήδη, το Morteratsch έχει αλλάξει πολύ από τον παγετώνα που απεικονίζεται στους τουριστικούς χάρτες της περιοχής. Η μακριά λωρίδα που κάποτε έφτανε βαθιά στην κοιλάδα από κάτω έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 3 χιλιόμετρα (2 μίλια), ενώ το βάθος του χιονιού και του πάγου έχει αραιώσει έως και 200 ​​μέτρα (656 πόδια). Ένας παράλληλος παγετώνας Pers βρισκόταν δίπλα σε αυτό το σημείο μέχρι το 2017. Αλλά τώρα έχει υποχωρήσει τόσο πολύ που μια διευρυνόμενη λωρίδα άμμου και πράσινου χορταριού βρίσκεται εκεί που κάποτε υπήρχε ο τεράστιος παγωμένος όγκος .

Η τρομερή κατάσταση φέτος εγείρει ανησυχία ότι οι παγετώνες των Άλπεων μπορεί να εξαφανιστούν νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αν υπάρξουν κι άλλες τόσο θερμές χρονιες όπως το 2022, αυτό θα μπορούσε να συμβεί, είπε ο Matthias Huss, ο οποίος ηγείται της Glacier Monitoring Switzerland ( GLAMOS ).

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα των δυσάρεστων σεναρίων που προβλέπαμε να συμβούν σε μερικές δεκαετίες στο μέλλον να συμβαίνουν τώρα», είπε ο Huss. «Δεν περίμενα να δω μια τόσο ακραία χρονιά τόσο νωρίς στον αιώνα».

ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΙΟΝΙ, ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Ειδικοί σε θέματα παγετώνων στην Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι οι παγετώνες στην Ελβετία βρίσκονται πολύ κοντά σε απώλειες όγκου που δεν έχουμε ξαναδεί. Στην Αυστρία, «οι παγετώνες είναι χωρίς χιόνι μέχρι τις κορυφές», δήλωσε η Andrea Fischer, ειδική στους παγετώνες στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Η εποχική χιονόπτωση, εκτός από την αναπλήρωση του πάγου που χάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προστατεύει τους παγετώνες από περαιτέρω τήξη παρέχοντας ένα λευκό κάλυμμα που αντανακλά το φως του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα καλύτερα από ό,τι μπορεί να κάνει ο πιο σκούρος πάγος - μολυσμένος από τη σκόνη ή τη ρύπανση.

Αλλά στον παγετώνα Grand Etret στη βορειοδυτική Ιταλία, μόνο 1,3 μέτρα (4,2 πόδια) χιονιού είχαν συσσωρευτεί τον περασμένο χειμώνα – 2 μέτρα (6,6 πόδια) λιγότερο από τον ετήσιο μέσο όρο που αναμενόταν για τα 20 χρόνια απο το 2000 έως το 2020.

Οι φετινές απώλειες πάγου στις Άλπεις, που καταγράφηκαν ακόμη και πριν από τον μεγαλύτερο μήνα τήξης του Αυγούστου, εξέπληξαν τους επιστήμονες σε μεγάλο βαθμό, καθώς πολλοί από τους παγετώνες είχαν ήδη χάσει πολύ όγκο πάγου εκει που τελείωναν, στα χαμηλά. Επειδή είχαν υποχωρήσει στο βουνό, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι θα έπρεπε να είχαν προστατευτεί καλύτερα. Ούτε αυτό συνέβη, κάτι που διαπίστωσαν πρώτοι οι Ελβετοί.

"Μπορείτε εύκολα να φανταστείτε ότι τα τελικά αποτελέσματα μετά το καλοκαίρι θα είναι ... εκτεταμένη απώλεια κάλυψης παγετώνων στις ιταλικές Άλπεις", κατ επέκταση και στις Ελβετικές, δήλωσε ο Marco Giardino, αντιπρόεδρος της ιταλικής επιτροπής παγετώνων.

Τα δεδομένα που κοινοποιήθηκαν δείχνουν ότι ο παγετώνας Morteratsch χάνει τώρα περίπου 5 εκατοστά (2 ίντσες) πάγο την ημέρα και είναι ήδη σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι θα ήταν συνήθως στο τέλος ενός μέσου καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία από το GLAMOS και το Universite libre de. των Βρυξελλών.

Ο κοντινός παγετώνας Silvretta έχει χάσει περίπου 1 μέτρο (3,3 πόδια) περισσότερο από ό,τι στο ίδιο σημείο το 1947 - η χειρότερη χρονιά στη βάση δεδομένων του που εκτείνεται από το 1915.

ΛΙΩΣΙΜΟ ΠΑΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΜΑΛΑΙΑ

Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων βρίσκονται επίσης στην ίδια κατάσταση για μια χρονιά με ρεκόρ απωλειών πάγου, δήλωσαν επιστήμονες που ερευνούν και εκεί. Όταν η περίοδος των καλοκαιρινών μουσώνων έφτασε στην περιοχή του Κασμίρ, για παράδειγμα, πολλοί παγετώνες είχαν ήδη συρρικνωθεί σε μεγάλη έκταση, με τις χιονοστιβάδες τους να ξεκινούν ψηλά στο βουνό, μετά από έναν καύσωνα του Μαρτίου-Μαΐου που χαρακτηρίστηκε από θερμοκρασίες πάνω από 48 C (118F) στη βόρεια Ινδία.

Μια αποστολή στις αρχές Ιουνίου στο Himachal Pradeshτης Ινδίας διαπίστωσε ότι ο παγετώνας Chhota Shigri είχε χάσει μεγάλο μέρος της χιονοκάλυψης του. «Η υψηλότερη θερμοκρασία σε πάνω από έναν αιώνα τον Μάρτιο έως τον Μάιο είχε σαφώς τις επιπτώσεις της», δήλωσε ο παγετωνολόγος Mohd Farooq Azam στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Indore.

ΑΠΩΛΕΙΑ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»

Οι παγετώνες που εξαφανίζονται θέτουν ήδη σε κίνδυνο ζωές και μέσα διαβίωσης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια κατάρρευση παγετώνα στη Marmolada στην Ιταλία σκότωσε 11 ανθρώπους. Μέρες αργότερα, ένας παγετώνας που καταρρέει στα βουνά Tian Shan του ανατολικού Κιργιστάν προκάλεσε μια τεράστια χιονοστιβάδα, στέλνοντας με σφοδρότητα πάγο και βράχια στα χωριά της περιοχής.

Πάνω από το ελβετικό χωριό Saas Fee, ένα μονοπάτι που οδηγεί σε μια ορεινή καλύβα περνούσε κάποτε μέσα από ένα καλοκαιρινό χιονοπέδιο στην κορυφή του παγετώνα Chessjen.

Όμως αυτό «Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο τώρα», λόγω του κινδύνου πτώσης βράχων, που κάποτε συγκρατούνταν από παγωμένο πάγο, είπε ο Ντάριο Άντενμάτεν δείχνοντας ένα άγονο τοπίο διάσπαρτο με παγωμένες μικρές λίμνες. Κοντά, ακουγόταν το βουητό των βράχων μικρών και μεγάλων που έπεφταν από το βουνό εκείνη την στιγμή.

Οι Ελβετοί κάτοικοι ανησυχούν ότι οι απώλειες των παγετώνων θα βλάψουν την οικονομία τους. Ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων, που βασίζονται σε αυτούς τους παγετώνες, τα καλύπτουν τώρα με λευκά φύλλα πλαστικού ή χαρτιού για να αντανακλούν το φως του ήλιου και να μειώνουν το λιώσιμο.

Οι ελβετικοί παγετώνες είναι κέντρα χειμερινού τουρισμού και παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί. Τα έσοδα είναι σημαντικά για την τοπική οικονομία αλλά και ένας απο τους σημαντικούς πόρους της Ομοσπονδιακής Οικονομίας της χώρας. Επίσης και  ο παγετώνας Aletsch θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η απώλεια των παγετώνων «σημαίνει απώλεια της εθνικής μας κληρονομιάς, της ταυτότητάς μας», δήλωσε ο ιδιοκτήτης σαλέ στην περιοχή Bernardin Chavaillaz. "Είναι λυπηρό. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να σταματήσει αυτό."


Πηγή: Swiss & News

Σ.Σ. Οι φωτιές στην Ελλάδα αλλάζουν το μικροκλίμα των περιοχών. Ακόμη κι αν κατασβεστούν οι συνέπειες είναι καταστροφικές για την ευρύτερη περιοχή. Αντί να υπάρχει άμεση αναδάσωση στις καμμένες περιοχές της πολύπαθης Ελλάδας, ξεφυτρώνουν ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα. Δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όμως αυτή η ανεξέλεγκτη διασπορά και τοποθέτηση ύστερα απο ''μελέτες αρμοδίων'' τυχαίνει να συμβαίνει μόνο σε καμένες περιοχές. Εκεί που υπήρχαν δάση τώρα υπάρχουν ανεμογεννήτριες με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή την πράσινη ενέργεια και ανάπτυξη. Αν δεν είναι εγκληματική αυτή η ''ανάπτυξη'' τι μπορεί να είναι? Οι Ελβετοί μελετούν μετρούν και ξαναμετρούν και παίρνουν μέτρα για ότι συμβαίνει μιας και σχεδιάζουν για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια. Στην Πατρίδα μας δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός παρά μόνο ότι βολεύει τα καρτέλ της πράσινης ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης.... και ας καούν δάση ας καεί όλη η Ελλάδα. Όσες φωτιές δεν ξεκινούν απο την 5η φάλαγγα των γνωστών αγνώστων που τους ανέχεται η Ελληνική κοινωνία αλλά πρωτίστως η Ελληνική Κυβέρνηση, ξεκινούν από την στρατηγική της Ελλάδος που δεν είναι η πρόληψη των πυρκαγιών αλλά η καταστολή τους όταν και αν ξεσπάσουν. Με τέτοιο σκεπτικό πως να υπάρξει σημείο στην Ελλάδα που να μην καεί? Με το σκεπτικό αυτό η χώρα πορεύεται τα τελευταία 30 - 40 χρόνια για αυτό και τα δάση μας καίγονται για αυτό και βλέπουμε στην Ελλάδα να ξεσπούν φωτιές ταυτόχρονα σε 20 με 30 σημεία σε όλη την χώρα. Αν αυτά δεν προβληματίζουν την υποτιθέμενη Κυβερνηση τι θα μπορούσε να τους προβληματίσει ?  Ίσως μόνο το πως θα ξαναεκλεγούν στις καρέκλες τους? Θα υπάρξει Σωτηρία για την Ελλάδα ? ?


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν όγκο παρά τις έντονες χιονοπτώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τί Γίνεται με το Ελβετικό Φράγκο και το Ευρώ ?


Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. -Νομικό

           Ο Γιώργος Κανελλάκης πρ. Τραπεζικός μας αποκαλύπτει για τις Ελληνικές Τράπεζες


Ο Δικηγόρος και ειδικευμένος Νομικός σε θέματα Πλειστηριασμών Αναστάσιος Κώνστας μας ενημερώνει για τα Κοράκια που λέγονται Funds και ''αγόρασαν'' τζάμπα τα Ελληνικά Δάνεια. Πως βγαίνουν στο σφυρί τα Ακίνητα των Ελλήνων με την Ανοχή των Ελληνικών Κυβερνήσεων