Breaking News

Τί Γίνεται με το Ελβετικό Φράγκο και το Ευρώ ?

 


Τι γίνεται με το Ελβετικό Φράγκο και το Ευρώ ?

 

Το ευρώ κοστίζει τώρα λιγότερο από ένα φράγκο -και συνεχίζει να πέφτει έναντι του φράγκου.

Ήταν φθηνότερο μόνο μία φορά στο παρελθόν, τον Ιανουάριο του 2015, όταν η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έριξε το όριο 1,2.

Αλλά η διαφορά σήμερα, λένε οι αναλυτές, είναι ότι δεν υπάρχει πανικός. 

Η παραδοσιακή σκέψη είναι ότι ένα ισχυρό φράγκο είναι κακό για τους εξαγωγείς – αλλά στην τρέχουσα κατάσταση η συναλλαγματική ισοτιμία αντανακλά το επίπεδο του πληθωρισμού εντός της Ευρωζώνης, που είναι πολύ υψηλότερο από την Ελβετία. 

Πολλοί παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι το φράγκο αποτιμάται επί του παρόντος δίκαια έναντι του ευρώ – και επομένως μην περιμένετε καμία παρέμβαση από την SNB. 

Αλλά καθώς είναι περίοδος διακοπών και πολλοί θα βρίσκονται στην ευρωζώνη, οι Ελβετοί τουρίστες θα προστατεύονται από τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη καθώς το ισχυρό φράγκο θα απογειώσει. 

    Η μεγάλη αστάθεια οδήγησε επίσης το ευρώ στο να συνεχίσει να  πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ελβετικού φράγκου από τότε που η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας εγκατέλειψε το ανώτατο όριο νομισμάτων της το 2015. Υποχώρησε και έναντι της στερλίνας, αν και οι οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες της ίδιας της λίρας την είχαν αφήσει ξανά κάτω    από τα 1,20 δολάρια.

 Η πτώση του ευρώ είναι απλώς ένα προειδοποιητικό σημάδι για το τι μπορεί να συμβεί αργότερα αυτόν τον μήνα εάν διακοπεί οριστικά το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να ωθήσει το νόμισμα να παραβιάσει την ισοτιμία και να πέσει στα 0,98 δολάρια τον Αύγουστο, δήλωσε η Nomura Securities.

«Έχουμε μια κεντρική τράπεζα που φαίνεται να βρίσκεται ένα δισεκατομμύριο μίλια πίσω από την καμπύλη και ανησυχεί περισσότερο για την ανάπτυξη παρά για τον πληθωρισμό…. είναι λίγο τρελό αυτό», δήλωσε για την ΕΚΤ ο Axel Merk, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων της Merk Investments, Palo Alto, Καλιφόρνια.

«Κανένας από τους κεντρικούς τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένης της (προέδρου της ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα πει ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά με την προσέγγισή τους».

Με το ευρώ κοντά στα χαμηλά δύο δεκαετιών, η αστάθεια έχει εκτιναχθεί και οι συναλλαγές σε δικαιώματα προαίρεσης αγοράς χρήματος έχουν αυξηθεί, δήλωσε ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Bannockburn Global Forex.

"Είτε είναι να παίξεις καθαρά για να κερδίσεις, δηλαδή να επενδύσεις στα μειονεκτήματα σαν μια κερδοσκοπική κίνηση, είτε αν είναι πραγματική απεικόνηση - αντιστάθμιση του τόσο εύθραυστου ευρώ, δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά", είπε ο Chandler σε δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση για ποιο λόγο θεωρεί ότι έπεσε τόσο το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Άλλη μια αβεβαιότητα αυτή την φορά με το Ευρωπαϊκό Νόμισμα ήρθε να προστεθεί στη πλάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ επέκταση στις πλάτες των Ευρωπαίων πολιτών. Από την μια πλευρά –και σωστά- το χαμηλό Ευρώ εξυπηρετεί τις Εξαγωγές των χωρών της Ε.Ε. από την άλλη όμως λόγω πληθωρισμού ίσως  τα τελικά αποτελέσματα να ρίξουν κι άλλο την τιμή του. Το κοντινό μέλλον θα δείξει το αν φέρει κέρδη η όχι  η πολιτική που χάραξε η Ε.Ε αλλά και η στάση της Γερμανίας ειδικά έναντι της Ρωσίας και αν θα αντέξει τους κλυδωνισμούς οι οποίοι άρχισαν να γίνονται περισσότερο αισθητοί  για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Με πληροφορίες από το BBC  Κείμενο Κώστας Κανάκας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Ανατροπή του STATUS QUO ένα άρθρο του Νίκου Ιγγλέση


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  
Η Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω Αναστασία Μήλιου μας ενημερώνει Ακύρωση Δημόσιας Διαθήκης


Εκπομπή ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ με τον JONATHAN ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
απο το  EAST MED STRATEGIC STUDIES INSTITUTE




Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό