Breaking News

Ρωσία και Ισραήλ Πάγος Ξανά

 


Τι βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις δραστηριότητές της η Jewish Agency

Οι εντάσεις στις σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και πολλοί στο Ισραήλ αποδίδουν σε αυτές τις εντάσεις την απαίτηση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης να σταματήσει τις δραστηριότητες της Jewish Agency. Πρόκειται για μια επιφανειακή εξήγηση που δεν λαμβάνει υπόψη τις βαθιές τάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη τάση είναι η μη ανοχή προς τις ξένες οντότητες που λειτουργούν στη ρωσική επικράτεια, η οποία πηγάζει από την αυξημένη απόσταση της Ρωσίας από τη Δύση, και αποτυπώνεται σε νόμους που περιορίζουν τους ξένους οργανισμούς και προσβάλλουν τις δραστηριότητές τους. Οι ρωσικές αρχές άρχισαν να κλείνουν ξένους φορείς,όπως  Μ.Κ.Ο. και οργανισμούς ήδη πριν από μια δεκαετία. Ο επίσημος λόγος για αυτό είναι η παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας, ενώ στην πράξη είναι μια κίνηση περιορισμού της δράσης των ξένων οργανώσεων που προωθούν τις αξίες της δυτικής δημοκρατίας. Πολλές φορές ο πρόεδρος Πούτιν έχει τονίσει πως ''οι δραστηριότητες αυτών των φορέων είναι ύποπτες και πολλές φορές αφορούν κατασκοπεία υπέρ ξένων Κρατών αλλά και την πρόκληση εσωτερικής αστάθειας στην χώρα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στην Ρωσία''

Η δεύτερη τάση είναι η άνοδος του αντισημιτισμού στη Ρωσία. Το φαινόμενο του αντισημιτισμού δεν είναι νέο και οι Εβραίοι έχουν υποφέρει από αυτό σε όλα τα χρόνια και της μετενσαρκώσεις της Ρωσίας –από την τσαρική αυτοκρατορία έως τη Σοβιετική Ένωση. Όπως και αλλού στον κόσμο, ο αντισημιτισμός εντείνεται σε περιόδους κρίσης και οι ξεκάθαρα αντιδιπλωματικές δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, όπως "οι μεγαλύτεροι αντισημίτες είναι οι ίδιοι οι Εβραίοι" καθώς και "ο Χίτλερ είχε εβραϊκό αίμα", αναδεικνύουν αυτό το φαινόμενο.

Η τρίτη τάση είναι μια ανεπαρκής ισραηλινή απάντηση στα μηνύματα της Ρωσίας όλα αυτά τα χρόνια, σχετικά με τη δυσαρέσκειά της με τις δραστηριότητες της Jewish Agency, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Η Ρωσία δυσκόλεψε τη λειτουργία της και επέβαλε διάφορους περιορισμούς σε αυτή. Η Jewish Agency δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο εχθρικό περιβάλλον και να ανταποκριθεί ενεργά για να αλλάξει η κατάσταση.

Οι δύο πρώτες τάσεις αναμένεται να ενταθούν στο άμεσο μέλλον. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ πρέπει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του. Αυτή δεν είναι η τελευταία κρίση μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας, και το Ισραήλ πρέπει να προετοιμαστεί για τις επερχόμενες ΡωσοΙσραηλινές κρίσεις, υπό το πρίσμα του περιορισμένου περιθωρίου ελιγμών που έχει προς το παρόν έναντι της Ρωσίας.

Το ρωσικό δικαστήριο ορίζει τις 19 Αυγούστου για ακρόαση για το κλείσιμο του Εβραϊκού Πρακτορείου

Ρωσικό δικαστήριο όρισε τις 19 Αυγούστου για ακρόαση -της υπόθεσης που αφορά το κλείσιμο του Ισραηλινού φορέα βοήθειας προς τους συμπατριώτες του που ζούν στην Ρωσία - που ζήτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θέλει να κλείσει τα γραφεία της συγκεκριμένης Εβραϊκής Υπηρεσίας για το Ισραήλ, μιας ομάδας που εκτός των άλλων δηλώνει πως βοηθά και στη διατήρηση της εβραϊκής πολιτιστικής ταυτότητας στη χώρα, καθώς και στη μετανάστευση Εβραίων σε Ισραήλ.

Το περιφερειακό δικαστήριο Basmanny στη ρωσική πρωτεύουσα στις 28 Ιουλίου αποφάσισε την ημερομηνία για τη διαδικασία, η οποία έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των 2 Κρατών.

Η Μόσχα κατηγόρησε τη Εβραϊκη Υπηρεσία ότι ενεργούσε κατά παράβαση της ρωσικής νομοθεσίας, χωρίς να δώσει όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, η υπηρεσία κατηγορείται για παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων από Ρώσους πολίτες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε τις αναφορές ότι το κλείσιμο της υπηρεσίας αποσκοπεί στην αποτροπή της διαρροής ''εγκεφάλων'' έπειτα από την εγκατάλειψη πολλών Ρώσων επιστημόνων από τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Εβραϊκή Υπηρεσία για το Ισραήλ, που ιδρύθηκε το 1929, άρχισε να εργάζεται στη Ρωσία το 1989 και έχει βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους και όχι μόνο από όλη τη Σοβιετική Ένωση να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.

Το Ισραηλινό Υπουργείο Ένταξης λέει ότι σχεδόν 17.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία για το Ισραήλ φέτος μέχρι στιγμής, υπερδιπλάσιοι από πέρυσι.

Το κλείσιμο του ρωσικού υποκαταστήματος του πρακτορείου δεν θα εμπόδιζε τους Ρώσους Εβραίους να μετακινηθούν στο Ισραήλ, αλλά θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία.

Ορισμένοι Ισραηλινοί βλέπουν το επαπειλούμενο κλείσιμο ως τιμωρία για τη στάση του Ισραήλ στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid έχει λάβει πιο σκληρή στάση σχετικά με τη σύγκρουση από τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Naftali Bennett, ο οποίος παραιτήθηκε την 1η Ιουλίου.

Μία απο τις χώρες που θα έπρεπε να έχει πρότυπο η Ελλάδα σε πολλούς τομείς -το Ισραήλ- αθόρυβα έχει μάτια και αυτιά παντού, ενδιαφέρεται για τους Ισραηλινούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γής και πολύ καλά κάνει. Μέσα απο αυτές τις κινήσεις της -το τερπνόν μετά του ωφελίμου- δημιουργεί όμως και προβλήματα μιας και η Ρωσία του Πούτιν δεν ανέχεται τέτοιες πρακτικές και από ότι φαίνεται δύσκολα θα ξανααποκτήσουν πρόσβαση τουλάχιστον με το ίδιο σκεπτικό οι δαιμόνιοι και αποτελεσματικοί τις περισσότερες φορές Ισραηλινοί. Ο κόσμος έχει αλλάξει και οι Ρώσοι παρόλο τον κίνδυνο ολοκληρωτικής απομόνωσης φαίνονται να μην πτοούνται σε κανένα επίπεδο και όπου δεν ''πίπτει λόγος πίπτει ράβδος'' κατά παντός πολύ ή λίγο υπευθύνου για πιθανή αποσταθεροποίηση της. Ίσως όλα να αρχίσουν να βαίνουν ομαλά για τον πλανήτη, αν κατασταλάξουν ποιοί είναι με ποιούς και ποιοί θα είναι ποιά πιόνια στην Διεθνή Σκακιέρα που σιγά σιγά στήνεται. Το πρόβλημα θα υπάρξει από την στιγμή που θα γίνει επίσημα η πρώτη ΄΄κίνηση΄΄. Μέχρι στιγμής είναι μάλλον η προπόνηση και οι δοκιμές των δυνατοτήτων των 2 ? ή περισσότερων παικτών που πραγματικά θα συμμετέχουν κι όχι οι αντιπρόσωποί τους όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.


Πηγή: από intl news 

κείμενο Κώστας Κανάκας για το ellinesradio.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Οι Ρώσοι Στο Κόρνερ Τώρα Πάμε Ασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ερντογάν Ένας Παίκτης Παντός Καιρού σε μια Τουρκία που Δεν Φοβόμαστε



Ο Αντώνης Παπαντωνίου Ναύαρχος ε.α. - Νομικός μας αναλύει την Διεθνή Κατάσταση που Επικρατεί


Ο Jonathan Constantine του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών East Med Strategy Studies στην εκπομπή μας


Ο Αλέξης Ντόνας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών σε μια συζήτηση για την Ομογένεια