Breaking News

Σαν Σήμερα τον Αύγουστο του 2007

 


Σαν σήμερα η Ελλάδα καιγόταν για 3η μέρα και μαζί της καίγονταν και οι άνθρωποι. 

Το καλοκαίρι του 2007 μια σειρά από δασικές πυρκαγιές σε πολλούς νομούς της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 268.834 εκτάρια (περ. 2.700km2) γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα. Από τις πυρκαγιές επλήγησαν οι νομοί: Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας (όπου έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι), Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας και Φθιώτιδας. Το ύψος των καταστροφών αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 3,5 δις €.

Ο συνδυασμός του θερμότερου χειμώνα των συγχρόνων μετεωρολογικών καταγραφών, με λίγες βροχοπτώσεις και ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού, με σημαντική ενίσχυση των ανέμων, συνέβαλαν στην έξαρση των πυρκαγιών

Πυρκαγιά Νομού Ηλείας

Το φονικότερο χτύπημα από τη μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου του 2007 συντελέστηκε στο Νομό Ηλείας. Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω. Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία EFFIS ειναι περίπου 450 χιλιάδες στρέμματα), με βάση ανεπίσημες πηγές, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό. Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σαμικό, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, το Κλινδιά, το Μουζάκι, το Γούμερο, το Φανάρι, η Πεύκη (Μπεντένι) Κολίρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις. Ακόμα, απειλούσε μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Η καταστροφή όμως αφορούσε και κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι την 26η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 37 θάνατοι εκ των οποίων 25 στο ίδιο χωριό στην Αρτέμιδα, ενώ εκφράζονταν και ανησυχίες για περισσότερους αγνοούμενους.

Για την πυρκαγιά καταδικάστηκαν οι: Χαράλαμπος Καφύρας, πρώην νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας, ο πρώην πυροφύλακας Μίνθης και η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου (ιδιοκτήτρια σπιτιού που ξεκίνησε η πυρκαγιά) για πρόκληση εμπρησμού. Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 10 ετών για κάθε κατηγορούμενο, τα οποία ήταν εξαγοράσιμα για 5€ την ημέρα.

Η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία

Επιπλέον η φωτιά έφτασε μέχρι τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Μετά την καταστροφή των παροχών ηλεκτρισμού προς τις αντλίες νερού του πυροσβεστικού συστήματος του χώρου, η φωτιά κατέκαψε το περιβάλλον δάσος και απετράπη μόνο όταν συγκεντρώθηκε στον χώρο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη. Στην επιχείρηση αυτή στην αρχαία Ολυμπία, έλαβαν μέρος 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, όπως επίσης και ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα. Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο.

Πυρκαγιά Νομού Αρκαδίας

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς στο νομό Αρκαδίας, αναπτύχθηκε στο Δήμο Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά κατέκαψε και οικίες μέσα και στην πόλη της Μεγαλοπόλεως. Η φωτιά έκαψε και άλλους οικισμούς όπως το Ανεμοδούρι, το Ρούτσι, τα Μαλλωτά, τα Περιβόλια, το Ραψομμάτη, την Ελενίτσα, τη Μονή Παναγιά, τα Παραδείσια, τα Τριπόταμα. Επίσης την 25η Αυγούστου εκδηλώθηκε και νέο μέτωπο στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου και Πελάγους Τρίπολης. Η φωτιά εκδηλώθηκε την 23η Αυγούστου, ενώ άφησε πίσω της και 7 θύματα, 5 εκ των οποίων εργαζόμενοι σε ξενοδοχιακές εγκαταστάσεις, από αναθυμιάσεις στην προσπάθεια διαφυγής τους, 1 στις Βρυσούλες Μεγαλόπολης και 1 στο Δήμο Φαλαισίων.

Πυρκαγιά Νομού Λακωνίας

Από το νομό Λακωνίας ξεκίνησε το καταστροφικό και κατά πολλούς συντονισμένο έργο των πυρκαγιών. Το αρχικό σημείο της εκδήλωσης της φωτιάς ήταν η Αρεόπολη ενώ γρήγορα επεκτάθηκε και σε κορυφές του Ταΰγετου. Τα χωριά Λάγα, Καρβέλι, Αράχωβα, Αρτεμησία, Οίτυλο κατακάηκαν, ενώ εμφανίστηκαν παράλληλα εστίες πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία του νομού όπως η Καλλιθέα, η Αγριανή, τα Χρύσαφα οικισμοί που βρίσκονται στο όρος Πάρνωνας, ο Βρονταμάς, το Γεράκι, το Γύθειο, αλλά και το Γερολυμένα, τον Πύργο Διρού και την Κοκάλα. Η φωτιά πίσω της άφησε 6 νεκρούς στο Νέο Οίτυλο.

Πυρκαγιά Νομού Μεσσηνίας

Στο Νομό Μεσσηνίας τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν τρία:

1. Στα Φιλιατρά, που η φωτιά μετακινήθηκε και στο γειτονικό χωριό, τους Μεταξάδες,

2. Στο Δήμο Φοινικούντα και

3. Στην περιοχή του Δυτικού Ταϋγέτου από την Αλαγονία (χωριά Αλαγονία, Αρτεμισία, Λαδά, Καρβέλι, Ελαιοχώρι), μέχρι τα Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας.

Κατά κύριο λόγο κάηκαν δασικές εκτάσεις, ενώ καταστράφηκαν και σπίτια στις κατοικημένες περιοχές, καθώς και μια καταστροφή πρατηρίου καυσίμων. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά οι απειλούμενοι οικισμοί.

Πυρκαγιά Νομού Κορινθίας

Στο Νομό Κορινθίας οι πυρκαγιές ξεκίνησαν την 24η Αυγούστου. Η αρχική εστία ήταν στο χωριό Καλέντζι Κορινθίας και γρήγορα επεκτάθηκε στον Ξηρόκαμπο, το Χαλκί και το Σουλινάρι. Παράλληλα άλλη μια εστία εμφανίστηκε κοντά στο Κιάτο, ενώ μεγάλη καταστροφή συνέβη στο δάσος του Σοφικού από νέα πυρκαγιά της 26ης Αυγούστου. Θύματα δεν αναφέρθηκαν ενώ σύμφωνα με πηγές καταστράφηκαν 4000 στρέμματα δασικής γης.

Πυρκαγιά Νομού Αχαΐας

Η πυρκαγιά στο νομό Αχαΐας ξεκίνησε την 25η Αυγούστου, από την Ξερόλακκα Αχαΐας, στις 13.30. Την 25η Αυγούστου εμφανίστηκαν νέες εστίες στου Κάλφα και τις Πόρτες στη Βούντενη και στο Ακταίο. Η έκταση της φωτιάς ήταν περιορισμένη σε σχέση με το νομό Ηλείας και Λακωνίας, ενώ δεν υπήρξαν καταστροφές σε κατοικημένους οικισμούς, ούτε θύματα. Επίσης δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Πυρκαγιά Υμηττού

Τις μεσημεριανές ώρες της 26ης Αυγούστου, σύμφωνα με καταγγελίες προς την Ελληνική Αστυνομία, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου κινούμενο σε περιφερειακές οδούς του Υμηττού, πετούσε εμπρηστικούς μηχανισμούς. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, ήταν η πρόκληση μεγάλης πυρκαγιάς, στα όρια του δήμου Χολαργού. Η φωτιά επεκτάθηκε, χάρις στους άνεμους υψηλής έντασης (έως και 6 μποφόρ μετρήθηκαν τοπικά από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) εξαπλώθηκε γρήγορα στους δήμους Παπάγου και Καισαριανής. Με κατοικίες στον δήμο Παπάγου να καίγονται, επικεντρώθηκε εκεί μεγάλο τμήμα των πυροσβεστικών δυνάμεων της Αθήνας.

Στην περιοχή έγιναν ρίψεις νερού από δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-215, ένα ρωσικό αεροσκάφος Beriev Be-200, η επιχείρηση των οποίου ήταν η πρώτη στα όρια της Αθήνας, όπως επίσης και από ένα ρωσικό ελικόπτερο Mil MI-26.

Πέραν των ζημιών σε 2 κατοικίες στην περιοχή του Παπάγου, άλλες ζημιές σε ανθρώπινες υποδομές δεν καταγράφηκαν. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας. Η πυρκαγιά προκάλεσε έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή της Λεωφόρου Κατεχάκη, αφού στο τμήμα της περιφερειακής οδού, στο ύψος του Καρέα, αλλά και σε κομμάτι της Αττικής Οδού, οι αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν την κυκλοφορία, καθώς οι φλόγες βρίσκονταν επικίνδυνα κοντά στον δρόμο.

Πυρκαγιά Νομού Ευβοίας

Η Εύβοια ήταν μια από τις περιοχές που επλήγη ιδιαίτερα από πυρκαγιές αφού περισσότεροι από 10 δήμοι και χωριά πλούσια σε δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν, οικίες χάθηκαν ενώ υπήρξαν και 6 θύματα.

Εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν στο Αλιβέρι, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ένας από παθολογικά αίτια, ένας ιερέας από πνιγμό και τέσσερις ακόμα άνθρωποι στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στο Μίστρο, εκ των οποίων ένας εποχικός πυροσβέστης. Άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές ήταν η Νότια Καρυστία, τα Στύρα, οι Δήμοι Ταμυναίων, Αμαρυνθείων και Κονιστρών ενώ εκκενώθηκαν τα χωριά Γαβαλάς, Βρύση, Κρεμαστό, Άγιος Λουκάς και Άγιος Γιάννης. Οι καταστροφές αφορούσαν εκτός από μεγάλες δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές, οι οποίες ενισχύθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πυρκαγιά Νομού Φθιώτιδος

Στις 26 Αυγούστου, 3 ημέρες μετά την έναρξη των μεγάλων πυρκαγιών του 2007, στο Νομό Φθιώτιδος. Το πρωί της 26/08, 4 εστίες φωτιάς εντοπίστηκαν στα όρια του νομού στις περιοχές Ζηλευτό, Λύχνο, Δίλοφο και Πύργο Υπάτης. Οι αρχές μάλιστα προέβηκαν σε σύλληψη υπόπτου, αλλά και εύρεση εμπρηστικών μηχανισμών. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Διεθνής βοήθεια

Κατά την έναρξη των πυρκαγιών του Αυγούστου η κυβέρνηση ζήτησε καθυστερημένα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες. Οι ακόλουθες χώρες προσέφεραν βοήθεια αλλά κάποιες από τις προσφορές απερρίφθησαν καθώς και κάποιες χώρες αρνήθηκαν να στείλουν βοήθεια:

Αυστρία  – Δύο ελικόπτερα AB-212, δύο αεροπλάνα PC-6 Turbo Porter, ένα μεταφορικό αεροπλάνο C-130 Hercules και 20 πυροσβέστες

Γαλλία – Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair CL-415, 60 ειδικούς πυροσβέστες για επιχειρήσεις από ελικόπτερο, έξι πυροσβεστικά οχήματα

Γερμανία  – Τρία ελικόπτερα CH-53

Δανία  – Έξι πυροσβεστικά οχήματα, ικανά να κινηθούν σε απόκρημνες πλαγιές

SWI Ελβετία – Τέσσερα ελικόπτερα Eurocopter Super Puma

Ιταλία  – Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-415

SPA Ισπανία – Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair CL-415

Ισραήλ  – Τρία ελικόπτερα και 55 πυροσβέστες

Καναδάς - Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair CL-215 και δύο εντοπιστικά αεροπλάνα από τις περιοχές της Αλμπέρτα και της Μανιτόμπα και ένα πυροσβεστικό υδροπλάνο Martin Mars μαζί με ένα Cessna L-19 εντοπιστικό αεροπλάνο από τη Βρετανική Κολούμπια προσφέρθηκαν, αλλά δεν έγιναν δεκτά από την ελληνική κυβέρνηση !!!!. 

Κροατία  - Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-415

Κύπρος – 11 πυροσβεστικά οχήματα, 55 πυροσβέστες, 29 μέλη της πολιτικής αεράμυνας

Νορβηγία  – Ένα ελικόπτερο Bell 214

Ολλανδία  – Τρία ελικόπτερα Eurocopter AS 532 και 27 μέλη πληρώματος

Ουγγαρία – Δύο πυροσβεστικά οχήματα, 18 πυροσβέστες, έναν γιατρό όπως και πρόσθετο εξοπλισμό

 Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - 26 πυροσβέστες, τρία οχήματα και 60 διασώστες (το Ελληνικό αίτημα απορρίφθηκε απο την κυβέρνηση των Σκοπίων)

Πορτογαλία  – Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-215 και έξι ανθρώπους

Ρουμανία  – Ένα ελικόπτερο Mil Mi-17 με εννέα μέλη πληρώματος και ένα αεροπλάνο

Ρωσία – Πέντε ελικόπτερα Kamov Ka-27, έξι ελικόπτερα Mil Mi-26, δύο ελικόπτερα Mil Mi-8 και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev Be-200

SER Σερβία – Έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη M-18 Dromader και ένα αεροσκάφος Antonov An-2 και στρατό σε επιφυλακή για βοήθεια 

Σλοβενία  – Ένα ελικόπτερο AB-412

Σουηδία  – Ένα ελικόπτερο Bell-205

Τουρκία  – Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-215

Τσεχία  – Ένα ελικόπτερο με πέντε μέλη πληρώματος (το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης απορρίφθηκε απο την Τσεχία)

Φινλανδία  – Τρία ελικόπτερα, 25 πυροσβέστες και 2-3 ειδικούς δασικών πυρκαγιών (το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης απορρίφθηκε απο την Φινλανδία)

Συνέπειες σε φυσικά φαινόμενα

Η βλάστηση στις πληγείσες περιοχές άρχισε να ανακάμπτει έπειτα από 2 χρόνια. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και του WWF Ελλάδας και εξέταζε τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην περιοχή της Ηλείας την περίοδο 1989–2016, διαπίστωσε πως οι πυρκαγιές συνέβαλαν στην αύξηση της μέσης συχνότητας εμφάνισης πλημμυρών κατά 3,3 φορές, ενώ η συχνότητα των κατολισθήσεων αυξήθηκε κατά 5,6 φορές σε σχέση με το χρονικό διάστημα πριν από τις πυρκαγιές. Οι διαφορές στο είδος της βλάστησης θεωρήθηκαν σημαντικοί παράγοντες για την παρατηρούμενη αύξηση των πλημμυρών και των κατολισθήσεων, καθώς τα ψηλά δάση υποκαταστάθηκαν από χαμηλότερη βλάστηση.

Σ.Σ. για να μην ξεχνάμε στην πολύπαθη χώρα που λέγεται Ελλάδα ότι οι ευθύνες σχετικά με τις πυρκαγιές είναι διαχρονικές και αναλογούν σε κάθε κυβέρνηση που ΄΄κυβέρνησε΄΄ την Πατρίδα μας. Επίσης παραθέτουμε και τον πίνακα με το ποιοί βοήθησαν ποιοί θέλησαν να βοηθήσουν και δεν δέχτηκε η Ελληνικη τότε κυβέρνηση και ποιοί ενώ τους ζητήσαμε να βοηθήσουν δεν βοήθησαν. Δείτε πόσο ίδια ήταν η καλοκαιρινή πραγματικότητα τότε και σήμερα..... Και  πόσο ίδια θα είναι άν δεν αλλάξει ριζικά η Ελλάδα. Όταν οι Έλληνες πολίτες καταλάβουν πως πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται πρώτα την Ελλάδα και μετά τα πολιτικά κόμματα ίσως να αλλάξει κάτι.....Όταν αρχίσουν να σκέφτονται πως η ψήφος δεν είναι ένα μέσο διαπραγμάτευσης για να βολευτεί, είναι μια δύναμη που την έχει μια φορά στα 4 χρόνια και είναι λάθος να την σπαταλήσει σε αυτούς που τον έφεραν σε αυτή την σημερινή κατάντια.......  και μιλάμε για το 2022. Μέχρι τότε θα μας καίνε, θα μας σκοτώνουν, θα μας ληστεύουν οι κακοποιοί αλλά και το ''κράτος'', θα μας κοροϊδεύουν οι ''πολιτικοί μας'' και εμείς θα λέμε έχουμε δημοκρατία εννοώντας δημοκρατία το μπάχαλο που επικρατεί σήμερα στην Πατρίδα μας. Θα ξυπνήσεις ή χρειάζεσαι να πάθεις κι άλλα ?


Πηγή: Greek news

Κείμενο Κώστας Κανάκας για το ellinesradio.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πώς η Δύση Μεγαλώνει τη Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Θυμάστε την Υπόθεση Στρος Καν? Σεξ Πολιτική κ Δ.Ν.Τ.



               Ο Γιώργος Κανελλάκης στο κανάλι μας με αποκαλύψεις για τις Ελληνικές Τράπεζες



Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου. Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)


          Αλέξανδρος Ιτιμούδης Γεωπολιτικός Αναλυτής : Ευρασιατικά Βαλκάνια κ ο Ρόλος τους