Breaking News

Επιβραδύνει η Ελβετική Οικονομία

 


Επιβραδύνθηκε ελαφρά η Ελβετική Οικονομία - Παραγωγή 

Η οικονομική παραγωγή της Ελβετίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% μεταξύ Απριλίου και τέλους Ιουνίου, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους 2022.

Οι τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών, του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παρουσίασαν σημάδια αποδυνάμωσης ενόψει των ελλείψεων ενέργειας και του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (Seco) ανέφερε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από την άνοδο +0,5% που καταγράφηκε για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ενώ ξεκίνησε πολύ καλά με την  άρση των περιορισμών για την πανδημία δίνοντας  μεγάλη ώθηση στο τουριστικό εμπόριο και στους τομείς των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των μεταφορών. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν επίσης κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς ο πληθωρισμός μόλις άρχισε να ξεκινά στην Ελβετία.

Ωστόσο, η μεταποίηση υπέστη πτώση -0,5% στην παραγωγή, με επικεφαλής τις βιομηχανίες χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Η μείωση -2,1% στο εμπόριο, -1,7% για τις κατασκευές και η αντιστροφή -1,5% για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες εμπόδισαν επίσης την οικονομική ανάκαμψη.

Τον Αύγουστο, η Swiss Bankers Association (SBA) δήλωσε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αβέβαιες συνθήκες φέτος, μετά την ισχυρή ανάπτυξη το 2021 παρόλη την Πανδημία. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των Ελβετικών Τραπεζών μειώθηκαν κατά 4,4% μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Ιουνίου.

«Οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι (και κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση των ποσοστών πληθωρισμού και η επιστροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική» αναφέρθηκαν ως τομείς ανησυχίας.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία για το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τις ελλείψεις ορισμένων σημαντικών υλικών.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν από τη σταθερά αυξανόμενη τιμή των καταναλωτικών αγαθών. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 3,5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Για το σύνολο του έτους, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αναμένει αύξηση του ΑΕΠ περίπου 2,5%, ανέφερε τον Ιούνιο. Το ποσό είναι ελαφρά πιο χαμηλό από τις προσδοκίες αλλά στην Ελβετία η απόκλιση προς τα κάτω δεν φαίνεται να ενθουσιάζει κανένα….

Τη Δευτέρα, η τράπεζα UBS προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος, αλλά μείωσε την πρόβλεψή της για το 2023 από 0,9% σε 0,6%.

Οι ειδικοί είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελβετικής οικονομίας για το 2023

Το ινστιτούτο έρευνας αγοράς  BAK Economics  επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του για την ελβετική οικονομία φέτος, αλλά είναι πιο απαισιόδοξο για το 2023.

Το ινστιτούτο που εδρεύει στη Βασιλεία δήλωσε ότι αναμένει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελβετίας κατά 2,5% το 2022, καθώς η οικονομία αντιμετώπισε καλά μια σειρά προκλήσεων. 

Ωστόσο, οι ειδικοί του συγκεκριμένου Ινστιτούτου  υποβάθμισαν τις προοπτικές ανάπτυξης για το επόμενο έτος στο 0,9% από 1,4% που ήταν η πρόβλεψη τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Προειδοποιούν ότι η αναμενόμενη έλλειψη ενέργειας στην Ευρώπη και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελβετίας.

Οι προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης από μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς κυμαίνονται μεταξύ 1,8% και 2,8% για φέτος και 0,9% έως 1,6% για το 2023.

Η ΒΑΚ αύξησε ελαφρά την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 2,6% για το 2022, σημειώνοντας αύξηση 0,1%. Οι ειδικοί επανέλαβαν ότι αναμένουν το ποσοστό να μειωθεί σε περίπου 1% το επόμενο έτος.


Πηγή: news SWo

Σ.Σ. Το Α.Ε.Π. της Ελβετίας σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ελβετικου Υπουργείου Οικονομικών το 2021 ανήλθε στο ποσό των 900 δισεκατομυρίων δολλαρίων. Πως γίνεται μια χώρα με πληθυσμό όσο περίπου η Ελλάδα και έκταση μισή περίπου της Ελλάδας να ''τρέχει'' με τέτοια μεγέθη είναι κάτι το απίστευτο. Το Ελβετικό φράγκο ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ και του δολλαρίου ανησυχώντας τους Ελβετούς λόγω των πιέσεων όσον αφορά τις εξαγωγές. Παρόλα αυτά η Ελβετία των χαμηλών τόνων εξακολουθεί να παραμένει ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις και γενικά για επενδύσεις λόγω κυρίως της χαμηλής φορολογίας της ευελιξίας, της σταθερότητας που την διακρίνει στην Νομοθεσία και στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Και στα δικά μας κάποτε.....


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πλαφόν στην Ρωσία και Ξυλόσομπες στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία Ομάδα Πολιτικών Συλλέγει Υπογραφές για την Διατήρηση Πυρηνικής Ενέργειας

Εκπομπή ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ με τον Αλέξη Ντόνα και Κώστα Κανάκα


                                Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου