Breaking News

Οι Ελβετοί Δεν Θα Αναγνωρίσουν Ψεύτικα Δημοψηφίσματα της Ρωσίας


 Η Ελβετία δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν θα αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Η Ελβετία ενώθηκε με τις άλλες χώρες της Δύσης καταδικάζοντας τα ρωσικά σχέδια για δημοψηφίσματα σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Μιλώντας την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Ελβετός Πρόεδρος Ignazio Cassis είπε ότι τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα ήταν αντίθετα με το νόμο. «Η Ελβετία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα τέτοιων δημοψηφισμάτων επειδή παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Κάσις στους δημοσιογράφους. «Καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από τέτοια ψευδή δημοψηφίσματα».

Ο Κάσις είχε ήδη επιπλήξει τη Ρωσία για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να τερματίσει αμέσως τον πόλεμο. Αργότερα την Τετάρτη επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Συνέλευσης, όπου σχεδίαζε να θέσει τις τελευταίες «προκλήσεις» του Βλαντιμίρ Πούτιν και να προτρέψει τον Λαβρόφ να «αποχωρήσει από μια περαιτέρω κλιμάκωση αυτού του τρομερού πολέμου. », ανέφερε ο Κάσις στους δημοσιογράφους.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ

Η Ελβετία δεν θα συμμετείχε στρατιωτικά στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, αλλά ουδετερότητα δεν σημαίνει αδιαφορία ή έλλειψη αλληλεγγύης, είπε ο Κασίς στην ομιλία του στη Συνέλευση την Τρίτη. «Είμαστε δεσμευμένοι να τηρούμε τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου – αξίες που κατοχυρώνονται στο ομοσπονδιακό μας σύνταγμα», είπε.

 Η ελβετική ουδετερότητα δεν σημαίνει αδιαφορία ή έλλειψη αλληλεγγύης, είπε ο Πρόεδρος Ignazio Cassis στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη μερική στρατιωτική κινητοποίηση εφέδρων, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι ο πόλεμος μπορεί να κλιμακωθεί. Αυτό έρχεται αφού αξιωματούχοι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ανακοίνωσαν σχέδια για επείγοντα δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται επί του παρόντος από τη Ρωσία. Οι διοικήσεις στο Λουχάνσκ, το Ντόνετσκ και τη Ζαπορίζια λένε ότι τα δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία θα ξεκινήσουν αυτήν την Παρασκευή.

Αξιοεσημείωτο είναι το γεγονός πάντως πως η Ελβετία επιθυμεί να εκπροσωπεί την Ουκρανία στις συνομιλίες με την Ρωσία και το αντίστροφο.

Ο Ελβετός πρόεδρος επανέλαβε την προσφορά καλής θέλησης -όπως την αναφέρει ο ίδιος- στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών

Ο Ignazio Cassis επανέλαβε την προσφορά για την Ελβετία να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας στη Ρωσία. Μίλησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.

Σε μια διμερή συνάντηση στην ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ που σημαδεύτηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κάσις, ο οποίος ασκεί την εκ περιτροπής ελβετική προεδρία φέτος, είπε ότι η Ελβετία είναι έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες καλής θέλησης στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Καμία νέα ανακοίνωση σχετικά με μια τέτοια πιθανότητα δεν έγινε μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων Keystone-SDA.

Τον Αύγουστο, η Ουκρανία συμφώνησε ότι η Ελβετία θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της στη Ρωσία. Ωστόσο, η Ρωσία απέρριψε την προσφορά υποστηρίζοντας ότι η Ελβετία δεν ήταν πλέον ουδέτερη επειδή είχε προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YouTube με τον δικηγόρο Βασίλειο Νουλέζα

Ο Κάσις εξέφρασε επίσης ανησυχίες για οποιαδήποτε πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων και τα ρωσικά σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην Ουκρανία. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησα από τη Ρωσία να απόσχει από τη διεξαγωγή λεγόμενων δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Κασίς μετά τη συνάντηση.

Στην ομιλία του στην ολομέλεια στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη, ο Κάσις καταδίκασε έντονα τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία και ζήτησε την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. «Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με μια διπλωματική λύση», είπε ο Κασίς.

Αντίδραση

Μια φωτογραφία του Κασίς να χαμογελά και να δίνει τα χέρια με τον Λαβρόφ κυκλοφόρησε στο Twitter από τον Ρώσο ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση, προκαλώντας την κριτική από ορισμένους Ελβετούς πολιτικούς. Αυτό ανέφερε η εφημερίδα  Blick, δηλαδή ότι ο Κασίς ήταν ο μόνος ηγέτης από μια δυτική δημοκρατία που απεικονιζόταν με τον Λαβρόφ.Κανείς άλλος ηγέτης δεν δέχτηκε να φωτογραφηθεί με τον Λαβρόφ.

Σε απάντηση στο Blick , το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι στην αρχή της συνάντησης ήταν παρόντες αρκετοί φωτορεπόρτερ. «Φυσικά υπάρχουν φωτογραφίες του – όπως και από όλες τις συναντήσεις του Ελβετού προέδρου στη Νέα Υόρκη. Το Ελβετικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως στον ΟΗΕ, τα μέσα ενημέρωσης και οι φωτογραφήσεις επιτρέπονται στην αρχή όλων των συναντήσεων».

Πηγή: sda swiss


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το προληπτικό πλήγμα στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γάμος Ελληνίδας στο Εξωτερικό Τι Πρέπει να Προσέξει


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ στο YouTube ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ κ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


                                                 Εκπομπή ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ
                                                             

                                                        Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ

Εκπομπή ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ