Breaking News

Ελβετία Οικονομικές Μελέτες και Πραγματικότητα


 Τα χρυσά χρόνια τελείωσαν λένε οι οικονομικές μελέτες των Ελβετών. Είναι έτσι ?

Οι ελβετικές περιουσίες θα συρρικνωθούν φέτος? 

Οι Ελβετοί έγιναν πλουσιότεροι από ποτέ πέρυσι – και τώρα έρχεται η συρρίκνωση: Σύμφωνα με μελέτη της Allianz, τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία θα συρρικνωθούν και φέτος για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση λόγω της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου.

Ο παγκόσμιος πλούτος θα μειωθεί το 2022 λόγω της αδυναμίας του χρηματιστηρίου.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έπνιξε την ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό και γύρισε τον κόσμο ανάποδα: Ο πληθωρισμός αυξάνεται, η ενέργεια και τα τρόφιμα σπανίζουν και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θέτει υπό πίεση την οικονομία και τις αγορές», έγραψε η Allianz στην Έκθεση για τον Παγκόσμιο Πλούτο. 2022 κυκλοφόρησε την περασμένη Τετάρτη.

Τα νοικοκυριά ήδη νιώθουν επίσης τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα. «Τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να μειωθούν κατά περισσότερο από 2 τοις εκατό το 2022, η πρώτη σημαντική απώλεια πλούτου από την οικονομική κρίση του 2008». Σε πραγματικούς όρους, τα νοικοκυριά στην Ελβετία θα μπορούσαν να χάσουν το ένα δέκατο του πλούτου τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2021 θα έπρεπε να ήταν μια τελευταία χρονιά ύφεσης. Στην Ελβετία, τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ακαθάριστα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μείον τα χρέη) κατά κεφαλήν αυξήθηκαν κατά 7,9 τοις εκατό στα 237.110 ευρώ. Αυτό είναι ένα νέο ρεκόρ, δήλωσε ο οικονομολόγος της Allianz, Lorenz Weimann, όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων AWP.

Με αυτό, η Ελβετία διατήρησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Πιο πλούσιοι ήταν μόνο οι Αμερικανοί με 259.780 ευρώ κατά κεφαλήν. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Δανία με 183.610 ευρώ ανά κάτοικο.

Ο λόγος για την ισχυρή ανάπτυξη στην Ελβετία είναι η άνθηση των χρηματιστηρίων πέρυσι, η οποία συνέχισε να ανέρχεται. Οι τίτλοι είχαν αυξηθεί κατά ένα πέμπτο. Η συμπεριφορά αποταμίευσης σε αυτή τη χώρα έχει επίσης αλλάξει: «Οι Ελβετοί αποταμιευτές απέκτησαν μετοχές και επενδυτικά κεφάλαια αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021, αύξηση 24 τοις εκατό σε σύγκριση με το ήδη ισχυρό έτος 2020», παρ'ολη την κρίση λόγω κορωνοϊού έγραψε η Allianz.

Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των προϊόντων της κεφαλαιαγοράς στις νέες επενδύσεις-αποταμιεύσεις έχει αυξηθεί στο 60 τοις εκατό - «δεν ήταν ποτέ υψηλότερο στην Ελβετία», λένε. Αντίθετα, τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων ελάχιστα έπαιξαν ρόλο, κυμάνθηκαν στα 3,3 δισ. ευρώ. Η αποταμίευση ήταν τόσο χαμηλή όσο ήταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Τα υπόλοιπα κέρδη των 30 δισ. ευρώ περίπου επενδύθηκαν σε ασφαλιστικά και συντάξεις.

Συνολικά, το ακαθάριστο χρηματοοικονομικό ενεργητικό αυξήθηκε κατά 6,9%. Αυτή ήταν η δεύτερη ισχυρότερη ανάπτυξη από την οικονομική κρίση του 2008 - 2009. «Η ανάπτυξη ήταν επομένως πολύ πάνω από τον μέσο όρο (+4,3%)», έγραψε η Allianz.

Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο χρηματοοικονομικό ενεργητικό στην Ελβετία ανήλθε σε 345.980 ευρώ, το οποίο είναι το καλύτερο στον κόσμο. Ωστόσο, με 108.870 ευρώ ανά κάτοικο, οι Ελβετοί έχουν επίσης το υψηλότερο κατά κεφαλήν χρέος στον κόσμο.

Συνολικά, ο πληθυσμός της Ελβετίας έχει καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία 2.061 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το τοποθετεί στη 12η θέση μεταξύ των χωρών που εξετάστηκαν παγκοσμίως. Σε καθαρούς όρους, η Ελβετία έχει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από τις τεράστιες χώρες της Ινδίας (1.820 δισ. ευρώ) και της Βραζιλίας (1.916 δισ.). Η Ισπανία (1.922 δισεκατομμύρια) και η Νότια Κορέα (1.982 δισεκατομμύρια) με τον πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό τους δεν μπορούν να φτάσουν την Ελβετία.

Οι ΗΠΑ είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον κόσμο με συνολικό καθαρό χρηματοοικονομικό ενεργητικό 87.546 δισ. ευρώ, μπροστά από την Κίνα (21.957 δισ.) και την Ιαπωνία (12.800 δισ.). Η πρώτη σε ενεργητικό ( σε ευρώ ) είναι η Μεγάλη Βρετανία (6918 δισ.) μπροστά από τη Γερμανία (5779 δισ.) και τη Γαλλία (4667 δισ.).

Πηγή: allianz,  AWP, swiss review


Σ.Σ. Η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική στην χώρα των πρακτικών ανθρώπων της συνετής διαχείρισης και του χαμηλού προφίλ. Η Ελβετία μάλλον σπάζει τους κανόνες που θέλουν τις οικονομίες να εξαρτώνται τόσο πολύ από εξωγενείς παράγοντες (εξαιρούνται τα χρηματιστήρια)  καθώς η προνοητικότητα των διαχειριστών της εξουσίας στην χώρα πολλές φορές αποδεικνύεται σωτήρια όταν σε άλλες χώρες δείχνει απελπιστική. Οι Ελβετοί έχουν λύσεις (έλεγχος-να μην το αναφέρουμε αλλιώς- εθνικού νομίσματος κ.λ.π.) για την σταθερότητα της κατάστασης χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχει διάθεση για επιβολή αυτών των έσχατων επιλογών. Κατόρθωσαν να πετύχουν αύξηση της καθαρής θέσης των νοικοκυριών παρόλες τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες που επικρατούν. Αρνητικός παράγοντας είναι η εξάρτηση της χώρας σε κάποιους τομείς όπως των τροφίμων (σε κάποια προϊόντα) καθώς και σε διάφορες πρώτες ύλες, είναι τα κύρια  προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω του ότι είναι κάποιες από τις αιτίες  της σοβαρής αύξησης των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και γενικότερα της αύξησης των τιμών σε όλους τους τομείς της παραγωγής. Οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια ( 44% αύξηση) κυρίως, έγιναν περισσότερο προληπτικά μιας και είναι αβέβαιη η γενική πανευρωπαϊκή κατάσταση στο θέμα αυτό. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση στην Ελβετία δεν είναι απελπιστική. Χωρίς βέβαια να αμφισβητεί κανένας την χρησιμότητα των οικονομικών μελετών και χωρίς να μπορούν να αντικρουστούν, η γενική οικονομική εικόνα είναι προς το παρόν θετική και ελεγχόμενη. Το μέλλον θα δείξει και μάλλον πιο σύντομα από το αναμενόμενο, τι θα φέρει ο χειμώνας ο οποίος είναι μπροστά μας. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ουκρανία Ποιός Βοηθά με Τί και Γιατί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ελβετία και Ουκρανοί Πρόσφυγες