Breaking News

Ελβετία και Ουκρανοί Πρόσφυγες

 

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι καλοδεχούμενοι σε πολλά ιδιωτικά ελβετικά σπίτια

Έξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, η δέσμευση Ελβετών πολιτών που υποδέχθηκαν Ουκρανούς πρόσφυγες αποδεικνύεται πιο επίμονη από ό,τι αναμενόταν, αναφέρει δημοσίευμα των ΜΜΕ.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ

Παραθέτοντας εκτίμηση του φορέα διακαντονικών κοινωνικών υπηρεσιών, οι εφημερίδες γράφουν τη Δευτέρα ότι περίπου το 60% –ή 40.000– όλων των εγγεγραμμένων Ουκρανών προσφύγων στην Ελβετία εξακολουθούν να στεγάζονται ιδιωτικά και μόνο το 5-10% από αυτούς είχαν μετεγκατασταθεί σε κρατικές δομές μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένα από τα 26 καντόνια με τα οποία επικοινώνησε μία εφημερίδα, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλείας και της Γενεύης, οι δημοσιογράφοι δήλωσαν έκπληκτοι από τη σταθερότητα και την επιμονή της συμμετοχής των πολιτών, η οποία θεωρήθηκε ευρέως ως μια προσωρινή λύση που θα διαρκέσει μόνο μερικούς μήνες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ 

Ένας υπουργός από το καντόνι της Ζυρίχης – το μεγαλύτερο της Ελβετίας, αλλά και αυτό που φιλοξενεί τους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες – είπε ήδη τον περασμένο μήνα ότι «πολλές οικογένειες που φιλοξενούν κρατούν τους ανθρώπους περισσότερο από το αναμενόμενο».

Υπερβολές και αβάσιμες οι φήμες πως οι Ελβετοί πολίτες δεν ήθελαν τους Ουκρανούς

Ο Διευθυντής του Ελβετικού Συμβουλίου Προσφύγων είπε στις εφημερίδες ότι «ο πανικός [ότι η δέσμευση πολλών οικοδεσποτών  για φιλοξενία εξανεμιζόταν] ήταν υπερβολικός και χωρίς ίχνος αλήθειας».

Φυσικά υπήρχαν νοικοκυριά που τερμάτισαν τη συμφωνία μετά από μικρότερο χρονικό διάστημα απο το συμφωνημένο, είπε. αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όχι μόνο σε περίπτωση σύγκρουσης ή έντασης με τους ενοίκους. Οι πρόσφυγες μπορεί επίσης να είχαν βρει ένα δικό τους μέρος στο μεταξύ.

Ως ποσοστό των συνολικών αριθμών, οι περιπτώσεις αντιπαλότητας που οδηγούν σε ακύρωση της συμφωνίας φιλοξενίας, είναι σπάνιες, είπε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή από την Κρατική Γραμματεία Μετανάστευσης, 68.941 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στην Ελβετία από την αρχή του πολέμου. 62.793 από αυτούς έχουν λάβει την άδεια S που τους επιτρέπει να ζουν και να εργάζονται στη χώρα για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Οι αρχές μάλλον είναι αυτές που αντιδρούν στην ανάγκη για περισσότερα καταλύματα για πρόσφυγες

Περισσότεροι πρόσφυγες φτάνουν στην Ελβετία μέσω των Βαλκανίων και άλλων διαδρομών. Αυξάνεται λοιπόν η ανάγκη για ίδρυση πολιτικής άμυνας καθώς και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για τη φιλοξενία τους.

Η κυβέρνηση υποθέτει ότι θα έχουν ληφθεί 19.000 αιτήσεις ασύλου μέχρι το τέλος του έτους και ότι επιπλέον 80.000-85.000 άτομα από την Ουκρανία θα βρίσκονται στην Ελβετία. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (SEM) αντέδρασε ανοίγοντας ξανά προσωρινά κλειστά καταφύγια και ανοίγοντας νέες εγκαταστάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος της SEM στο ελβετικό δημόσιο ραδιόφωνο, SRFτην Παρασκευή.

Στο καντόνι Aargau, στη βόρεια Ελβετία, ένα καταφύγιο για πρόσφυγες από την Ουκρανία έχει προγραμματιστεί να ανοίξει την επόμενη Δευτέρα. Επίσης ο επικεφαλής του γραφείου μετανάστευσης του St Gallen, Jürg Eberle, είπε ότι οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας στο καντόνι του έχουν αυτήν τη στιγμή χωρητικότητα περίπου 75%.

Οι διευθυντές κοινωνικών υποθέσεων των καντονιών έχουν μια επισκόπηση των κενών θέσεων στα καντόνια και λένε ότι ο αριθμός έχει μειωθεί από 9.000 στις αρχές του καλοκαιριού σε 7.000. Περαιτέρω κέντρα πρόκειται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τη ζήτηση.


Πηγή: Δημόσιο Ραδιόφωνο Ελβετίας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ελβετία Πρόταση Έρευνας για το Υψηλό Ποσοστό Θνησιμότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Γιατί ο Γοδ Βλεςς Αμέρικα