Breaking News

Γιατί ο Γοδ Βλεςς Αμέρικα


Ο Μπάιντεν πληρώνει τη Ρωσία επειδή χρειάζεται το ουράνιο? Τι όχι? Για διαβάστε....

Οι Αμερικανοί θα ήταν πολύ ευχαριστημένοι εάν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους αποκόψουν τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, όπως δηλώνει πως έκανε η Ουάσιγκτον.  Άς πάμε όμως λίγο πίσω στις αρχές του έτους.....Μια εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τον άνθρακα στη λίστα κυρώσεων μαζί με άλλες πρώτες ύλες, στο εμπάργκο το οποίο άρχισε να εφαρμόζει η ΕΕ λίγο καιρό  αργότερα. Το ουράνιο όμως? Αλήθεια πως ζεσταίνεται η Αμερική?

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη και σήμερα τείνουν να τονίζουν ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα ενάντια στην ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Ωστόσο, αυτό θα έπρεπε να  ισχύει και για τις δύο πλευρές....Κι όχι  οι Αμερικανοί να εξαιρούν μια πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας. Αποκάλυψη πως αγοράζοντας ρωσικό ουράνιο η Αμερική, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να βοηθά το Κρεμλίνο, όπως και οι Ευρωπαίοι αναγκαστικά. Εδώ δεν πρέπει να χαμογελάσουμε λίγο?

Πρόεδρος Μπάϊντεν στον Λευκό Οίκο Ανησυχώ για το ποσό. Πολλά λεφτά

Αυτό που μπορούσαν να κάνουν πολύ νωρίτερα στις ΗΠΑ, άρχισαν να το δοκιμάζουν μόνο μετά τη ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με το Bloomberg, η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ότι θέλει να διπλασιάσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να απελευθερωθούν από τις προμήθειες πυρηνικών καυσίμων από τη Ρωσία. Το πρώτο βήμα είναι το αίτημα του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ για έγκριση του ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων (USD) για την αποκοπή από το Ρωσικό επεξεργασμένο και έτοιμο ουράνιο . Ωστόσο, λένε Αμερικανοί ειδικοί στο θέμα, αυτό είναι μόνο μια αρχική αμοιβή, ένα κλάσμα της συνολικής. «Το αίτημα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου δαπανών δισεκατομμυρίων για τη δημιουργία μιας βιομηχανίας με έδρα τις ΗΠΑ για εμπλουτισμό ουρανίου και άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται για την παραγωγή καυσίμου αντιδραστήρα αγοράζοντας πρώτη ύλη από εγχώριους παραγωγούς», εξήγησε το Bloomberg.

Η ιδέα παροχής τόσων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν αρέσει στην δημοκρατική γερουσιαστή Dianne Feinstein. «Με προβληματίζει το ποσό. Είναι πολλά τα λεφτά δεν πρόκειται να το ψηφίσω», ανέφερε το Bloomberg σύμφωνα με τα λόγια της πολιτικού, η οποία είναι μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ συνεχώς από το 1992.

1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο? Πολύ καλό για να είναι αληθινό λένε οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής John Barrasso, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει οικονομικές ενέσεις στην εγχώρια βιομηχανία ουρανίου και λέει αν είναι μόνο 1,2 δις δολλάρια το χρόνο, να δοθεί το ποσό αυτό σε Αμερικανικές εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης.  «Αυτός ο ανώτερος Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής στην Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας εκπροσωπεί την πολιτεία του Ουαϊόμινγκ, όπου υπάρχουν ορυχεία ουρανίου που θα ωφεληθούν από την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού ουρανίου», έγραψε η Washington Post.

Ο Barrasso ισχυρίζεται ότι η Μόσχα βγάζει πολλά χρήματα εξάγοντας την πρώτη ύλη της για πυρηνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ. «Στέλνουμε ακόμα στη Ρωσία περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για να αγοράσουμε ουράνιο, είναι κάπως υποκριτικό αυτό προς τους Συμμάχους μας», είπε στο Fox News. Αυτό είναι 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (η Washington Post πιστεύει ότι είναι πολύ περισσότερα τα χρήματα).

Είναι όμως εύκολο από την αμερικανική σκοπιά να κόψει κανείς το ρωσικό ουράνιο; "Η απαγόρευση είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει - λόγω της θέσης της Ρωσίας ως το κορυφαίο συγκρότημα εμπλουτισμού ουρανίου στον κόσμο", επεσήμανε η Αμερικανική εταιρεία OilPrice.

Οι Ρώσοι κατέχουν μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι έχουν περίπου 486.000 τόνους από αυτό το οποίο χρειαζόμαστε.

Όσον αφορά την εξάρτηση των πυρηνικών σταθμών από τις ρωσικές προμήθειες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν καθόλου να ισχυριστούν ότι βρίσκονται σε πιο πλεονεκτική θέση από τις ευρωπαϊκές χώρες. «Το 2021, οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου το 14 τοις εκατό του καταναλωθέντος ουρανίου τους από τη Ρωσία και χρησιμοποίησαν το 28 τοις εκατό όλων των υπηρεσιών εμπλουτισμού στη Ρωσία. Τα στοιχεία για την ΕΕ ήταν 20 τοις εκατό και 26 τοις εκατό, αντίστοιχα», σημείωσε η OilPrice. (Το Server MiningWeekly ισχυρίζεται ότι οι Αμερικανοί αγοράζουν έως και 16,5 τοις εκατό ουρανίου για τους πυρηνικούς σταθμούς τους από τους Ρώσους κάθε χρόνο.)

Το ουράνιο δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία στις ΗΠΑ, εισάγεται έτοιμο απο την Ρωσία

Η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου είναι πολύ περίπλοκη και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε ορισμένες χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. «Πολύ λίγο μετάλλευμα ουρανίου είναι χρήσιμο ως καύσιμο. Μετά την εξόρυξη, το μετάλλευμα μετατρέπεται σε λεγόμενο κίτρινο κέικ, το οποίο είναι απλώς συμπυκνωμένο ουράνιο. Αυτό μετατρέπεται σε αέριο που εμπλουτίζεται με το ισότοπο U-235. Είναι σχάσιμο, καθιστώντας το πιο αποδοτικό για πυρηνικά καύσιμα. Το εμπλουτισμένο ουράνιο στη συνέχεια υποβάλλεται σε επεξεργασία σε ράβδους καυσίμου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα», είπαν οι Αμερικανοί επιστήμονες και υπεύθυνοι πυρηνικών σταθμών ενέργειας. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy υποστηρίζει και απαιτεί την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού ουρανίου στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Όμως το πρόβλημα έγκειται στην προαναφερθείσα ηγετική θέση της Ρωσίας στις υπηρεσίες ουρανίου. "Έχει σχεδόν το μισό από αυτό στον κόσμο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα", σημείωσε η OilPrice. Οι Αμερικανοί είναι το αντίθετο. Οι ΗΠΑ δεν παράγουν σε αρκετή ποσότητα ούτε επεξεργάζονται ουράνιο, αν και αρκετές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να επανέναρξη της εγχώριας παραγωγής στις πολιτείες Τέξας ή Ουαϊόμινγκ, εάν οι παραγωγοί πυρηνικής ενέργειας υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας», έγραψε το Reuters.

Πηγή: Πληροφορίες και αποδελτίωση από Reuters και Bloomberg

Σ.Σ. Για να λέμε απλά την Αλήθεια, η αλληλοεξάρτηση και τα συμφέροντα, είναι τεραστίων διαστάσεων για να είναι η αιτία ενός παγκόσμιου πολέμου η Ουκρανία και ο Ανθρωπισμός που επικαλούνται έντεχνα οι Εντιμότατοι φίλοι μας Αμερικανοί και λοιποί συνοδοιπόροι. Δεν είναι αναγκαία κακό να υπάρχει αλληλοεξάρτηση και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών. Το κακό ξεκινάει όταν επιβουλεύεσαι την πιθανή άνοδο ενός άλλου κράτους λόγω του εμπορικού πλεονάσματος και των οικονομιών ισοζυγίων του και  που ίσως διαθέτει περισσότερους πόρους ή άλλες δυνατότητες που εσύ δεν έχεις. Έτσι κάπως ξεκινούν οι αντιπαραθέσεις, συνεχίζουν με πιέσεις, μετά έρχονται οι αντιδράσεις στις πιέσεις, βρίσκεται μια αφορμή  -πες την Ουκρανία-  η οποία ταιριάζει απόλυτα στην Αιτία- που είναι άλλη- και νάσου ο σπινθήρας που χρειάζεται να ανακάμψει η Αμερικανική Οικονομία δίχως καμία έγνοια για το παγκόσμιο κόστος. Αρκεί η Αμερική μας, να συνεχίσει να κερδίζει και να μην φύγει από την πρωτοκαθεδρία. Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς - με αποτελεσματικότητα- πλήν των Ρώσων..... Εσύ Κυριάκο πήγες με την σωστή πλευρά της Ιστορίας.... έτσι λές....Είσαι σίγουρος όμως για το κόστος? Μήπως να ζητούσες τίποτα ανταλλάγματα για την Επιλογή? Μπας και γίνεις ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που θα φέρει κέρδος στην Ελλάδα?  (χειροπιαστό όπως το χώμα ίσως? λέω..... εγώ τώρα) Ο Ταγίπ σε δύο βάρκες δεν έχει πολύ χρόνο. Καλά τα μυστικά στην Πόλη, αλλά καλύτερα να είσαι πιο πονηρός....

Κείμενο Κώστας Κανάκας για το ellinesradio.gr και το κανάλι ellines tv στο YouTube


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το ρωσικό φιάσκο στην Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι Ελβετοί Δεν Θα Αναγνωρίσουν Ψεύτικα Δημοψηφίσματα της Ρωσίας