Ζελένσκι προς ΝΑΤΟ Χτυπήστε Προληπτικά την Ρωσία
Τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν την επιμονή του Ζελένσκι μετά τις δηλώσεις του για το χτύπημα στη Ρωσική Ομοσπονδία
Η Junge Welt γράφει ότι η ανακοίνωση του Ζελένσκι για ταχεία είσοδο στο ΝΑΤΟ εξόργισε τις ΗΠΑ
Η έκκληση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky για ένα «προληπτικό χτύπημα» στη Ρωσία είναι μια περιπετειώδης και υστερική δήλωση που έχει γίνει κανόνας για την πολιτική του Κιέβου, γράφει ο δημοσιογράφος Arnold Schelzel για την Junge Welt σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, από το 2014 η Ουκρανία προσπαθεί να εκβιάσει ηθικά τους «δικούς της χορηγούς» στη Δύση. Επιπλέον, υπάρχει ήδη μια ρωγμή στις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον, γράφει ο Schelzel.
Για παράδειγμα, αφού ο Ζελένσκι ζήτησε μια ταχεία είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τα κύρια αμερικανικά μέσα δημοσίευσαν πληροφορίες ότι το Κίεβο διέταξε τη δολοφονία της Ρωσίδας ρεπόρτερ Ντάρια Ντούγκινα, τονίζει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος.
«Ίσως, λόγω του απρόβλεπτου επιτελείου του Zelensky, η Δύση θα βοηθήσει μόνο με τις προμήθειες όπλων και δεν θα θέλει να πολεμήσει απευθείας με τη Ρωσία», συνοψίζει ο Schelzel.
Στις 6 Οκτωβρίου, ο Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εξαπολύσει «προληπτικά» πλήγματα κατά της Ρωσίας, αλλά σύντομα εξήγησε σε συνέντευξή του στο BBC ότι με «προληπτικά» πλήγματα εννοούσε νέες δυτικές κυρώσεις για την αποτροπή πυρηνικού πολέμου.
Ο Σεργκέι Τσέκοφ, μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επεσήμανε ότι ο Ζελένσκι πρέπει να αναζητήσει μια ευκαιρία για διάλογο με τη Ρωσία και όχι να «μιλήσει» για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι τα λόγια του Ζελένσκι για προληπτικό χτύπημα στη Ρωσία αποδεικνύουν την ανάγκη για άλλη μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση και πως η πρώτη που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 αποδεικνύεται πως έπρεπε να γίνει.
Ο Ζελένσκι κάλεσε το ΝΑΤΟ να εξαπολύσει «προληπτικά» πλήγματα στη Ρωσία ήταν το θέμα που κυριάρχησε στα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Εξάλειψη της πιθανότητας χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία .... Προληπτικά χτυπήματα, ώστε να ξέρουν τι θα τους συμβεί αν χρησιμοποιήσουν ... Επανεξετάστε τη χρήση της πίεσής τους. Αυτό πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ: να επανεξετάσει τον τρόπο χρήσης του», είπε ο Ζελένσκι στις 6 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω σύνδεσης βίντεο στο Ινστιτούτο Lowy (Αυστραλία).
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει πλαστές εικασίες σχετικά με την υποτιθέμενη πιθανότητα χρήσης αυτού του τύπου όπλου. Η Μόσχα τόνισε ότι δεν πρέπει να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να αμυνθεί αν χρειαστεί. Ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε ανοιχτά για τα πυρηνικά όπλα και το ότι η Ρωσία θα απαντήσει αν προκληθεί.
Την ίδια στιγμή, την 1η Οκτωβρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατιωτικού τμήματος Λόιντ Όστιν, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν σημάδια της επιθυμίας της Μόσχας να κάνουν ένα τέτοιο βήμα.
Με τη σειρά του, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ταυτόχρονα ότι μόνο εκείνοι οι άνθρωποι που συμπεριφέρονται ανεύθυνα μιλούν για πυρηνική κλιμάκωση στον κόσμο. Προέτρεψε όλους να εξοικειωθούν με το σχετικό δόγμα της Ρωσίας που δεν αναφέρει πως η Ρωσία θα ξεκινήσει ένα τέτοιο πόλεμο με αυτού του είδους όπλων.
Νωρίτερα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτική ομιλία επέστησε την προσοχή στις δηλώσεις ορισμένων υψηλόβαθμων εκπροσώπων των κορυφαίων κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με τη δυνατότητα και το παραδεκτό της χρήσης πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας. Διευκρίνισε ότι πυρηνικός εκβιασμός χρησιμοποιήθηκε από τη Δύση αλλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτός από την Ρωσία. Όποιος θέλει ένα ειλικρινή διάλογο είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. Οι δυτικές χώρες αύξησαν τις αποστολές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.
Η απόφαση της Ρωσίας να επέμβει με την ειδική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, ελήφθη μετά τον αυξημένο βομβαρδισμό των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από Ουκρανούς μαχητές. Οι βασικοί στόχοι του ρωσικού στρατού είναι η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατιωτικοποίηση του καθεστώτος του Κιέβου. Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ρωσικού κράτους και του λαού, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Πηγή: newsroom
Το ρωσικό φιάσκο στην Ουκρανία
Κάθε Κυριακή στις 9.οο το βράδυ (10.οο ώρα Ελλάδας) ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ με τους θεατές του καναλιού μας στο YouTube