Breaking News

Ρωσία Πρόταση Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στα Σχολεία

 


Το Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε την ιδέα εισαγωγής στοιχειώδους στρατιωτικής εκπαίδευσης σε σχολεία και επαγγελματικές σχολές στη Ρωσία. Αυτό ανακοίνωσε αναπληρωτής υπουργός Valery Gerasimov σε μια απάντηση στον αρχηγό του κόμματος Just Russia - For Truth, Sergei Mironov  μετά από ερώτηση αν αληθεύει κάτι τέτοιο. Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Άμυνας της Ρωσίας,  θεωρεί σκόπιμο να διατεθούν 140 ώρες στο σχολικό πρόγραμμα  και να διδαχθεί η στρατιωτική εκπαίδευση στα δύο τελευταία χρόνια σπουδών των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ρωσία . Ακόμη και μαθητές τεχνικών και επαγγελματικών σχολών υποχρεωτικά θα λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση μιας και θα εισαχθεί στην διδακτέα ύλη των σχολείων σε όλη την Ρωσία. 

 Όλες οι παρατάξεις της Βουλής είναι έτοιμες να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης. Στη Ρωσία πλέον είναι σίγουροι  ότι μόνο άτομα με εμπειρία μάχης θα μπορούν να υπερασπιστούν την πατρίδα σε συνθήκες μάχης. Επίσης η πρόταση τονίζει πως θα πρέπει να επιτρέπεται να διδάσκουν NVP πρώην αξιωματικοί αλλά και αξιωματικοί που ήδη υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες. Το όφελος των συγκεκριμένων μαθημάτων  είναι ότι οι μαθητές όχι μόνο θα λάβουν βασικές στρατιωτικές δεξιότητες, αλλά θα μάθουν και πώς να παρέχουν πρώτες βοήθειες, καθώς προσανατολισμό και επιβίωση σε δάση, σε αστικά πεδία, σε οποιαδήποτε γεωγραφική θέση ακόμη και σε ερήμους. Οι εκπαιδευτικοί γενικά υποστηρίζουν την ιδέα, αν και επισημαίνουν την υπερφόρτωση του χρονοδιαγράμματος.

Η στρατιωτική εκπαίδευση στα Ρωσικά σχολεία ονομάζεται NVP

Προετοιμαστείτε εκ των προτέρων το νέο σκεπτικό της Ρωσίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη συνάφεια του υπό εξέταση θέματος, η πρόταση να εισαχθεί ένα ξεχωριστό ακαδημαϊκό μάθημα «Βασική στρατιωτική εκπαίδευση» στα επίπεδα της δευτεροβάθμιας γενικής και δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ως υποχρεωτικό για σπουδές, φυσικά αξίζει προσοχής και υποστηρίζεται .» είπε στην απάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας (τμήμα Άμυνας) της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επίσης απαραίτητο να καθοριστεί ένας σταθερός αριθμός ωρών για το NVP: τουλάχιστον 140 ώρες κατά τα δύο τελευταία χρόνια σπουδών .

Για πρώτη φορά, η στρατιωτική εκπαίδευση πριν από τη στρατολόγηση εισήχθη στην ΕΣΣΔ το 1918 για πολίτες ηλικίας 15–20 ετών. Από το 1947, ακυρώθηκε για όλους τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και από το 1962 - για όλους τους μαθητές γυμνασίου. Το 1967 αποφασίστηκε η επανέναρξη της στρατιωτικής εκπαίδευσης για μαθητές των ανώτερων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των επαγγελματικών σχολείων. Εκείνη την εποχή, οι καθηγητές NVP, κατά κανόνα, διορίζονταν άτομα μεταξύ των απόστρατων αξιωματικών. Κατά μέσο όρο, διατέθηκαν δύο ώρες την εβδομάδα για αυτό το θέμα. Κατά την περίοδο της περεστρόικα, με εντολή του Υπουργείου Παιδείας, το NVP (η στρατιωτική εκπαίδευση) στα σχολεία της Ρωσίας ουσιαστικά ακυρώθηκε. Καθορίστηκε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο σε στρατόπεδα εθελοντικής  εκπαίδευσης, σε στρατόπεδα άμυνας και αθλητικής υγείας.

Επίσης υπάρχει κι άλλη πρόταση από το Ρωσικό Υπουργείο Παιδείας  υπό δοκιμή και αφορά την υποχρεωτική η εξέταση χρήσης ναρκωτικών στο σχολείο

Οι γιατροί μας αναφέρει το Υπουργείο ασχολούνται έντονα με τα σημάδια πιθανού εθισμού ενός εφήβου σε παράνομες ουσίες. Αυτό είναι απαράδεκτο για την σύγχρονη Ρωσία δηλώνουν. Δεν μπορεί να υποβληθεί σε στρατιωτική εκπαίδευση κανείς νέος αν είναι χρήστης τοξικών ουσιών.

Προκειμένου να είναι επιτυχής η κατάρτιση των πολιτών στην σύγχρονη στρατιωτική εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας συνιστά να προβλεφθεί η επαγγελματική επανεκπαίδευση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών-δασκάλων-καθηγητών στο αντικείμενο . Εάν απαιτείται πρόσθετη στελέχωση, τότε προτείνεται η πρόσληψή από πολίτες που υπηρέτησαν προηγουμένως σε θέσεις αξιωματικών, κατά σειρά προτεραιότητας, ή και στρατιωτικό προσωπικό – με συμμετοχή σε εχθροπραξίες.

«Μετά την παραλαβή των σχετικών προτάσεων, το Υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο να τις δεχτεί -ίσως να προτείνει κάποιες τροποποιήσεις-  και να συμμετάσχει στις εργασίες για την αλλαγή της νομοθεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το υπό εξέταση θέμα», τονίζεται στην δήλωση του υπουργού.

Όπως εξήγησε ο Sergei Mironov, επικεφαλής του φορέα A Just Russia-For Truth, η εισαγωγή της στοιχειώδους στρατιωτικής εκπαίδευσης στη σχολική πειθαρχία θα έλυνε πολλά προβλήματα ταυτόχρονα.

 « Με την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αυτό το θέμα έγινε ιδιαίτερα οξύ », εξήγησε ο Σεργκέι Μιρονοφ. - Ακόμη και πολλοί εθελοντές δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες . Η εισαγωγή ενός τέτοιου μαθήματος στα σχολεία θα επιτρέψει τη συστηματική προετοιμασία των πολιτών για πιθανή αναμέτρηση με τον εχθρό.

«Είναι ανόητο να αρνείσαι την πιθανότητα μάχης, είναι καλύτερα να ξέρεις για την μάχη αν χρειαστεί πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος»

Επιπλέον, η εκπαίδευση δεν είναι μόνο τεχνική (η τακτική των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η εκπαίδευση στα πυρά, τα βασικά της στρατιωτικής ιατρικής), αλλά και ψυχολογική, πρόσθεσε ο κύριος Μιρόνοφ.

Όσον αφορά τους δασκάλους-καθηγητές αυτών των μαθημάτων- Μόνο άτομα με μαχητική εμπειρία θα πρέπει να επιτρέπεται σε τέτοια εργασία (διδασκαλία NVP ): βετεράνοι μάχης, υπάλληλοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, - τόνισε.

Επιπλέον, ο Σεργκέι Μιρόνοφ πιστεύει ότι η υλοποίηση της πρωτοβουλίας θα βοηθήσει στην απασχόληση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που αγαπούν ειλικρινά τη Ρωσία και ταυτόχρονα κατέχουν τη θεωρία και την πρακτική του πολέμου, της μάχης.

Όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν σε αυτό

- Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο. Όταν παλαιότερα είχαμε στρατιωτική εκπαίδευση στο σχολείο, λειτούργησε μόνο ως πλεονέκτημα », ανέφερε σε Ρωσικές εφημερίδες  ο Adalbi Shhagoshev, αντιπρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες που στρατεύθηκαν και είχαν NVP στο σχολείο είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από αυτούς που δεν το είχαν. Είναι πολύ πιο εύκολο για τους πρώτους να αποκαταστήσουν τις δεξιότητές τους κατά τη διάρκεια της επανεκπαίδευσης, σημείωσε ο βουλευτής.

— Αυτή η πρωτοβουλία αξίζει πολύ σοβαρές συζητήσεις. Κατά τη γνώμη μου, θα βρει την πρακτική εφαρμογή του», πιστεύει ο βουλευτής.

Όλοι έχουν κάτι κοινό: πώς θα αλλάξουν τα σχολεία με την εισαγωγή του «χρυσού κανόνα»

- Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δεν πρόκειται μόνο για θέματα που σχετίζονται με την έννοια της «στρατιωτικοποίησης», αλλά και για τις απαραίτητες καθημερινές δεξιότητες. Εκτός από την κλασική συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση όλων των φορητών όπλων, είναι επίσης η μάχη σώμα με σώμα, η παροχή πρώτων βοηθειών, ο προσανατολισμός, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και στρατιωτικές επικοινωνίες, που θα είναι χρήσιμα σε κάθε μαθητή και φοιτητή», ανέφερε ο Μπόρις Τσερνίσοφ, αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας από το κόμμα LDPR.

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, επέμεινε στον Ρώσο υπουργό Παιδείας Σεργκέι Κράβτσοφ να επιστρέψει η υποχρεωτική βασική στρατιωτική εκπαίδευση στα σχολεία. Σύμφωνα με τον βουλευτή, σε ορισμένες χώρες του μετασοβιετικού χώρου (Αρμενία, Ουζμπεκιστάν και Ουκρανία) υπάρχει ήδη αυτή η εκπαίδευση.

«Δυστυχώς, το αφαιρέσαμε από τα εκπαιδευτικά πρότυπα με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, αν και πρόκειται για μια παραδοσιακή σχολική πειθαρχία που δεν πρέπει να φοβάται κανείς. Μόνο καλά έχει να δώσει στην νέα γενιά της Ρωσίας», τόνισε.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θεωρεί επίσης χρήσιμη την πρωτοβουλία επιστροφής του NVP.

— Νομίζω ότι χρειάζεται ένα τέτοιο μάθημα. Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, κάποτε συμμετείχα σε τέτοια στρατιωτικά-πατριωτικά παιχνίδια "Αετός" για τις ανώτερες τάξεις του σχολείου. Χάρη σε αυτούς, μπορέσαμε να αποσυναρμολογήσουμε και να συναρμολογήσουμε γρήγορα ένα πολυβόλο, να ρίξουμε χειροβομβίδες, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να κάνει ένα άτομο στο στρατό », λέει ο Λεονίντ Καλάσνικοφ, μέλος της παράταξης, επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Δούμας, αναφέρει στην ρωσική εφημερίδα Ισβέστια.

Οι δάσκαλοι αντέδρασαν στην ιδέα της επιστροφής του CWP στα σχολεία με διαφορετικούς τρόπους. Συγκεκριμένα, σημείωσαν την αυξημένη επιβάρυνση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών στην εποχή μας.

« Ως αντικείμενο από μόνο του, είναι χρήσιμο. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και άλλα μαθήματα στο σχολικό πρόγραμμα. Επομένως, ο φόρτος εργασίας των μαθητών είναι πολύ υψηλός. Εάν εισαχθεί το NVP, τότε είναι καλύτερο να το κάνετε στο πλαίσιο άλλων, ήδη διδασκόμενων κλάδων », αναφέρει η Μαρίνα Γκοντσάροβα, βραβευμένη στον πανρωσικό διαγωνισμό «Δάσκαλος της Χρονιάς», δασκάλα σε ένα από τα σχολεία της περιοχής του Σαράτοφ, εξήγησε στην εφημερίδα Ισβέστια.

Ο δάσκαλος ιστορίας, επίτιμος δάσκαλος της Ρωσίας Alexander Snegurov συμμερίζεται αυτήν την άποψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της πατριωτικής εκπαίδευσης μέσω των υπαρχόντων θεμάτων, όπως η επιβίωση σε δύσκολες συνθήκες . Και το γεγονός ότι σήμερα τέτοια μαθήματα δεν είναι ενδιαφέροντα και μερικές φορές αντιεπαγγελματικά είναι μια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί με επιχειρήματα. Το πρόγραμμα είναι ήδη υπερφορτωμένο, δεν χρειάζεται να μπεί ένα ξεχωριστό NVP,  απλά μειώστε κάποιες ώρες από άλλα μαθήματα και προσθέστε την στρατιωτική εκπαίδευση NVP, προτείνει ο δάσκαλος το επάγγελμα  κύριος Snegurov ερωτηθείς από Ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η ρωσική εφημερίδα Izvestia απευθύνθηκε στο Υπουργείο Παιδείας με αίτημα να αξιολογήσει τις προοπτικές για την εμφάνιση αυτού του νέου μαθήματος στο πρόγραμμα δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης. Στα τέλη Οκτωβρίου, το τμήμα δημοσίευσε στην πύλη σχεδίων κανονιστικών νομικών πράξεων ένα σχέδιο Νόμου "Σχετικά με την έγκριση του ομοσπονδιακού βασικού προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης της δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης". Στο έγγραφο, το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση, προτάθηκε να συμπεριληφθούν ακόμη δύο νέες ενότητες «Βασικές ιατρικές γνώσεις και πρώτες βοήθειες» και «Στοιχεία βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης» στο μάθημα της ασφάλειας και επιβίωσης.

Σύμφωνα με αυτούς, εάν εγκριθεί η πρόταση, οι μαθητές θα διδαχθούν εκτός των άλλων και την παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς και την εκπαίδευση ασκήσεων, τους κανόνες χειρισμού όπλων, τη δημιουργία εγκαταστάσεων για την προστασία του προσωπικού και καταφυγίων για στρατιωτικό εξοπλισμό.


Πηγή: russias news


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία Σε Παράτυπους Μετανάστες Περάστε Ελεύθερα αλλά Όχι στην Ελβετία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Γι' αυτό η ελληνική γλώσσα είναι μοναδική! Δείτε κάτι που ΔΕΝ ξέρατε για την γλώσσα μας!