Breaking News

Ελβετία Οι Χρεωκοπίες Εταιρειών σε Υψηλό 15ετίας

 


Ελβετία Οι χρεοκοπίες εταιρειών σκαρφαλώνουν σε υψηλό 15ετίας

Ειδικά στο λιανεμπόριο: πτωχεύσεις εταιρειών στην Ελβετία σε υψηλό βαθμό15ετίας.

Ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων, οι υψηλές τιμές της ενέργειας αλλά και οι αυξημένες τιμές ενοικίων καθώς και οι φόβοι για ύφεση πνίγουν όλο και περισσότερο τις ελβετικές εταιρείες. Το πρώτο τρίμηνο, οι χρεοκοπίες εταιρειών ήταν υψηλότερες από ό,τι ήταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην Ελβετία, ο αριθμός των πτωχεύσεων εκτοξεύτηκε στα ύψη το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, σύμφωνα με την υπηρεσία επιχειρηματικών πληροφοριών Dun & Bradstreet.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας αξιολογήσεων, κινήθηκαν διαδικασίες αφερεγγυότητας-πτώχευσης κατά συνολικά 1.624 εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο εμπορικό μητρώο. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή για ένα πρώτο τρίμηνο από το 2005.

«Το πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σήμαινε ότι πολλές ελβετικές εταιρείες ξέμειναν από χρήματα  το πρώτο τρίμηνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το λιανικό εμπόριο (+107 τοις εκατό), ο κατασκευαστικός κλάδος (+76 τοις εκατό), ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας (+62 τοις εκατό) και ο κλάδος της φιλοξενίας (+46 τοις εκατό) επλήγησαν ιδιαίτερα. Αυτές οι βιομηχανίες έχουν σημειώσει τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις οικονομικής αδυναμίας, σύμφωνα με την Dun & Bradstreet.

Η Ζυρίχη κατεβαίνει ελαφρά, η κεντρική Ελβετία υποφέρει

Ωστόσο, όσον αφορά τις επιμέρους περιοχές, υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Η Κεντρική Ελβετία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις χρεοκοπίες εταιρειών, με συν 56%, ακολουθούμενη από τη νοτιοδυτική Ελβετία με τα καντόνια Valais, Vaud και Γενεύη με συν 38% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η περιοχή της Ζυρίχης κινήθηκε με σχετικά ελαφρά μείωση πτωχεύσεων. Αν και ο αριθμός του κλεισίματος επιχειρήσεων έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά εδώ, στο συν 24 τοις εκατό, είναι πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο που είναι στο συν 36 τοις εκατό.

Επίσης τα οικονομικά νέα δεν είναι αισιόδοξα για κάποια τραπεζικά ιδρύματα στην Ελβετία. Η Finma δημοσιεύει έκθεση ελλείψεων σχεδίων διάσωσης σε περίπτωση οικονομικής δυσπραγίας.

Αυτές οι ελβετικές τράπεζες πρέπει να βελτιωθούν

Κάθε χρόνο, η Finma αξιολογεί τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των σημαντικότερων ελβετικών τραπεζών. Στο τέλος του 2022, η Credit Suisse θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά. Η Zurich Kantonal Bank και η Postfinance εξακολουθούν να επιπλήττονται απο την οικονομική αρχή, για αυτό.Δεν ικανοποιούν τα Ελβετικά τραπεζικά στάνταρτς για περιπτώσεις έκτακτης οικονομικής κρίσης.

Η Ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (Finma) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για τις ελλείψεις στις τράπεζες της Ελβετίας. Ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στα σχέδια έκτακτης ανάγκης των μεγαλύτερων ελβετικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, η Finma τονίζει ότι η συγχώνευση της UBS και της CS δεν συμπεριλήφθηκε στην έκθεση. Διότι η έκθεση αναφέρεται στο τέλος του 2022. Οι μεγάλες ελβετικές τράπεζες υπέβαλαν τα έγγραφα προγραμματισμού έκτακτης ανάγκης στα μέσα του έτους.

Συνολικά, τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν βελτιώσει περαιτέρω τα σχέδια πιθανής έκτακτης ανάγκης. Έχουν σημειωθεί λειτουργικές πρόοδοι στην παγκόσμια δυνατότητα επίλυσης αλλά και στο εσωτερικό για τα κεντρικά και των έλεγχο των υποκαταστημάτων των τραπεζών. Η δυνατότητα εξυγίανσης σημαίνει τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την αναδιάρθρωση μιας ή πολλών συστημικά σημαντικών τραπεζών σε περίπτωση κρίσης ή την έξοδο από την αγορά μέσω πτώχευσης.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάποιες τράπεζες διότι είναι ελλειπές. Ωστόσο, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης ορισμένων ελβετικών τραπεζών δεν έχουν ικανοποιήσει τη Finma. Υπάρχουν κακοί βαθμοί για:

το Postfinance (κόκκινο)

το ZKB (πορτοκαλί)

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Swiss Postfinance το  χαρακτήρισε η Finma ως κόκκινο. Δηλαδή ανεφάρμοστο. Σημαίνει: "Κανένα εύλογο σχέδιο για την επίτευξη βιωσιμότητας πωλήσεων." Το αφεντικό της Postfinance, Hansruedi Köng (57) δεν συμφωνεί, όπως είπε σε συνέντευξή του στο "Finanz und Wirtschaft" .

Το ελβετικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ZKB θεωρείται επίσης εύθραυστο και πιθανόν ανεφάρμοστο και αυτό. Ωστόσο, η βαθμολογία είναι πορτοκαλί επειδή είναι ένα "λογικό σχετικά σχέδιο".

Η τράπεζα Raiffeisen, από την άλλη πλευρά, έδειξε πως είναι βιώσιμο η πρότασή της. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της  πληροί τις απαιτήσεις για πρώτη φορά και επομένως ταξινομείται ως πράσινο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί.

Έκπληξη, ωστόσο, είναι μια ματιά στην CreditSuisse. Η Finma ενέκρινε επίσης το σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τα τέλη του 2022. Έτσι λίγο πριν την έκτακτη συγχώνευση στις 19 Μαρτίου δείχνουν κανονικά οι οικονομικοί δείκτες της τράπεζας που κινδύνευε πρίν λίγο καιρό.

«Τα γεγονότα γύρω από την Credit Suisse δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να γίνονται συγκεκριμένες προετοιμασίες για κρίσεις», δήλωσε ο διευθυντής της Finma Urban Angehrn (58) στη δήλωση. «Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι υπάρχουν σημαντικά διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από την κρίση της Credit Suisse για την προετοιμασία μελλοντικών κρίσεων. Η Finma θα κάνει το καθήκον της για να πραγματοποιηθεί στο μέγιστο η ασφάλεια σε αυτό».

Μπράβο για την UBS

Όπως η CS, η UBS παίρνει καλούς βαθμούς. Το σχέδιο ανάκαμψης εγκρίθηκε ούτως ή άλλως από όλες τις τράπεζες. Αυτό το σχέδιο δείχνει πώς η τράπεζα σκοπεύει να σταθεροποιηθεί σε περίπτωση κρίσης. Οι κακοί βαθμοί για την Postfinance και την ZKB σχετίζονται με το ελβετικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο είναι απο τα πιο αυστηρά στον κόσμο. Αφορά το πώς οι τράπεζες θέλουν να συνεχίσουν τις συστημικά σημαντικές λειτουργίες όπως οι συναλλαγές πληρωμών εάν υπάρχει κίνδυνος αφερεγγυότητας.

Εκτός από τις πέντε συστημικά σημαντικές τράπεζες, η Finma αξιολόγησε επίσης τις δύο συστημικά σημαντικές υποδομές χρηματοπιστωτικής αγοράς SIX x-clear και SIX SIS. Πρόκειται για δύο εταιρείες, που διαχειρίζονται τις υποδομές του ελβετικού οικονομικού κέντρου. Η Finma ενέκρινε τα σχέδια ανάκαμψης και για τις δύο εταιρείες.


Πηγή economy review Zurich


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ρωσία-ΝΑΤΟ Υπερηχητικά Όπλα και στο Καναβάτσο η Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πείραμα Universe 25 Τι Συνέβη και τα Συμπεράσματα