Breaking News

Δενδρολίβανο ευεργετικό φυτό

 

Γράφει η Χρύσα Φραζεσκάρου


ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ 

Γνωρίζετε ότι το δεντρολίβανο βοηθάει στη μνήμη και τη συγκέντρωση οπότε και στην απόδοσή σας στη δουλειά ή κατά τη διάρκεια εξετάσεων; 

To δεντρολίβανο είναι αρωματικό, θαμνώδες φυτό και αποτελεί τυπικό είδος της Μεσογειακής χλωρίδας. Είναι αυτοφυές στην Ελλάδα με διάρκεια ζωής 10-12 χρόνια και περίοδο ανθοφορίας από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Είναι ευεργετικό για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του τόσο σαν βότανο που πωλείται αποξηραμένο όσο και με τη χρήση του σαν αιθέριο έλαιο. Αποτελεί συστατικό σε προϊόντα ομορφιάς, κάνει καλό στην υγεία ακόμα και στα μαλλιά. 

Η περιεκτικότητά του σε καρνοσικό οξύ, όπου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έδειξαν μελέτες ότι βοηθάει στην καθυστέρηση πιθανής γέννησης καρκινικών κυττάρων στο σώμα και περιορίζει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Ακόμη μελέτες έδειξαν ότι τόσο το καρνοσικό οξύ όσο και τα οξέα που περιέχει έχουν υψηλές αντιμυκητιακές, αντιϊκές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αντιμικροβιακή του δράση ήταν γνωστή από παλιά και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα στα γαλλικά νοσοκομεία το χρησιμοποιούσαν σαν αντισηπτικό. Η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση λοιμώξεων και τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης αυτών. Έρευνες, κατόπιν τυχαίας δοκιμής, σε φοιτητές Πανεπιστημίου έδειξαν ότι δρα θετικά στην καταπολέμηση του άγχους και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου καθιστώντας αναγκαία τη διεξαγωγή επιπλέον έρευνας. Άλλη μελέτη επιβεβαιώνει σημαντικά ευρήματα, μετά την εισπνοή αιθέριου ελαίου εντός 20 λεπτών, για τη θετική επιρροή του στη μνήμη. Εξάλλου το δεντρολίβανο σαν βοήθημα για τη μνήμη έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες! 

Επιπλέον, η πλούσια περιεκτικότητά του σε φυτοχημικά, αν και δεν είναι σημαντικά για την επιβίωση του ανθρώπου, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της γενικής του υγείας. Συμβάλλουν δηλαδή στην ρύθμιση της καλής λειτουργίας του συκωτιού, στη μείωση πιθανότητας εμφάνισης άσθματος, στην καλή υγεία των ματιών.

Μπορεί λοιπόν να καταναλωθεί σαν έγχυμα και ειδικά σε περιόδους εξετάσεων βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία κι απόδοσης του μυαλού. Δρα ανακουφιστικά στα πρησμένα πόδια, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατανάλωση ροφήματος μία φορά την ημέρα για μερικές ημέρες. Παράλληλα και η χρήση αιθέριου ελαίου στα  πρησμένα πόδια (μέχρι 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου σε 5 ml ελαίου βάσης) και επάλειψη από τις πατούσες μέχρι επάνω στους μηρούς ώστε να μην πρήζονται και να γίνεται καλύτερα η κυκλοφορία του αίματος είναι αποτελεσματική. Είτε λόγω καθιστικής ζωής, είτε λόγω ορθοστασίας εντριβή με αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να ανακουφίσει. 

Έστω και να μυρίσει κάποιος φρέσκο δεντρολίβανο όταν νοιώσει έντονο άγχος από την εργασία του ή από συναισθηματική υπερφόρτιση ή λίγα κλαδιά δεντρολίβανου σε βάζο μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση, να φέρει ηρεμία στο χώρο, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. 

Το δεντρολίβανο είναι εύκολο να το καλλιεργήσει κανείς ακόμη και σε μια γλάστρα και είναι χρήσιμο να υπάρχει στο σπίτι. Η χρήση του εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο μέσω της μαγειρικής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού ξεπλυθεί καλά σε τρεχούμενο κρύο νερό. Ταιριάζει υπέροχα σε πατάτες καθώς και πάνω από λεμονάτα κοτόπουλο, βοδινό ή χοιρινό κατά το μαγείρεμα. Φρέσκο ή αποξηραμένο μπορεί να είναι πρόσθετο σε πιάτα ζυμαρικών, σαν τσάι ή κομματάκια σε λεμονάδα αποτελεί ένα υπέροχο κλασικό αφέψημα.

Τέλος να αναφέρω μια πολύ παλιά και εύκολη συνταγή για ένα δροσιστικό μασάζ που ανακουφίζει από οποιαδήποτε φλεγμονή προκαλεί κράμπες ή δυσκαμψία ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος (κυτταρίτιδα, κιρσοί, αίσθηση βάρους).

Τι θα χρειαστείτε:

-ένα γυάλινο βάζο που κλείνει σφιχτά,

-Φρεσκοκομμένους βλαστούς δεντρολίβανου (ιδανικά όταν το φυτό είναι σε ανθοφορία) και

-οινόπνευμα 96 βαθμών για εντριβές από φαρμακείο.

Βάζουμε τα παραπάνω στο γυάλινο δοχείο, το κλείνουμε σφιχτά και το αφήνουμε για 15 μέρες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Το ανακινούμε λίγο μία φορά τη μέρα και μετά τις 15 ημέρες το στραγγίζουμε αποθηκεύοντας το υγρό σε γυάλινο σκούρο μπουκάλι που κλείνει πολύ καλά σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Καλή επιτυχία!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τουριστικός Προορισμός Σίκινος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Φασκόμηλο Ευεργετικές Ιδιότητες