Breaking News

Φασκόμηλο Ευεργετικές Ιδιότητες

 


ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Γράφει η Χρύσα Φρατζεσκάρου

Το  φασκόμηλο ανήκει στην οικογένεια του δυόσμου όπως κι άλλα βότανα για παράδειγμα το δεντρολίβανο, η ρίγανη, ο βασιλικός και το θυμάρι. Είναι ένας αειθαλής αρωματικός θάμνος, ποώδους ανάπτυξης και το ύψος του κυμαίνεται από 20-60 εκατοστά. Η πάνω επιφάνεια καλύπτεται με βελούδινο τρίχωμα ενώ το κάτω μέρος είναι ξυλώδες. Τα άνθη του είναι μπλε-βιολετί και τα φύλλα του είναι ωοειδή και μεγάλα σε γκριζοπράσινο χρώμα.

Φύεται κυρίως στη Νότια Ελλάδα, σε πετρώδεις και ηλιόλουστες περιοχές, και είναι από τα πιο πλούσια σε ιδιότητες βότανο της Ελλάδας. Υπάρχουν 20 είδη φασκόμηλου, είναι έντονα αρωματικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με ποικίλες χρήσεις ενώ οι Γάλλοι το ονομάζουν το <<τσάι της Ελλάδας>> και οι Κινέζοι το θεωρούν καλύτερο από το τσάι τους και το ονομάζουν <<ελληνικό βραστάρι>>.

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες με τους Λατίνους να το χρησιμοποιούν σε τελετές και να το θεωρούν ως φυτό της αθανασίας, τους Άραβες να πιστεύουν ότι μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα, τον Καρλομάγνο να δίνει εντολή να φυτεύεται στους κήπους των μοναστηριών.

Ειδικότερα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένου φασκόμηλου (0,7 γραμμάρια) περιέχει: Βιταμίνη Κ, σίδηρο, Βιταμίνη Β6, Ασβέστιο, Μαγγάνιο. Γενικώς περιέχει ακόμη μικρές ποσότητες ψευδαργύρου, μαγνησίου, χαλκού και βιταμινών Α,C και Ε.

Είναι αντιοξειδωτικό (περιέχει πάνω από 160 πολυφαινόλες) και έτσι οχυρώνει την άμυνα του οργανισμού, μειώνει σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη, επιδρά θετικά στην χοληστερίνη.

Δρα αντισηπτικά, είναι αντιμικροβιακό και αντιμυκητιασικό φυτό και ειδικότερα η περιεκτικότητά του σε σαλβίνη το καθιστά ενάντια στο σταφυλόκοκκο. Με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες που έχει μπορεί να συμβάλλει και στην στοματική υγιεινή καθώς εξουδετερώνει μικρόβια και βακτήρια τα οποία καταστρέφουν την οδοντική πλάκα. Ανακουφίζει άφτρες και ουλίτιδα κατά τη χορήγησή του ως αφέψημα και ωφελεί στις στοματικές παθήσεις.

Συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του βήχα, της ιγμορίτιδας και της φαρυγγίτιδας, έχει βλεννολυτική δράση.

Επειδή έχει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των οιστρογόνων δρα αποτελεσματικά στη δυσμηνόρροια και στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και είναι εμμηναγωγό. Ακόμη είναι αποτελεσματικό κατά των εφιδρώσεων που είναι συχνό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Από το 16ο αιώνα, ένας Άγγλος βοτανοθεραπευτής υποστήριξε ότι το φασκόμηλο βοηθάει στη μνήμη ενώ αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα από έρευνες που έδειξαν ότι η χημική ουσία ακετυλοχολίνη όντως σχετίζεται με τη μνήμη και το βότανο επιδρά σε αυτήν.

Τέλος, δεν είναι τυχαίο που το φασκόμηλο εμπεριέχεται σε πολλά καλλυντικά καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α η οποία κάνει πολύ καλό στο δέρμα. Παρέχει βαθύ καθαρισμό σε δέρματα με ακμή και είναι ιδανικό για λιπαρά δέρματα ενώ έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ψωρίαση. Καταπολεμά την πιτυρίδα, την τριχόπτωση και μπορεί να βελτιώσει τα αδύναμα ή εύθραυστα μαλλιά.

ΤΙP συνταγής για μαμάδες και παιδιά που δεν αγαπούν το ψάρι και τις μυρωδιές του!

ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Υλικά: 2 μεγάλες τσιπούρες καθαρισμένες από λέπια και εντόσθια, 3-4 κλαράκια φασκόμηλο, 2-3 λεμόνια στυμμένα, 1 ποτήρι νερό, ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

1) Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.

2) Τοποθετούμε τις τσιπούρες σε ένα πυρέξ. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι το κάθε ψάρι κι από τις δύο μεριές.

3) Γεμίζουμε τις κοιλιές τους με κλαράκια από φασκόμηλο και το υπόλοιπο το ρίχνουμε πάνω τους, μέσα στο πυρέξ.

4) Προσθέτουμε χοντρό αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω τους και μέσα στο πυρέξ, προσθέτουμε τα στυμμένα λεμόνια και το νερό.

5) Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τουριατικός Προορισμός Μήλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Ελληνικό Τσάι του Βουνού