Breaking News

Τουριστικός Προορισμός Σίκινος

 


Γράφει η Χρύσα Φραζεσκάρου

ΣΙΚΙΝΟΣ

Ποιό μνημείο βραβεύτηκε το 2022 στη Σίκινο και τί το χαρακτηρίζει ως μοναδικό; Ποιος νομπελίστας ποιητής μας την εξυμνεί μέσα από τα ποιήματά του; Ποιος πειρατής, ελληνικής καταγωγής, λεηλάτησε το νησί κατά το μεσαίωνα;

Η Σίκινος είναι ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, γνωστό ως Οινόη στην αρχαιότητα λόγω των πολλών αμπελώνων που υπήρχαν. Είναι ένα ήρεμο νησί γνωστό για τις όμορφες παραλίες του, τα άγρια τοπία , τη γαλήνια ατμόσφαιρά του. Είναι ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν χαλαρωτικές διακοπές, ανέμελες βόλτες σε παμπάλαια μονοπάτια και όμορφους οικισμούς με υπέροχες εκκλησίες, απόμερες παραλίες, πανέμορφα φυσικά τοπία.

Έχει 3 προσβάσιμες με το αυτοκίνητο παραλίες: την Αλοπρόνοια, τον Άγιο Γεώργιο και το Διαλισκάρι. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες που μπορεί να τις επισκεφτεί κάποιος διά θαλάσσης ή με τα πόδια όπως είναι η παραλία της Μάλτας, του Αγ. Παντελεήμωνα, τα Σαντοριναίικα, του Άη Γιάννη η καθεμιά με την ξεχωριστή ομορφιά της.

Ειδικότερα μπορεί κάποιος να περιηγηθεί τους 2 οικισμούς της Χώρας το Κάστρο και το Χωριό μέσα από στενά λαβυρινθώδη σοκάκια, τα σπίτια με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του 15ου αιώνα. Εκεί βρίσκονται και δύο όμορφες εκκλησίες της Παντάνασσας και της Χρυσοπηγής με την εκπληκτική θέα του απέραντου γαλάζιου. Οπωσδήποτε κάποιος αξίζει να επισκεφτεί το ρωμαϊκό μαυσωλείο στην Επισκοπή, τη Μαύρη σπηλιά, την Παναγία Παντοχαρά. Επίσης θα ήταν πολύ όμορφα κάποιος να βρεθεί και σε ένα από τα πανηγύρια της που φημίζεται γνωρίζοντας τα έθιμα του νησιού και τη νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα της. Ακόμη μπορεί κάποιος να δοκιμάσει φαβοκεφτέδες, αμπελοφάσουλα, κάπαρη, μέλι θυμαρίσιο, Σικινιώτικο κρασί, κατσικίσιο τυρί και γαλακτοκομικά προϊόντα, κατσικάκι γεμιστό και παστέλι!

Με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς Εuropa Nostra 2022 βραβεύτηκε το αποκατεστημένο μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο. Στο Ναό της Επισκοπής κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης βρέθηκε σε κρύπτη ασύλητος τάφος γυναίκας, της Νεικούς. Αποκαλύφθηκε δηλαδή μαυσωλείο των ρωμαϊκών χρόνων,  (2ο - 3ος  αιώνας μ.Χ.), το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία (8ος αιώνας) διατηρώντας τις μεταγενέστερες προσθήκες. Το μνημείο αυτό είναι κτίριο της αρχαιότητας και είναι από τα λίγα που σώζονται σε καλή κατάσταση. Το μνημείο αποκαταστάθηκε από την Εφορία Κυκλάδων και η αρχαιολογική έρευνα που έγινε κατά την αναστήλωσή του έδωσε περαιτέρω πληροφορίες τόσο για τα ταφικά μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου στην Α. Μεσόγειο όσο και για τη βυζαντινή ναοδομία στις Κυκλάδες. Εκτός από το σημαντικότερο εύρημα της γυναίκας ανώτερης τάξης σε ερμητικά σφραγισμένο τάφο, αποκαλύφθηκαν επιγραφές και σπαράγματα ρωμαϊκών και βυζαντινών τοιχογραφιών. Για αυτό η Κριτική Επιτροπή Απονομής Βραβείου τόνισε ότι : << O συνδυασμός αρχιτεκτονικών στοιχείων ενός μαυσωλείου της ρωμαϊκής εποχής με αυτά ενός βυζαντινού ναού δημιουργούν ένα μοναδικό μνημείο που είναι απλά καθηλωτικό>>.  Δίπλα στο κτίριο της Επισκοπής υπάρχει ο ναός της Αγίας Άννας με υπέροχες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα.

Ο Οδυσσέας Ελύτης αν και δε βρέθηκε ποτέ του στη Σίκινο την εξύμνησε μέσα από τα ποιήματά του : «Η Παναγιά το πέλαγο/ κρατούσε στην ποδιά της/ Τη Σίκινο την Αμοργό/ και τ’ άλλα τα παιδιά της» (Τα ρω του έρωτα), «η Ίος η Σίκινος η Σέριφος η Μήλος/ «Κάθε λέξη κι από ’να χελιδόνι/ για να σου φέρνει την άνοιξη μέσα στο θέρος» είπε»» (Άξιον Εστί), «(Ψηλά την ώρα που σε μέγα βάθος/ Αφρίζοντας περνά μία Σίκινος)» (Ο μικρός ναυτίλος). Επίσης όσο ο ίδιος ήταν εν ζωή είχε εκφράσει την επιθυμία να ανεγερθεί ένα ξωκλήσι στη Σίκινο η Παναγία η Παντοχαρά. Τα θυρανοίξια του ναού τελέστηκαν στις 6 Αυγούστου 2011 και ο λόγος για τον οποίο έκανε αυτό το αφιέρωμα ο ποιητής ήταν η ιδιαίτερη εντύπωση που του έκανε η εικόνα της Παναγίας Παντοχαράς στα Στροφάδια της Ζακύνθου. Στην είσοδο του ναού υπάρχει σκαλισμένη η επιγραφή << Παρθένω Σικινίω Οδυσσέας Ελύτης ανέθηκε>>.  Η επιλογή του Οδυσσέα Ελύτη για την ανέγερση της εκκλησίας δεν ήταν τυχαία καθώς η τοποθεσία είναι μοναδικής αίσθησης κάλλους και ωραιότητας όπως ακριβώς και η ελυτική ποίηση. Το πάντρεμα του ελληνικού με το χριστιανικό στοιχείο μέσα από την καθαρότητα και τη διαφάνεια αποτελούν σύμβολο της ελυτικής ποίησης όπως και η Παναγία Παντοχαρά στη Σίκινο.

Ο ελληνικής καταγωγής πειρατής Μπαρμπαρόσα (από πατέρα Έλληνα Γενίτσαρο με καταγωγή από τα Γιαννιτσά) λεηλάτησε τη Σίκινο την εποχή που σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Θεωρείται ο ιδρυτής του οθωμανικού στόλου, ήταν ένας από τους πιο ιδιοφυείς ναυάρχους της ιστορίας, από τους πιο αιμοσταγείς πειρατές καθώς οι επιτυχίες του συχνά συνόδευαν σφαγές άμαχου πληθυσμού των περιοχών που κατακτούσε. Το 1516 μπήκε στην υπηρεσία της Υψηλής Πύλης και ο Σουλεϊμάν ανέθεσε στον Μπαρμπαρόσα την αντιμετώπιση ισχυρών δυνάμεων των Χριστιανών στη Δ. Μεσόγειο όπου και την πραγματοποίησε ανελέητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιδρομές και σφαγές έγιναν στις Κυκλάδες, στο Αιγαίο και Ιόνιο, στη Σικελία, την Ιταλία, την Κρήτη και σε περιοχές της Ν. Γαλλίας. Όσοι γλίτωναν από το θάνατο ή τα σκλαβοπάζαρα τους έβαζαν στις γαλέρες όπου οι περισσότεροι πέθαιναν κατά τις ναυμαχίες από κακουχίες ή από το μαστίγιο. Στην κορυφή του κάστρου είναι χτισμένο το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής όπου κατά τις πειρατικές επιδρομές πολλοί άνθρωποι έβρισκαν εκεί καταφύγιο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τουριστικός Προορισμός Μήλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Ελληνικό Τσάι του Βουνού