Breaking News

Νέο Όπλο Δολοφόνοι Δορυφόρων από την Κίνα

 


Το διαστημικό σκάφος «Satellite Killer» της Κίνας απειλεί να ΄΄τυφλώσει΄΄ τον αμερικανικό στρατό και όλους τους στρατιωτικούς ή μη δορυφόρους στο διάστημα  διαλύοντας τα συστήματα ασφαλείας τους καθώς επίσης και της αναγνώρισης  στόχων αλλά και  πλοήγησης .

Στις 8 Μαΐου, ένα μυστηριώδες κινεζικό διαστημόπλοιο που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί  για όσες φορές χρειάζεται, επέστρεψε στη Γη αφού παρέμεινε σε τροχιά για 276 ημέρες. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται σαν μια απλή τεχνολογική εξέλιξη. Όμως, από στρατιωτική άποψη, έχει εκτεταμένες συνέπειες και είναι ο πιο σοβαρός ΄΄πονοκέφαλος΄΄ πλέον για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του.

Ένα εξαιρετικά ευέλικτο διαστημικό σκάφος όπως αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «επιτήρηση, διακοπή και άμεση επίθεση στα διαστημικά στοιχεία ενός αντιπάλου» ή αντιστρόφως μπορεί «να ανακτήσει ή να αλληλεπιδράσει με άλλο τρόπο με φιλικά» ανέφερε η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος ΝΑΣΑ.

Η ιδιωτική εταιρεία διαστημικών υπηρεσιών LeoLabs αποκάλυψε  στο Twitter 2 ημέρες πρίν την ΝΑΣΑ ότι το κινεζικό επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό όχημα «αιχμαλώτισε δοκιμαστικά ή κατέλαβε ένα δορυφόρο αγνώστων στοιχείων σε τροχιά πάνω απο την Κίνα, αφήνοντας τον και ξαναπιάνοντας αρκετές φορές» κατά τη διάρκεια της τροχιάς του.

Η κινεζική κρατική εταιρεία China Aerospace Science and Technology Corporation κατασκευάστρια του ΄΄ φονιά δορυφόρων ΄΄ δεν έχει ανακοινώσει και πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το νέο αυτό antisatellite  όχημα  ούτε και σχετικά  με τον χρόνο του σε τροχιά.

Τα διαστημικά οχήματα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και μπορούν να χειριστούν άλλα αντικείμενα σε τροχιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έρευνα και ανάπτυξη ισχυρίζονται οι Κινέζοι. Αλλά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως όπλο και να γίνουν «δορυφορικοί δολοφόνοι» που μπορούν να επιτεθούν σε άλλα αντικείμενα στο διάστημα απαντούν οι Αμερικανοί.

Η ικανότητα του κινεζικού διαστημικού σκάφους  να δεσμεύει  άλλα αντικείμενα δείχνει την παρουσία «ρομποτικών όπλων» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν ή να αποσυνθέσυν  έναν εχθρικό δορυφόρο. Τα άλλα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ΄΄φονιάδες δορυφόρων΄΄για να διαταράξουν τις εχθρικές διαστημικές πλατφόρμες είναι η εμπλοκή ηλεκτρονικού πολέμου ή μια δέσμη μικροκυμάτων υψηλής ισχύος.

Ο «δορυφορικός δολοφόνος» μπορεί επίσης να εμβολίσει αυτοκαταστρέφοντας  τον εαυτό του στον στόχο ή να ρίξει βλήματα στα διαστημικά αντικείμενα-στόχους, μια ικανότητα που η Ρωσία δοκιμάζει ενεργά χωρίς ανακοινώσιμα αποτελέσματα.

Ο λιγότερο επικίνδυνος στόχος αυτών των δορυφόρων θα μπορούσε να είναι η σκίαση και η συλλογή πληροφοριών ενάντια σε  άλλα διαστημικά αντικείμενα, δορυφόρους κ.λ.π. Η άλλη αβλαβής εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας είναι η επιθεώρηση, ο ανεφοδιασμός καυσίμων και η εξυπηρέτηση άλλων διαστημικών στοιχείων.

Το διάστημα θα είναι ένα σημαντικό πεδίο μάχης σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ή της Ρωσίας. Με τον αμερικανικό στρατό να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους δορυφόρους του για συλλογή πληροφοριών, πλοήγηση και καθοδήγηση όπλων αλλά και επικοινωνία καθώς και κοινή χρήση δεδομένων, η ζημιά στον δορυφόρο τους μπορεί να έχει σαρωτικό αποτέλεσμα εναντίον τους μιας και ΄΄τυφλώνονται΄΄ όλα τα συστήματα πυρός.

Ο επικεφαλής των διαστημικών επιχειρήσεων της αμερικανικής διαστημικής δύναμης, στρατηγός   Chance Saltzman, σε κατάθεση στο Κογκρέσο  πρίν κάποιες εβδομάδες, είπε ότι η Κίνα είναι η «πιο άμεση απειλή και σίγουρη απειλή για τις ΗΠΑ», καθώς συνεχίζει να εξοπλίζει τη διαστημική τεχνολογία της με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. 

Οι πιο απειλητικές κινεζικές τεχνολογίες, είπε, είναι τα επίγεια λέιζερ που έχουν σχεδιαστεί για να διακόπτουν και να υποβαθμίζουν τους δορυφορικούς αισθητήρες, τα συστήματα για  παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου που στοχεύουν δορυφόρους GPS και επικοινωνιών και αντιδορυφορικούς πύραυλους.

Στην κατάθεσή του στην υποεπιτροπή στρατηγικών δυνάμεων της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Αμερικανικής Γερουσίας, ο Saltzman είπε: «Η Κίνα είναι πιθανό να επιδιώκει αντιδορυφορικά συστήματα ικανά να καταστρέψουν δορυφόρους σε γεωσύγχρονη τροχιά». Η γεωσύγχρονη τροχιά είναι μια ειδική θέση ψηλά πάνω από τη Γη που επιτρέπει σε ένα αντικείμενο να συμβαδίζει με την περιστροφή της και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, συμπλήρωσε ο Αμερικανός Στρατηγός.

Είναι βέβαια -λένε οι Κινέζοι-  χρήσιμο για δορυφόρους που επιφορτίζονται με την παρακολούθηση αποστολών, την παρακολούθηση του καιρού και άλλες εργασίες τηλεπισκόπησης και για δορυφόρους επικοινωνίας.

«Οι Κινέζοι δοκιμάζουν δορυφορικά συστήματα σε τροχιά που θα μπορούσαν να οπλιστούν καθώς έχουν ήδη δείξει την ικανότητα να ελέγχουν και να μετακινούν φυσικούς άλλους δορυφόρους», πρόσθεσε ο Σάλτζμαν και δήλωσε πως η Αμερικανική Γερουσία αλλά και η Αμερικανική κοινωνία πλέον είναι ενημερωμένη σχετικά με την Κινεζική διαστημική δυνατότητα.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τα σενάρια που μπορεί να διαδραματιστούν κατά τη διάρκεια μιας διαστημικής σύγκρουσης με μια αντίπαλη δύναμη, ο Saltzman είπε: «Αν μπορούν να μας τυφλώσουν, εάν μπορούν να επέμβουν σε αυτές τις δυνατότητες, ή Θεός φυλάξοι, μας καταστρέψουν τους δορυφόρους εντελώς, τότε δεν θα έχουμε κανενός είδους πλεονέκτημα και η αντίδραση μας θα είναι περιορισμένη.  Ξέρουν ότι αυτό θα μειώσει τα πλεονεκτήματά μας». Πρόσθεσε, «Μπορώ να αντιληφθώ  την παρέμβαση τους, μπορώ να αντιληφθώ  την τύφλωση που μπορούν να επιφέρουν στα δικά μας συστήματα, μπορώ να δω μερικά από αυτά τα είδη επιθέσεων στη γκρίζα ζώνη που αυτή τη στιγμή φαίνεται να δημιουργείται για να προσπαθήσουν να βάλουν τις ΗΠΑ στο περιθώριο.


Είπε ότι η Κίνα έχει «δορυφόρους αντιμετώπισης» που θα μπορούσαν να βγάλουν ακόμη και ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο από την τροχιά του. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ΗΠΑ βασίζονται σε «παλαιότερους δορυφόρους διαφορετικών  τύπων  με λιγότερες δυνατότητες για ελιγμούς στο διάστημα». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόσφατα συσταθείσα Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ σχεδιάζει τη μετάβαση από τους σημερινούς γεωστατικούς δορυφόρους της σε ένα «πολλαπλασιασμένο δίκτυο μικρότερων δορυφόρων με πολλές επιχειρησιακές δυνατότητες».

Η γένεση της κούρσας εξοπλισμών  των δορυφόρων ήταν το 2007 όταν η Κίνα έπληξε έναν από τους δικούς  της  μετεωρολογικούς δορυφόρους με πύραυλο. Το 2022, ένα κινεζικό διαστημόπλοιο Shijian-21 προσδέθηκε σε έναν ανενεργό δορυφόρο πλοήγησης Beidou-2 και τον ρυμούλκησε  πάνω από τη γεωστατική τροχιά.

Το 2023, η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στη διαστημική τεχνολογία. Τα εύσημα για την επιτυχία οφείλονται στην θολή γραμμή μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών προσπαθειών και εφαρμογών  της κινεζικής κυβέρνησης.

Το Διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο του Κινεζικού Στρατιωτικού Δόγματος και Στρατηγικής. Ο Διοικητής της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Στρατηγός Τζέιμς Ντίκινσον, είπε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας το 2022 ότι ο στόχος του κινεζικού στρατού είναι να «τυφλώσει και να κωφώσει» τον εχθρό με ακρωτηριασμούς δορυφόρων αναγνώρισης, επικοινωνιών, πλοήγησης και έγκαιρης προειδοποίησης. Ο στρατηγός Dickinson είπε ότι το κινεζικό διαστημικό σκάφος «μπορεί να μεταφέρει ένα ωφέλιμο φορτίο σχεδιασμένο να απενεργοποιεί ή να συλλαμβάνει έναν δορυφόρο ενώ βρίσκεται σε τροχιά».

Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι οι δορυφόροι των ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα ακήρυχτο πόλεμο των κινεζικών και ρωσικών επιθέσεων μέσω μη κινητικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων λέιζερ, παρεμβολών ραδιοσυχνοτήτων και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, σχεδόν καθημερινά. Ενώ το κινεζικό επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό όχημα καλύπτεται από άκρα μυστικότητα, οι μόνες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι  επιβεβαιώνουν τις αυξανόμενες  διαρκώς κινεζικές αντιδορυφορικές ικανότητες.

Πηγή : asian global