Breaking News

Γερμανία: “Εξτρεμιστική οντότητα” η νεολαία του ακροδεξιού AfD

 


Γερμανία: “Εξτρεμιστική οντότητα” η νεολαία του ακροδεξιού AfD

Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Γερμανίας χαρακτήρισε τη νεολαία του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) “εξτρεμιστική οντότητα” που απειλεί τη δημοκρατία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπείας είχε ήδη αρχίσει από το 2019 να παρακολουθεί τη νεολαία της AfD ως ύποπτη για εξτρεμισμό.

Η υπηρεσία αντικατασκοπείας ανακοίνωσε ότι κατέταξε επίσης το Ινστιτούτο Κρατικής Πολιτικής και την οργάνωση “Ένα τοις Εκατό” στις εξτρεμιστικές οντότητες.

“Δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες ότι αυτές οι τρεις οργανώσεις καταβάλλουν προσπάθειες που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα”, σημειώνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Γερμανίας Τόμας Χάλντενβανγκ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ο χαρακτηρισμός των οργανώσεων αυτών ως “εξτρεμιστικές” μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ικανότητα των μελών τους να διοριστούν στον δημόσιο τομέα ή να βγάλουν άδειες οπλοφορίας.

Επίσης από πολιτικής άποψης συνιστά πλήγμα στην AfD, η οποία ιδρύθηκε το 2013 ως αντιευρωπαϊκό κόμμα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αλλά στράφηκε στα δεξιά και έγινε το πιο επιτυχημένο ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα το κόμμα αυτό εξασφαλίζει στις δημοσκοπήσεις ποσοστό γύρω στο 15-17%.

Βερολίνο: Αντιδράσεις προκαλεί η εκλογή του δημάρχου πιθανότατα με ψήφους της AfD

Ο νέος κυβερνήτης-δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ (CDU) φαίνεται ότι χρειάστηκε τις ψήφους της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) προκειμένου να εκλεγεί, καθώς δεν έλαβε τις ψήφους που αντιστοιχούσαν στον συμφωνηθέντα κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

«Η AfD θέλει απλώς να προκαλέσει χάος, είναι εχθρός της δημοκρατίας», δήλωσε στην «Tagesspiegel» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι «ο συνασπισμός διαθέτει 86 έδρες, όσες ακριβώς ήταν και οι ψήφοι στην χθεσινή τρίτη ψηφοφορία».

Η AfD από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12 από τους εκπροσώπους της υπερψήφισαν τον συνασπισμό στον τρίτο γύρο, καθώς στους δύο πρώτους δεν είχε συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 80 εδρών.

«Δεν παίρνουμε ψήφους από δεξιούς λαϊκιστές και ναζί. Δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους τους – και δεν υπήρχαν οι ψήφοι τους», υποστήριξε και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στο Βερολίνο Ράεντ Σαλέχ, διαψεύδοντας ότι μέλη της ομάδας του δεν υπερψήφισαν τον κ. Βέγκνερ.

Τις προηγούμενες ημέρες η βάση του SPD στη γερμανική πρωτεύουσα είχε ψηφίσει σε ποσοστό 54% υπέρ της συμμαχίας με το CDU.

Η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ επέκρινε το CDU και το SPD ότι «μπήκαν στην τρίτη ψηφοφορία χωρίς εξασφαλισμένη πλειοψηφία και επέτρεψαν στην AfD να υποστηρίξει ότι εξέλεξε τον δήμαρχο», ενώ από την Αριστερά, ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο δήλωσε ότι διακρίνει «πολλές ομοιότητες» με την περίπτωση του κρατιδίου του, όπου ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων (FDP) Τόμας Κέμεριχ είχε εκλεγεί πρωθυπουργός με τις ψήφους της AfD, για να παραιτηθεί έναν μήνα μετά, υπό την πίεση της κριτικής.

Η επεισοδιακή εκλογή του κ. Βέγκνερ απασχολεί σήμερα και το σύνολο του γερμανικού Τύπου.

Οι εκλογές της 12ης Φεβρουαρίου, τις οποίες κέρδισε το CDU, αποτελούσαν επανάληψη των εκλογών του 2021, οι οποίες ακυρώθηκαν, λόγω «εκτεταμένων παρατυπιών» στη διαδικασία ψηφοφορίας.

Η πενταετής θητεία, επομένως, υπολογίζεται από την ημερομηνία των πρώτων εκλογών.

Ο Κάι Βέγκνερ είναι ο πρώτος χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος από το 2011, ενώ από το 2016 έως τώρα το Βερολίνο κυβερνούσε συνασπισμός SPD, Πρασίνων και Αριστεράς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία Ένας Ζουρλομανδύας Ετοιμάζεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ευρωπαϊκή Ένωση και Ανάπτυξη Γέλιο ή Κλάματα