Breaking News

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ανάπτυξη Γέλιο ή Κλάματα


 ΕΕ: Ανάπτυξη 0,1% το πρώτο τρίμηνο

Ανάπτυξη μόλις 0,1% σημειώσε η οικονομία της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο, καθώς η οικονομία της  Γερμανίας μένει στάσιμη, σύμφωνα με το CNBC.

O ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ΕΕ κυμάνθηκε στο 1,3% σε ετήσια βάση, ακριβώς κάτω από τις προσδοκίες 1,4%. Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής στην ολλανδική τράπεζα ING, δήλωσε ότι η πρόσφατη πτώση στις τιμές χονδρικής της ενέργειας και ο θερμότερος από το αναμενόμενο χειμώνας βοήθησαν το μπλοκ να αποφύγει την ύφεση.

Γαλλία: Ανάκαμψη της οικονομίας το Α’ τρίμηνο του 2023 – Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο για την ευρωζώνη από 0,1% τριμηνιαία ανάπτυξη σε μηδενική, μετά από αύξηση 0,4% το τρίτο τρίμηνο.

Προβληματισμός για την Γερμανία

Τα εθνικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την Παρασκευή έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο. Αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση και 0,1% χαμηλότερα σε μη προσαρμοσμένη βάση λόγω μιας επιπλέον εργάσιμης ημέρας το προηγούμενο έτος, όπως ανέφερε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis. Το ιρλανδικό ΑΕΠ απογοήτευσε, καθώς κινήθηκε πτωτικά κατά 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε κατά 1,6%.

Ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα θα δώσει η ΕΚΤ, ενόψει της συνεδρίασης στις 4 Μαΐου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στοχεύει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό του 6,9%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν τονίσει ότι πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς σταθμίζουν μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ή ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 3%, παρά τις αναταράξεις που επικρατούν στον τραπεζικό τομέα.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες

Αν και ο πληθωρισμός μειώνεται, παραμένει πολύ υψηλός. Η ανάπτυξη έχει κατρακυλήσει από τα μέσα του περασμένου έτους, καθώς ο πληθωρισμός μείωσε τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών. Μια ολοκληρωτική ύφεση  αποφεύχθηκε τον περασμένο χειμώνα χάρη στις απότομα χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και στα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης. Μετά την ταχύτερη σύσφιγξη των τελευταίων δεκαετιών, η νομισματική πολιτική αρχίζει να «δαγκώνει» και οι κίνδυνοι του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν εμφνασιτεί, σύμφωνα με το Ταμείο, το οποίο «βλέπει» ανάπτυξη 2,6% στην Ελλάδα για το 2023, υπερτριπλάσια του 0,8% που προβλέπει για την ευρωζώνη. Για του χρόνου, εκτιμά ότι η ελληνική ανάπτυξη θα αγγίξει το 1,5%, ενώ της ευρωζώνης το 1,4%.

Παρακάτω οι πίνακες που δείχνουν την Οικονομική Κατάσταση της Ευρώπης, την θέση της Ελλάδας και τις Οικονομικές Προβλέψεις.



 




Συνολικά, η αύξηση του ΑΕΠ το 2023 προβλέπεται να μειωθεί σε 0,7% στις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες και σε 1,1% στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες (εξαιρουμένων της Λευκορωσίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας) πριν ανακάμψει σε 1,4% και 3,0% το 2024, αντίστοιχα. Αυτό συνεπάγεται αναθεωρήσεις προς τα πάνω κατά περίπου 0,1 π.μ το 2023 και αναθεωρήσεις προς τα κάτω κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 στις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες και μεγαλύτερες αναθεωρήσεις προς τα κάτω κατά 0,5 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου. Η επιβράδυνση της ζήτησης το 2023 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Ουγγαρία και την Πολωνία μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών οικονομιών και στην Αυστρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισλανδία, τη Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των προηγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) αναμένεται να παρουσιάσουν αδύναμη ή αρνητική τριμηνιαία διαδοχική ανάπτυξη το 2023, ενώ ορισμένες αντιμετωπίζουν τεχνική ύφεση (για παράδειγμα, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Κίνδυνοι

Συμπερασματικά, το ΔΝΤ αναφέρει πως έχουν ανακύψει νέες ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και η αποτυχία περιορισμού των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση και χαμηλότερη ανάπτυξη. Ενώ η αυστηρότερη μακροοικονομική πολιτικές θα μπορούσαν να εντείνουν τις ανησυχίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, η αποτυχία να δράσουμε δυναμικά τώρα για να μειώσουμε τον πληθωρισμό, θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό αργότερα, αναγκάζοντας σε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη σύσφιγξη της πολιτικής στο μέλλον. Ταυτόχρονα, μια αναζωπύρωση των τιμών της ενέργειας ή οι κίνδυνοι κατακερματισμού θα μπορούσαν να επιφέρουν χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό, περιπλέκοντας περαιτέρω το έργο των ευρωπαίων φορέων χάραξης πολιτικής.

Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής δυσπραγίας μεταξύ τραπεζών και μη τραπεζών έχουν έρθει στο προσκήνιο. Ενώ τα άνετα μέσα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας μεταξύ των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν ένα μαξιλάρι, τα πρόσφατα προβλήματα του τραπεζικού τομέα καταδεικνύουν πώς οι πιέσεις ρευστότητας και η χρηματοπιστωτική πίεση μπορούν να αναδυθούν απότομα σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων μετά από 15 χρόνια ιδιαίτερα διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής. Μια ακόμη πίεση επεισόδιο θα μπορούσε να διαβρώσει τα αποθέματα ασφαλείας, ιδίως μεταξύ των τραπεζών με ασθενέστερα θεμελιώδη μεγέθη, και να περιορίσει απότομα την πίστωση και τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Η επακόλουθη επιδείνωση των προοπτικών και η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα  μειώσει πιθανότητα την ποιότητα του ενεργητικού.

Πηγή : I.M.F.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελλάδα 50 πολιτικά κόμματα στις Εκλογές 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μπανάνα Το φρούτο που Ξεκίνησε Πολέμους και Άλλαξε τον Κόσμο