Breaking News

Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία Ένας Ζουρλομανδύας Ετοιμάζεται


Αξιωματούχοι Ε.Ε δηλώνουν με αγανάκτηση: Η Γερμανία θέλει να μας φορέσει νέο «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα»

Βαθιά ανησυχία στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της Γερμανίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι εκκλήσεις του Βερολίνου για ενσωμάτωση πιο αυστηρών κανονισμών για τη μείωση του χρέους στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχουν συναντήσει αντιστάσεις από τις Βρυξέλλες και ορισμένα ισχυρά κράτη μέλη.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επανέλαβε το αίτημα της χώρας του για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στις άτυπες συναντήσεις του Eurogroup και του Ecofin στη Στοκχόλμη την Παρασκευή και το Σάββατο, λέγοντας ότι θέλει ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει σαφείς αριθμητικούς στόχους για τη μείωση του χρέους.

Το Βερολίνο πρότεινε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών να μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Για χώρες με λιγότερο επαχθή χρέη, η ελάχιστη απαίτηση θα είναι 0,5 ποσοστιαία μονάδας ετησίως.

Οι εκκλήσεις του Λίντνερ έχουν προκαλέσει βαθιά ανησυχία σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τις απορρίπτει ως ασυμβίβαστες με τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος που θα είναι προσαρμοσμένο στις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε κράτους μέλους

«Είναι σαν να ψήνεις ένα κέικ: δεν βάζεις τσιμέντο σε αυτό», είπε ο αξιωματούχος στους Financial Times, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του Βερολίνου θα κάνουν τη νέα δημοσιονομική φόρμουλα «μη βρώσιμη».

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη επιδιώκει να εισαγάγει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο δαιδαλώδες Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, δίνοντας στα μεμονωμένα κράτη μεγαλύτερη «ιδιοκτησία» στα δικά τους ξεχωριστά σχέδια μείωσης του χρέους τους.

Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα αναθεωρημένο πλαίσιο έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2024.

Η Ελίζαμπεθ Σβάντεσον, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, η οποία ασκεί στο τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε θετική για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας. «Θα είναι εύκολο; Όχι. Θα είναι δυνατό; Ναι», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Επιτροπή συμπεριέλαβε πρόσθετες διασφαλίσεις στο σχέδιο της σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το Βερολίνο ότι θα υπάρχουν ελάχιστα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούν τα κράτη μέλη. Αυτά περιλάμβαναν την απαίτηση τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ τους θα είναι χαμηλότερος στο τέλος του αρχικού τετραετούς χρονικού πλαισίου.

Οι χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια ελάχιστη δημοσιονομική προσαρμογή 0,5% του ΑΕΠ ετησίως — ακόμη και αν δεν βρίσκονται ακόμη επίσημα σε μια λεγόμενη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Ο Λίντνερ είπε στη Στοκχόλμη ότι η Γερμανία διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στις συζητήσεις, αλλά πρόσθεσε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα ισχύουν οι παλιοί κανόνες.

Η εφαρμογή του συμφώνου ανεστάλη στις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά η Επιτροπή είπε ότι είναι πιθανό να εφαρμοστεί εκ νέου το επόμενο έτος. Οι Βρυξέλλες είναι πρόθυμες να προωθήσουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβολή μη ρεαλιστικών απαιτήσεων μείωσης του χρέους που ενσωματώνονται στο παλιό καθεστώς.

O αξιωματούχος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο να αποτελέσουν παρελθόν οι μη εφαρμόσιμοι «μαγικοί αριθμοί» του παλαιού καθεστώτος. 

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ τάχθηκε την Παρασκευή κατά της εφαρμογής αυτόματων μειώσεων χρέους και ελλειμμάτων. «Ένα μέγεθος δεν κάνει για όλους» προειδοποίησε. 


Πηγή: Financial Times


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία Οι Χρεωκοπίες Εταιρειών σε Υψηλό 15ετίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κίνα και Σχολική Εκπαίδευση με Μέλλον