Breaking News

Κίνα και Σχολική Εκπαίδευση με Μέλλον

 


Η Κίνα σχεδιάζει να μειώσει τον ακαδημαϊκό φόρτο στους μαθητές πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης

Η Κίνα έχει συμπεριλάβει τη μείωση του ακαδημαϊκού φόρτου για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης στην ετήσια Έκθεση Κυβερνητικής Εργασίας, ενώ ανανεώνει επίσης τη δέσμευσή της για προώθηση της ίσης και υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη δημοσίευση China Daily, η χώρα θα προωθήσει την υψηλής ποιότητας, καλά ισορροπημένη ανάπτυξη και την αστική-αγροτική ενοποίηση του εννιαετούς υποχρεωτικού εκπαιδευτικού της συστήματος.

Με 290 εκατομμύρια μαθητές σε σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα, η χώρα πρέπει να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια οικογένειες και για το μέλλον του έθνους, λειτουργεί σωστά, ανέφερε η έκθεση που κυκλοφόρησε το Σάββατο.

Η χώρα θα συνεχίσει να μειώνει την επιβάρυνση των μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αναφέρει η έκθεση.

Η Κίνα θα προωθήσει την υψηλής ποιότητας, ισορροπημένη ανάπτυξη και την αστική-αγροτική ενοποίηση του εννιαετούς υποχρεωτικού εκπαιδευτικού της συστήματος, θα κατανείμει εκπαιδευτικούς πόρους ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού και θα διασφαλίσει ότι τα παιδιά μπορούν να εγγραφούν σε κοντινά σχολεία.

Τα γενικά γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και του Κρατικού Συμβουλίου εξέδωσαν την πολιτική «διπλής μείωσης» στα τέλη Ιουλίου, με στόχο να ελαφρύνουν το βάρος των υπερβολικών εργασιών στο σπίτι και της διδασκαλίας εκτός πανεπιστημιούπολης στους μαθητές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των ιδρυμάτων εκτός σύνδεσης φροντιστηρίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης μειώθηκε κατά 92 τοις εκατό και ο αριθμός των διαδικτυακών κατά 87 τοις εκατό.

Το υπουργείο έχει συμπεριλάβει τη διπλή μείωση ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του φέτος.

Η πολιτική έχει γίνει επίσης ένα καυτό θέμα κατά τη διάρκεια των δύο συνεδριών του τρέχοντος έτους, με νομοθέτες και πολιτικούς συμβούλους να εξετάζουν τρόπους περαιτέρω ελάφρυνσης των κατ' οίκον εργασιών και του εξωσχολικού φόρτου των μαθητών.

Η Li Youyi, διευθύντρια του Λυκείου Νο 12 του Πεκίνου και μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας, είπε ότι ως δασκάλα με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας, θεωρεί την πολιτική διπλής μείωσης την καλύτερη επιλογή στην εκπαίδευση  από την επανέναρξη των εθνικών εισαγωγικών εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια το 1978.

Μια έρευνα στο σχολείο της διαπίστωσε ότι το ποσοστό των μαθητών με κακή όραση έχει μειωθεί κατά 8,6 ποσοστιαίες μονάδες από την εφαρμογή της νέας πολιτικής, με το ποσοστό των υπέρβαρων μαθητών να μειώνεται κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες και το ποσοστό αυτών να επιτυγχάνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη σωματική υγεία των παιδιών. Επίσης  οι εξετάσεις εκπαίδευσης αυξάνονται σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. (Να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι απο τις πρώτες χώρες σε έρευνα και αξιολόγηση στα σχολεία παγκοσμίως. Διεξάγονται έρευνες σχετικά με την ψυχική και σωματική κατάσταση των μαθητών-ειδικά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης- την ατομική υγιεινή και πολλές άλλες, απο την Διεύθυνση του κάθε σχολείου, μιας και ο Διευθυντής είναι ο απόλυτος υπεύθυνος -και νομικά-για ότι συμβαίνει στο σχολείο).

Ο μέσος αριθμός βιβλίων που δανείστηκαν οι μαθητές από τη σχολική βιβλιοθήκη έχει αυξηθεί από λιγότερο από δύο σε πέντε, είπε.

Η διπλή μείωση έχει περιορίσει τα περιττά και επαναλαμβανόμενα ακαδημαϊκά βάρη και προώθησε την προσωπικότητα, τη δημιουργικότητα, την υπευθυνότητα αλλά και τη φιλοδοξία των μαθητών, είπε η Λι.

Ο Ma Zhiwu, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και αναπληρωτής διευθυντής της Μόνιμης Επιτροπής του Επαρχιακού Λαϊκού Κογκρέσου Τζιανγκσί, είπε ότι η πολιτική διπλής μείωσης αντανακλά τη μη κερδοσκοπική φύση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ωστόσο, είπε στην εφημερίδα Legal Daily ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή της πολιτικής, όπως τα διαφορετικά πρότυπα των τοπικών κυβερνήσεων και η πρόοδος στη ρύθμιση, και τα ιδιωτικά ιδρύματα διδασκαλίας που θέλουν να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους όταν η ρύθμιση γίνει λιγότερο αυστηρή.

Σε λίγες μέρες μαζί...Γίνε μέλος κι εσύ

Ο Νόμος για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει τη μείωση των επιβαρύνσεων για τις κατ' οίκον εργασίες και τα φροντιστήρια και να κάνει τη ρύθμιση πιο μακροπρόθεσμη, τυποποιημένη και ανοιχτή, είπε ο Ma.

Ο Zhang Zhiyong, αναπληρωτής στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο και καθηγητής εκπαίδευσης στο Beijing Normal University, υπέβαλε πρόταση κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του κορυφαίου νομοθετικού σώματος ζητώντας μια εθνική εκστρατεία για την εξάλειψη των εκπαιδευτικών συμπεριφορών που επικεντρώνονται μόνο σε βραχυπρόθεσμα οφέλη. Η Κίνα δεν χρειάζεται βραχυπρόθεσμες πολιτικές και αποφάσεις με γνώμονα το κοντινό μέλλον. Πρέπει να βλέπουμε πιο μακριά από τον ορίζοντα τόνισε.

Στην πρόταση, ο Zhang επικεντρώθηκε  στα εντυπωσιακά ποσοστά εγγραφής στις εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια με μέση βαθμολογία γραπτών 63% πάνω του μέσου όρου. Κάτι που πριν λίγα χρόνια ήταν αδύνατον να επιτευχθεί. Επίσης η πρόταση Zhang περιλαμβάνει αυστηρότερη αξιολόγηση προς τους εκπαιδευτικούς τονίζοντας πως το να είναι κάποιος Δάσκαλος στην Κίνα είναι πάνω απ όλα τιμή λειτούργημα και υποχρέωση προς το έθνος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Χώρα που Τρώει τα Παιδιά Της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Θυμάστε την Υπόθεση Στρος Καν? Σεξ Πολιτική κ Δ.Ν.Τ.