Breaking News

Καταδίκη για 4 τραπεζικά στελέχη Ελβετικής τράπεζας


Καταδικάστηκαν τέσσερις τραπεζίτες που βοήθησαν  φίλο του Πούτιν να δημιουργήσει  τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία

Τέσσερις τραπεζίτες που βοήθησαν έναν στενό φίλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να μετακινήσει εκατομμύρια φράγκα μέσω ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών καταδικάστηκαν για έλλειψη επιμέλειας και δεοντολογίας στις οικονομικές συναλλαγές.

Οι τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι την Πέμπτη επειδή βοήθησαν τον Σεργκέι Ρολντούγκιν, έναν τσελίστα συναυλιών που έχει ονομαστεί «το πορτοφόλι του Πούτιν» από την ελβετική κυβέρνηση.

Τα στελέχη της Ελβετικής τράπεζας –τρεις Ρώσοι και ένας Ελβετός– βοήθησαν τον Roldugin, ο οποίος είναι νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν -της  Μαρίας- να καταθέσει αρκετά εκατομμύρια φράγκα σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μεταξύ 2014 και 2016.

Οι άνδρες, οι οποίοι δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν προς το παρόν, βάσει των ελβετικών περιορισμών αναφοράς προσώπων, κρίθηκαν ένοχοι σε ακρόαση στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Ζυρίχης και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα με αναστολή.

Η υπόθεση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι όπως ο Roldugin χρησιμοποιήθηκαν ως «αχυράνθρωποι», ανέφερε ο δημόσιος κατήγορος του Καντονιού,  και δείχνουν τον τρόπο για να κκρυφτούν οι  πραγματικοί ιδιοκτήτες των χρημάτων.

Στην Ελβετία, οι τράπεζες υποχρεούνται να απορρίψουν ή να τερματίσουν τις επιχειρηματικές σχέσεις εάν υπάρχουν αμφιβολίες για την ταυτότητα αλλά και την προέλευση των χρημάτων του συμβαλλόμενου μέρους.

Τα τέσσερα στελέχη βοήθησαν τον Roldugin να λειτουργήσει δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στη Gazprombank στη Ζυρίχη, μέσω των οποίων διέρρευσαν εκατομμύρια φράγκα, χωρίς να διενεργήσουν επαρκείς ελέγχους, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η εισαγγελία είχε ισχυριστεί ότι οι άνδρες δεν κατάφεραν να κάνουν αρκετά για να προσδιορίσουν την ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη των κεφαλαίων και ήταν απίθανο ότι ο Roldugin θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης τόσο μεγάλων χρηματικών αποθεμάτων.

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν ποσά περίπου 30 εκατομμυρίων CHF (32,8 εκατομμυρίων δολαρίων), τα οποία σύμφωνα με την έρευνα αυξάνονται, δήλωσε ο δημόσιος εισαγγελέας Jan Hoffmann.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι ο μουσικός, ο οποίος εμφανίζεται στη λίστα της Ελβετίας με τους Ρώσους υπό κυρώσεις, δεν έχει καμία καταγεγραμμένη δραστηριότητα ως επιχειρηματίας αλλά ούτε και επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Ο Ρολντούγκιν είπε στους New York Times ότι σίγουρα δεν ήταν επιχειρηματίας και δεν είχε ο ίδιος εκατομμύρια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο συγκεκριμένος μουσικός ήταν μεταξύ πολλών μελών του στενού κύκλου του Πούτιν που τους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

«Πουτινοφοβία»

«Όλα τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με το ότι ο Σεργκέι Ρολντουγκιν είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των περιουσιακών στοιχείων», είπε ο δικηγόρος Χόφμαν στο δικαστήριο σε προηγούμενη ακρόαση. «Οι τραπεζίτες δεν έχουν ακολουθήσει τους κανόνες και ως εκ τούτου θα πρέπει να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν στο παρελθόν έχει περιγράψει τον Ρολντουγκίν ως φίλο, λαμπρό μουσικό και ευεργέτη, ο οποίος ειλικρινά έχει κερδίσει κάποια χρήματα από ένα μειοψηφικό μερίδιο σε μια ρωσική εταιρεία.

Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση ότι τα κεφάλαια του Roldugin συνδέονται με τον Ρώσο ηγέτη ως αντιρωσική «πουτινοφοβία».

Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό κάθε Κυριακή στις 21.οο ώρα Κεντρ. Ευρώπης. 22.οο ώρα Ελλάδας

Λέει ότι τα οικονομικά του Πούτιν είναι θέμα δημοσίων στοιχείων και ότι έχει δηλώσει τακτικά τα περιουσιακά του στοιχεία και τον μισθό του στους Ρώσους ψηφοφόρους.

Η υπεράσπιση είχε υποστηρίξει ότι ο Roldugin είχε επιβεβαιώσει γραπτώς πέρυσι ότι η τράπεζα τον είχε αναγνωρίσει σωστά ως τον πραγματικό δικαιούχο των λογαριασμών.

Δεν υπήρχε επίσης κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι ο Roldugin ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης των λογαριασμών, και ήταν «εύλογο» ότι ο Roldugin ήταν πλούσιος επειδή ήταν φίλος του Πούτιν.

«Ο Sergey Roldugin δεν είναι ένας οποιοσδήποτε τσελίστας και μαέστρος, αλλά και ένας αγαπημένος του Κρεμλίνου που προφανώς είχε πρόσβαση σε ειδικές δυνατότητες χρηματοδότησης που του επιτρέπουν να συσσωρεύσει σημαντικό πλούτο», είπε η υπεράσπιση, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ενημέρωση.

Αν και αυτό το είδος ευνοιοκρατίας μπορεί να αποδοκιμάζεται στην Ελβετία, αυτό δεν ήταν σχετικό με την υπόθεση, είπε η υπεράσπιση. Η δίκη θα συνεχιστεί με εφέσεις απο την πλευρά των κατηγορουμένων.

Πηγή: Swiss news metri


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κίνα και Σχολική Εκπαίδευση με Μέλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία Σε Παράτυπους Μετανάστες Περάστε Ελεύθερα αλλά Όχι στην Ελβετία