Breaking News

Μέντα ένα Αρωματικό και Θεραπευτικό Φυτό

 


γράφει η Χρύσα Φρατζεσκάρου 

ΜΕΝΤΑ

Ποιές είναι οι ωφέλειές της και πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε; 

Η μέντα είναι ποώδες φαρμακευτικό φυτό συγγενές με το δυόσμο και το φλισκούνι και προέρχεται από την Ανατολή. Υπάρχουν περισσότερα από 25 είδη και φύεται σε χέρσες περιοχές ως αγριόχορτο αλλά καλλιεργείται εύκολα και σε κήπους. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο. Στην αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν την μέντα κατά των νευρικών διαταραχών, της αϋπνίας, του βήχα, του πονόλαιμου, της δυσπεψίας, κατά των ιλίγγων, της γαστρίτιδας, του κρυολογήματος και ως αντισπασμωδικό. Επίσης από την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν εκτός από τη μαγειρική στην οινοποιια και τη φαρμακοποιια. Πιθανώς η μέντα της αρχαιότητας να ήταν η άγρια μέντα και όχι η πιπερώδης που είναι υβρίδιο.

Είναι από τα πιο αρωματικά κι ευχάριστα σε γεύση φυτά και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι σπασμολυτικές, τονωτικές, χωνευτικές, διεγερτικές και αφροδισιακές. Ειδικότερα σαν ήπιο σπασμολυτικό συστήνεται στην ημικρανία, τον πονοκέφαλο, τον ίλιγγο και την αϋπνία. Μετριάζει τη μητραλγία και τη δυσμηνόρροια. Όσον αφορά το πεπτικό σύστημα βοηθά στη δυσπεψία, τους κολικούς και τη διάρροια. Περιορίζει την αίσθηση της ναυτίας και του εμετού στις έγκυες και σε όσους ταξιδεύουν. Επίσης για το ευερέθιστο έντερο χορηγούνται κάψουλες αιθέριου ελαίου. Βοηθά στη νεφρολιθίαση, είναι χολαγωγό και τονώνει την ηπατική λειτουργία. Είναι ιδανικό για εισπνοές σε περιπτώσεις καταρροής και ρινικής συμφόρησης από γρίπη και κρυολόγημα. Βοηθά στον πονόδοντο, καθαρίζει και λευκαίνει τα δόντια, έχει αντισηπτική δράση. Ανακουφίζει σε περιπτώσεις πονεμένων αρθρώσεων και μυών, βοηθά στη δερματοφυτία (μυκητώδης δερματική λοίμωξη) και την ψώρα.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που είναι ακατάλληλη και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Δημιουργεί δηλαδή παρενέργειες όπως η διακοπή παραγωγής μητρικού γάλακτος κατά την περίοδο του θηλασμού. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε βρέφη και μικρά παιδιά το λάδι και το βάμμα της μέντας. Ακόμη δεν χρησιμοποιείται όταν υπάρχει έλκος στομάχου.

Τα φύλλα της μέντας μπορούν να καταναλωθούν ωμά στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική ή ως αφέψημα. Επίσης το έλαιο μέντας έχει πολλές ωφέλειες και πολυάριθμες εφαρμογές τόσο στην ομορφιά όσο στη διατήρηση της υγείας του σώματος και αξίζει οπωσδήποτε να υπάρχει μέσα στο σπίτι!

Η φυσική συνταγή για έλαιο μέντας είναι πολύ εύκολη και θα λατρέψετε τη χρησιμότητά της!

Φυσική συνταγή ελαίου μέντας

Θα χρειαστούν 350 γρ. φρέσκια μέντα, 200 ml ελαίου βάσης (αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο) και ένα σκούρο γυάλινο δοχείο των 250 ml.

H μέντα μπορεί να είναι σπιτική ή από το super market και θα πρέπει φύλο φύλο να πλυθεί πολύ καλά με κρύο νερό. Κατόπιν θα πρέπει να λιωθούν τα φύλλα (σε ένα γουδί) ώστε να βγάλουν τους χυμούς της. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 200 ml του ελαίου και το θερμαίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τη λιωμένη μέντα κι ανακατεύουμε το μίγμα σε χαμηλή θερμοκρασία. Οπωσδήποτε σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να μη χαθεί το φυσικό αιθέριο έλαιό της και να συμπυκνωθούν οι ιδιότητές της. Πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία, αφήνουμε το μίγμα για μισή ώρα. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας κι αποσύρουμε το μίγμα μετά το μισάωρο. Tο αφήνουμε σε δροσερό μέρος (μακριά από ήλιο) για 10 μέρες και το αναποδογυρίζουμε μια φορά την ημέρα. Σουρώνουμε το έλαιο μέντας προσεκτικά και το αποθηκεύουμε σε σκούρο γυάλινο δοχείο.

Ειδικότερα το έλαιο μέντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλλυντικό με τους παρακάτω τρόπους:

-Για μασάζ στα πόδια για την αντιμετώπιση των ευρυαγγείων, της κυτταρίτιδας, ή όταν τα νιώθουμε κουρασμένα.

-Για τη ρύθμιση της ακμής και της λιπαρότητας του δέρματος.

-Για την απαλλαγή από την πιτυρίδα με μασάζ σε υγρά μαλλιά αφήνοντάς το να δράσει για λίγο και μετά ξέβγαλμα και λούσιμο ως συνήθως.

-Για απωθητικό για τις ψείρες στα μαλλιά των παιδιών.

-Για φυσικό αποσμητικό.

Αξίζει να προστεθεί ότι το έντονο και ισχυρό άρωμα της μέντας διώχνει μακριά τα ποντίκια. Επειδή έχουν πολύ μεγάλη την αίσθηση της όσφρησης και η μέντα επισκιάζει όλες τις μυρωδιές από τροφές, κάνει τους μικρούς μας φίλους να επισκεφτούν άλλα μέρη. Επίσης η μέντα κάνει καλό στα οικόσιτα πουλερικά μας! Τα κοτόπουλα αγαπούν τα φρέσκα βότανα και τη μέντα και βοηθάει το πεπτικό τους σύστημα ενώ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Διώχνει έντομα, μύγες και παράσιτα.

Μπορεί επίσης να φτιαχτεί οινόπνευμα μέντας το οποίο είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση των μυϊκών προβλημάτων και ρευματισμών, κοψιμάτων και γδαρσιμάτων. Φτιάχνετε πολύ εύκολα αρκεί να βάλετε τα φύλλα μέντας μέσα σε ένα μπουκάλι (που κλείνει αεροστεγώς) με οινόπνευμα 95 βαθμών και να το αφήσετε για 15-20 μέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Κατόπιν μπορείτε να το στραγγίσετε και να κρατήσετε το οινόπνευμα που έχει απομείνει. 

Τέλος να αναφέρω και μια συνταγή για καραμέλες μέντας για όσους ταλαιπωρούνται από συνάχι και πονόλαιμο. Τα υλικά είναι τα εξής: 1 φλυτζάνι ζάχαρη, ½ φλιτζάνι νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού, 10 ml βάμα μέντας (από το φαρμακείο), 2 κουταλάκια του γλυκού θυμαρίσιο μέλι και 2-3 γαρύφαλλα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το στυμμένο λεμόνι, το νερό, το μέλι, το βάμμα μέντας και τα γαρύφαλλα (πολτοποιημένα, σε σκόνη). Βάζουμε την κατσαρόλα  σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει το μίγμα μας για περίπου 10 λεπτά. Όταν δούμε ότι έχει μια συμπαγή μορφή το μεταφέρουμε με ένα κουτάλι σε αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε μέχρι να σκληρύνει καλά. Κατόπιν μπορούμε να το κόψουμε σε μικρά κομμάτια, σε μικρές καραμέλες. Μπορείτε να τα φτιάξετε για το σπίτι ή και για δώρο, μέσα σε μια ωραία συσκευασία, καθώς είναι πρακτικό και ωφέλιμο. Το θυμαρίσιο μέλι λειτουργεί ως μαλακτικό για το λαιμό, τα γαρύφαλλα έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και η μέντα είναι ενάντια στα κρυολογήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μέντα περιέχει την ουσία μενθόλη η οποία διαλύει τα φλέματα ανακουφίζοντας από το βήχα και τη συμφόρηση. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι σκοτώνει και ορισμένους ιούς και βακτήρια. Η ημερήσια δόση είναι 3 καραμέλες την ημέρα.

Καλή επιτυχία!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Φασκόμηλο Ευεργετικές Ιδιότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Ελληνικό Τσάι του Βουνού