Breaking News

Γερμανία η Πρώτη Αγωγή κατά εταιρείας Εμβολίων

 


Η BioNTech αντιμετωπίζει την πρώτη  αγωγή  στη Γερμανία, για φερόμενες παρενέργειες του εμβολίου COVID

Η BioNTech  θα προσφύγει στο δικαστήριο τη Δευτέρα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια σε αγωγή από μια Γερμανίδα που ζητά αποζημίωση για υποτιθέμενες παρενέργειες του εμβολίου που δέχθηκε για τον COVID-19 .

Η γυναίκα, ασκώντας το δικαίωμά της βάσει της γερμανικής νομοθεσίας περί απορρήτου για να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά της, μηνύει την Γερμανική εταιρεία εμβολίων για αποζημίωση τουλάχιστον 150.000 ευρώ  για σωματική βλάβη καθώς και αποζημίωση για απροσδιόριστη υλική ζημιά, σύμφωνα με το περιφερειακό δικαστήριο στο Αμβούργο που εκδικάζει την υπόθεση και το δικηγορικό γραφείο Rogert & Ulbrich που την εκπροσωπεί.

Η ενάγουσα ισχυρίζεται ότι υπέφερε από πόνο στο πάνω μέρος του σώματος, πρησμένα άκρα, κόπωση και διαταραχή ύπνου λόγω του εμβολίου.

Η πρώτη ακρόαση είναι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Tobias Ulbrich, δικηγόρος της Rogert & Ulbrich που εκπροσωπεί την γυναίκα, είπε στο Reuters ότι είχε σκοπό να αμφισβητήσει στο δικαστήριο την εκτίμηση που έκαναν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι γερμανικοί φορείς αξιολόγησης εμβολίων ότι το εμβόλιο BioNTech έχει θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους.

Η γερμανική φαρμακευτική νομοθεσία ορίζει ότι οι κατασκευαστές φαρμάκων ή εμβολίων υπόκεινται σε αποζημίωση για παρενέργειες μόνο εάν η «ιατρική επιστήμη» δείξει ότι τα προϊόντα τους προκαλούν δυσανάλογη βλάβη σε σχέση με τα οφέλη τους ή εάν οι πληροφορίες της ετικέτας είναι εσφαλμένες.

Η BioNTech, η οποία κατέχει την άδεια κυκλοφορίας στη Γερμανία για την κυκλοφορία των εμβολίων που ανέπτυξε με την Pfizer, είπε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από προσεκτική εξέταση  πως η υπόθεση σε βάρος της εταιρείας, είναι αβάσιμη.

«Το προφίλ θετικού οφέλους-κινδύνου του εμβολίου της εταιρείας μας, παραμένει θετικό και το προφίλ ασφάλειας έχει χαρακτηριστεί ικανοποιητικό», δήλωσε η εταιρεία βιοτεχνολογίας, αναφερόμενη στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σημείωσε ότι περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι είχαν λάβει το εμβόλιο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 64 εκατομμυρίων στη Γερμανία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) λέει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο της BioNTech, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο στον δυτικό κόσμο, είναι ασφαλές στη χρήση.

Σε μια ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, ο EMA επιβεβαίωσε το όφελος από όλα τα εμβόλια COVID που ενέκρινε, συμπεριλαμβανομένου του BioNTech, λέγοντας ότι μόνο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, τα εμβόλια εκτιμάται ότι βοήθησαν να σωθούν σχεδόν 20 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Έχει πει ότι υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, δύο τύπων καρδιακής φλεγμονής, μετά τον εμβολιασμό, κυρίως για νεαρούς άνδρες.

Οι απροσδόκητες παρενέργειες μετά την έγκριση ενός φαρμάκου είναι σπάνιες. Η άνευ προηγουμένου ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια για τον COVID κατά τη διάρκεια της πανδημίας σήμαινε ότι πιθανές ασυνήθιστες παρενέργειες μπορεί να μην είχαν εντοπιστεί τόσο εύκολα όσο θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί σε μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας δοκιμές.

Ο EMA ανέφερε, ότι η τήρηση  της ασφάλειας έναντι των παρενεργειών  των εμβολίων, ήταν δεδομένη απο την εταιρεία, καθόλη την διάρκεια της ταχείας αξιολόγησης.

Ο EMA είχε καταγράψει σχεδόν 1,7 εκατομμύρια αυθόρμητες αναφορές ύποπτων παρενεργειών μέχρι τον Μάιο, που μεταφράζεται σε περίπου 0,2 για κάθε 100 χορηγούμενες δόσεις.

Σχεδόν 768 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), ο οποίος περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Οι πιο συχνές προσωρινές παρενέργειες είναι πονοκέφαλος, πυρετός, κόπωση και μυϊκός πόνος.

Ο EMA παρακολουθεί επίσης ανεπιθύμητα συμβάντα ή ασθένειες μετά τον εμβολιασμό και ελέγχει για την συχνότητα αναφοράς παρενεργειών,  που ξεπερνούν τα φυσιολογικά ποσοστά στους ανθρώπους  που έχουν εμβολιαστεί αλλά  ακόμη και στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό στη Γερμανία.

ΕΥΘΥΝΗ

Δεν είναι σαφές ποιος θα πλήρωνε τα δικαστικά έξοδα ή την αποζημίωση εάν ο ενάγων κερδίσει την υπόθεση.

Πηγές ανέφεραν ότι ορισμένες από τις συμφωνίες μαζικής αγοράς της ΕΕ με κατασκευαστές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της BioNTech-Pfizer, περιείχαν εξαιρέσεις ολικής ή μερικής ευθύνης τόσο για νομικά έξοδα όσο και για πιθανή αποζημίωση, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να επωμιστούν μέρος του κόστους.

Όπως πολλές χώρες, η Γερμανία έχει επίσης ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης του δημόσιου τομέα για άτομα που υφίστανται μόνιμη βλάβη από τα εμβόλια, γνωστό ως πρόγραμμα αποζημίωσης  χωρίς σφάλμα, αλλά η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν εμποδίζει κάποιον που ζητά αποζημίωση χωριστά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραχωρήσει στους κατασκευαστές ασυλία έναντι της ευθύνης για εμβόλια κατά του COVID που λαμβάνουν ρυθμιστική έγκριση.

Η δικηγορική εταιρεία Rogert & Ulbrich που εκπροσωπεί την γυναίκα στην αγωγή της κατά της Biontech, λέει ότι έχει καταθέσει περίπου 250 υποθέσεις για πελάτες που ζητούν αποζημίωση για εικαζόμενες παρενέργειες των εμβολίων COVID-19.

Μια άλλη δικηγορική εταιρεία, η Caesar-Preller, λέει ότι εκπροσωπεί 100 υποθέσεις, με τις δύο εταιρείες να λένε χωριστά ότι καλύπτουν σχεδόν όλες τις υποθέσεις στη Γερμανία μεταξύ τους.

Επίσης έχουν ξεκινήσει παρόμοιες αγωγές  κατά εταιρειών εμβολίων και στην Ιταλία.

Πηγή: Reuters


Σ.Σ. Από αυτή την ενημέρωση βγαίνουν κάποια συμπεράσματα που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει. α) Η  Γερμανία είναι μια χώρα με κανονική δημοκρατία μιας και δεν χορήγησε ασυλία στους κατασκευαστές εμβολίων όπως οι Η.Π.Α.

β) Υπάρχουν δικηγορικές εταιρείες που δεν φοβούνται να τα βάλουν με τις φαρμακευτικές.

γ) Εφαρμόζονται οι Νόμοι του Γερμανικού Κράτους.

δ) Αν ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία θα υπάρξει ένα τσουνάμι αγωγών σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο που δύσκολα θα αντιμετωπιστεί οικονομικά -λόγω των αποζημιώσεων- από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Επίσης δημιουργούνται απορίες για το αν στις αποικίες της Γερμανίας-βλέπε Ελλάδα- θα μπορούσε να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία και τι θα μπορούσε να γίνει μιας και τα Ελληνικά? Δικαστήρια μπορεί να δικάσουν τέτοιες υποθέσεις μετά από κάποια χρόνια. Υπάρχουν δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τέτοιες υποθέσεις? Υπάρχουν Έλληνες Τίμιοι Δικαστές που θα μπορούσαν με τόλμη και ακεραιότητα να δικάσουν τέτοιες υποθέσεις? Τα ερωτήματα είναι πολλά και ίσως μείνουν αναπάντητα, όμως αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί κάτι να αλλάξει στην Ελλάδα, θα πρέπει να εμπιστευτούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη. Έχει η Ελλάδα Έντιμους Δικαστές και Εισαγγελείς? ΕΧΕΙ. Όμως πρέπει να υπάρξει και πολιτική βούληση. Για όλα στην Πατρίδα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και ίσως το μεγάλο μας πρόβλημα να είναι αυτό.....

Κώστας Κανάκας

Οι ιστοσελίδες των δικηγορικών γραφείων στην Γερμανία που ανέλαβαν τέτοιες αγωγές. Όσοι θέλετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους απευθείας. 

https://www.ru.law/

https://www.caesar-preller.de/



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αμερικανικές Κρυφές Πυρηνικές Κεφαλές σε 5 Χώρες της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κυριάκος Μητσοτάκης και Συμπίεση Κομματιδίων στα Δεξιά της Ν.Δ.