Breaking News

Γιατί οι Γερμανοί Στρέφονται προς την Ακροδεξιά

 


AfD: Οι Γερμανοί ψηφοφόροι στρέφονται προς την ακροδεξιά

Το AfD συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις εν μέσω μεγάλης δυσαρέσκειας προς την Γερμανική κυβέρνηση. 

Το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αυξήθηκε στην προτίμηση των Γερμανών ψηφοφόρων σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις: Εάν γίνονταν ομοσπονδιακές εκλογές αυτή την εβδομάδα, το λαϊκιστικό κόμμα θα κέρδιζε το 21% των ψήφων, τοποθετώντας το σταθερά στη δεύτερη θέση πίσω από το κεντροδεξιό μπλοκ. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU),  παραμένουν η ισχυρότερη δύναμη με ποσοστό 27%, παρά τις μικρές απώλειες.

Αυτό σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της αντιπροσωπευτικής έρευνας «Deutschlandtrend», για την οποία το pollster infratest απευθυνόταν σε 6.297 δικαιούχους ψηφοφόρους μέσω τηλεφώνου ή email μεταξύ 31 Ιουλίου και 2 Αυγούστου.

Όπως και στις έρευνες των προηγούμενων μηνών, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Γερμανίας και πάλι δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς , το μεγαλύτερο κόμμα στον τριμερή συνασπισμό, θα συγκέντρωνε 17% — από 25,7% όταν ανήλθε στην εξουσία στις τελευταίες γενικές εκλογές το 2021.

Οι Πράσινοι έχουν τώρα 15% υποστήριξη, κάτι που είχαν σε εκείνες τις εκλογές - αλλά απέχει πολύ από το υψηλό ποσοστό του 25% που είχαν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης αύξησης της δημοτικότητας λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Οι νεοφιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) βρίσκονται στο 7%, χαμηλότερα από το ισχυρό τους ποσοστό 11,5% το 2021.

Το σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα διαπιστώθηκε ότι διολισθαίνει περαιτέρω με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, θα αποτύγχανε να ξεπεράσει το όριο του 5% για εκπροσώπηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, την Bundestag.

Μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες είπε ότι είναι ικανοποιημένος με το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ακόμη και στις τάξεις των υποστηρικτών των τριών κομμάτων, τα ποσοστά αποδοχής είναι χαμηλά.

Ο καγκελάριος Scholz γίνεται επίσης όλο και πιο αντιδημοφιλής: Μόνο τρεις στους 10 ψηφοφόρους (31%) δηλώνουν ικανοποιημένοι με το έργο του, το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2021.

Άδικες συνθήκες στη Γερμανία;

Οι ψηφοφόροι δεν είναι μόνο δυσαρεστημένοι με τον καγκελάριο και την κυβέρνησή του, αλλά και με τη συνολική κατάσταση στη χώρα. Περίπου το 58% λέει ότι τα βάρη δεν κατανέμονται δίκαια στη Γερμανία. Αυτό το συναίσθημα έχει να κάνει με την κατανομή του πλούτου, αλλά και με το γεγονός ότι ορισμένες ομάδες του πληθυσμού αισθάνονται ότι οι απόψεις και τα συμφέροντά τους δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη από το πολιτικό ρεύμα.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα πιστεύουν ότι ορισμένες ομάδες της κοινωνίας δεν ακούγονται από την πολιτική ηγεσία, ειδικά τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές, οι συνταξιούχοι και οι νέες οικογένειες. Το 52% των ερωτηθέντων είπε ότι οι πολιτικοί εστιάζουν υπερβολικά στα συμφέροντα αυτών που είναι πλούσιοι, ενώ το 48% πιστεύει ότι οι πολιτικοί εστιάζουν υπερβολικά στις ανάγκες των προσφύγων.

Παρά το γεγονός ότι τα συντηρητικά κόμματα της αντιπολίτευσης προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, μόνο το 19% είπε ότι πιστεύει ότι θα έκαναν καλύτερη δουλειά στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας - αν ήταν κυβέρνηση- .  Στην πραγματικότητα, το 21% είπε ότι θα έκαναν ακόμη χειρότερη δουλειά και το 53% δήλωσαν ότι θα περίμεναν η συνολική απόδοση μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των συντηρητικών να είναι παρόμοια με την προηγούμενη, δηλαδή αποτυχημένη.

Το CDU/CSU ηγήθηκε των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων της Γερμανίας για τα περισσότερα από τα σχεδόν 80 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου — σε συνασπισμό με το FDP ή το SPD.

Οι χαμηλές προσδοκίες για μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU αντιστοιχούν στην κακή βαθμολογία του ηγέτη του CDU Φρίντριχ Μερτς . Μόνο τρεις στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι πιστεύουν ότι είναι καλός ηγέτης του κόμματος και μόνο το 16% είπε ότι πίστευε ότι θα γινόταν καλός καγκελάριος. Ίσως ακόμη χειρότερα για τον Μερτς, μόνο ένας στους τρεις υποστηρικτές του CDU θέλει να γίνει ο επόμενος αρχηγός της κυβέρνησης μετά τις γενικές εκλογές του 2025.

Το CDU πρέπει να δουλέψει μόνο του

Οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται επίσης να έχουν λίγα να προσφέρουν όσον αφορά την πολιτική: Μόνο το 33% των υποστηρικτών του CDU δήλωσαν ότι γνωρίζουν ακριβώς τι πρεσβεύει το κόμμα και ένας παρόμοιος αριθμός, το 31%, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το CDU έχει αίσθηση τι έχει αυτή τη στιγμή στο μυαλό των ανθρώπων και δεν έχει επαφή με την πραγματικοτητα στην Γερμανία.

Το CDU/CSU έχει αναστατωθεί από το ερώτημα εάν η απόφαση να αποσυνδεθεί από το ακροδεξιό AfD θα πρέπει να ισχύει σε όλα τα πολιτικά επίπεδα. Αυτό έρχεται αφού ο Merz πρότεινε σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF τον Ιούλιο ότι η συνεργασία με εκπροσώπους του AfD σε τοπικό επίπεδο ήταν λογικά αναμενόμενη και μια  κοινή πρακτική μέχρι τώρα. Πήρε όμως τις δηλώσεις του πίσω την επόμενη μέρα ως απάντηση σε μια άμεση αντίδραση, μεταξύ άλλων από σημαντικές προσωπικότητες μέσα στο κόμμα του.

Συνολικά, το 64% των ερωτηθέντων για τη δημοσκόπηση της Deutschlandtrend δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι σωστό το CDU να αποκλείσει κατ' αρχήν τη συνεργασία με το AfD, ενώ το 29% είναι ανοιχτό να το εξετάσει. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές όταν τα κρατίδια της δυτικής και της ανατολικής Γερμανίας εξετάζονται χωριστά.

Ενώ τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων στη δυτική Γερμανία χαιρετίζουν την επίσημη θέση του CDU να απορρίψει τη συνεργασία με το AfD, στην ανατολική Γερμανία, την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ), μόνο οι μισοί από τους  ψηφοφόρους συμφωνούν. Εκεί, το AfD είναι το ισχυρότερο κόμμα, με δημοσκόπηση πάνω από 30%.

Περίπου το 70% όλων των ερωτηθέντων ζήτησε περισσότερο ρεαλισμό στην καθημερινότητα και την ασφάλεια στην Γερμανία: Λένε ότι η υποστήριξη μεμονωμένων προτάσεων του AfD στα κοινοβούλια πόλεων, δήμων και περιφερειών θα πρέπει να αποφασίζεται κατά περίπτωση.Ακόμη και ψηφοφόροι που δεν ψηφιζουν  το AFD υποστηρίζουν πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι προτάσεις αυτού του κόμματος. ΄΄Αν είναι σωστές ή εφαρμόσιμες για το καλό των Γερμανών φυσικά και να εφαρμόζονται΄΄ απάντησαν σε σχετική δημοσκόπηση.

Στην ανατολική Γερμανία, το 81% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι υπέρ του περισσότερο ρεαλισμού, σε σύγκριση με το 67% στη δυτική Γερμανία. Σε εθνικό επίπεδο, μόνο οι υποστηρικτές των Πρασίνων (51%) είναι όπου η πλειοψηφία λέει ότι όλες οι προτάσεις του AfD πρέπει να απορριφθούν επί της αρχής.


Πηγή: DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ελβετία Σε Παράτυπους Μετανάστες Περάστε Ελεύθερα αλλά Όχι στην Ελβετία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Γάτος Αγκύρας και χαζοχαρούμενα ποντικάκια Αθηνών