Breaking News

Νέο Χτύπημα των Ουκρανών σε Ρωσικό Πολεμικό Πλοίο


 Ρωσικό πλοίο χτυπήθηκε στο Νοβοροσίσκ, επίθεση με drone στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρουν πηγές από την Ουκρανία

Ένα πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού υπέστη ζημιές σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρουν ουκρανικές πηγές.

Η επίθεση φέρεται να συνέβη κοντά στο ρωσικό λιμάνι Novorossiysk, το οποίο αποτελεί σημαντικό κόμβο για τις ρωσικές εξαγωγές.


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απέκρουσε μια ουκρανική επίθεση με δύο θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ναυτική βάση του εκεί.

Ωστόσο, πηγές της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας λένε ότι το Olenegorsky Gornyak χτυπήθηκε και υπέστη σοβαρές ζημιές..

οι Ουκρανικές Υπηρεσίες ανέφεραν στο BBC ότι ένα θαλάσσιο drone μετέφερε 450 κιλά (992 λίβρες) δυναμίτη και χτύπησε με επιτυχία  το  Ρωσικό πολεμικό πλοίο.

Η Ρωσία δεν έκανε καμία αναφορά για ζημιές στην έκθεσή της για το συμβάν.

Ένα βίντεο που εστάλη στο BBC από μια πηγή της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας φαίνεται να δείχνει το drone να πλησιάζει ένα πλοίο που πιστεύεται ότι είναι το Olenegorsky Gornyak.

Το βίντεο δείχνει ένα σκάφος να ταξιδεύει ακριβώς μέχρι την πλευρά ενός πλοίου πριν διακοπεί η τροφοδοσία, προφανώς λόγω πρόσκρουσης.

Ένα άλλο μη επαληθευμένο βίντεο πιστεύεται ότι δείχνει την προσβολή του πλοίου στη μία πλευρά.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση.

Το λιμάνι του Νοβοροσίσκ ανέστειλε προσωρινά κάθε κίνηση πλοίων μετά την επίθεση, σύμφωνα με την Κοινοπραξία Caspian Pipeline, η οποία φορτώνει πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοια στο συγκεκριμένο λιμάνι.

Τα θαλάσσια drones είναι μικρά, μη επανδρωμένα σκάφη που επιχειρούν πάνω ή κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Έρευνα του BBC Verify δείχνει ότι η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 επιθέσεις με θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη - με στόχο στρατιωτικά πλοία και στη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη, καθώς και το λιμάνι του Νοβοροσίσκ σε προηγούμενη επίθεση.

Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε ανακοινώσεις των ρωσικών και ουκρανικών αρχών, καθώς και σε αναφορές τοπικών ΜΜΕ. Ουκρανικές αμυντικές πηγές είπαν στο CNN ότι  μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε επίθεση στη γέφυρα Κερτς προς την Κριμαία τον Ιούλιο.

Το Novorossiysk είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή επιβεβαίωσαν αναφορές για εκρήξεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ενημερωθεί, ανέφεραν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συγκρούσεις και τα πλήγματα στη Μάυρη Θάλασσα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η Ρωσία εγκατέλειψε την  συμφωνία του ΟΗΕ που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα απο ασφαλή ύδατα όπως είχαν ονομαστεί.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία επιτέθηκε σε μεγάλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Οδησσού και του Chornomorsk, όπου οι αρχές ανέφεραν ότι καταστράφηκαν 60.000 τόνοι σιτηρών, καθώς πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις και σε λιμάνια στον ποταμό Δούναβη.

Σήμερα Παρασκευή, η Ρωσία ανέφερε επίσης ότι κατέρριψε 10 ουκρανικά εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Κριμαία.


Πηγή BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ρωσία και Αλλαγή Τακτικής στον Πόλεμο με την Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Απαγορεύεται το Έθνος Προσβάλλει