Breaking News

Τουρκικά Drones και Πελάτες σε Όλο τον Κόσμο


 Μετά την Ουκρανία, «όλος ο κόσμος» είναι πελάτης του τουρκικού drone, λέει ο κατασκευαστής

Η καταστροφή ρωσικών συστημάτων πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων στις αρχές του πολέμου από την Ουκρανία με τουρκικά εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 έκανε «όλο τον κόσμο» πελάτη, σύμφωνα με τον σχεδιαστή του.

Ο Selcuk Bayraktar, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία Baykar της Κωνσταντινούπολης μαζί με τον αδελφό του Haluk, είπε ότι τα drones έδειξαν πώς η τεχνολογία έφερε επανάσταση στον σύγχρονο πόλεμο.

«Το Bayraktar TB2 κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει – καταστρέφοντας μερικά από τα πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα και προηγμένα συστήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα», είπε στο Reuters στα αγγλικά δίπλα στο νέο drone Akinci σε έκθεση στο Μπακού. «Όλος ο κόσμος είναι πελάτης μας πλέον».

Τουλάχιστον για ένα διάστημα, το TB2, το οποίο έχει άνοιγμα φτερών 12 μέτρων και μπορεί να ανέβει στα 25.000 πόδια προτού καταστρέψει άρματα μάχης και πυροβολικό με βόμβες διάτρησης με λέιζερ, βοήθησε να υπονομευτεί η συντριπτική στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας.

Είναι τόση η φήμη του drone που έγινε το θέμα ενός πατριωτικού τραγουδιού επιτυχιών στην Ουκρανία που χλεύαζε τα ρωσικά στρατεύματα, με τη χορωδία "Bayraktar, Bayraktar".

Πέρα από τη σάτιρα, το drone Bayraktar έχει τραβήξει την προσοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και το υπουργείο Άμυνας το έχει αναφέρει τουλάχιστον 45 φορές δημόσια από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Baykar, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον πατέρα του Bayraktar, Ozdemir Bayraktar, άρχισε να επικεντρώνεται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2005 καθώς η Τουρκία προσπαθούσε να ενισχύσει την εσωτερική αμυντική βιομηχανία της.

Το TB2 υπήρξε ένας τέτοιος παράγοντας στις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και την Ουκρανία, που τώρα ηγείται της παγκόσμιας ώθησης των αμυντικών εξαγωγών της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι η διεθνής ζήτηση είναι τεράστια για το TB2 και το νεότερο Akinci.

Ο Bayraktar, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Ερντογάν, είπε ότι ο Baykar μπορεί να παράγει 200 ​​drones TB2 το χρόνο.

Είπε ότι ήταν περήφανος που τα drones χρησιμοποιήθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν αρμενικό θύλακα του συμμάχου της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν, όπου οι δυνάμεις του Μπακού ανακατέλαβαν εκτάσεις με πολεμικές επιχειρήσεις το 2020, και στην Ουκρανία.

«Είναι μια παράνομη εισβολή, επομένως το TB2 βοηθά τον αξιότιμο λαό της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τη χώρα του», είπε.ο Ερντογάν.

"Η παράνομη κατοχή της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν σαν μια πληγή στην καρδιά της νεολαίας μας. Και ως μηχανικοί που αναπτύσσουν την τεχνολογία, είναι τιμή μας που βοηθήσαμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας εδώ να ανακτήσουν τη γη τους." συμπλήρωσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Bayraktar.

Η Ρωσία διαφήμισε μια νέα γενιά όπλων λέιζερ, συμπεριλαμβανομένου ενός κινητού συστήματος που η Μόσχα είπε ότι θα μπορούσε να τυφλώσει τους δορυφόρους σε τροχιά και να καταστρέψει drones. 

Όμως ο Μπαϊρακτάρ, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, είπε ότι τέτοια όπλα είναι αναποτελεσματικά έναντι του TB2.

"Το βεληνεκές τους είναι περιορισμένο, οπότε αν οι αισθητήρες και το βεληνεκές των πυρομαχικών είναι μεγαλύτερο, δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματικά", είπε.

Η Baykar εργάζεται σε ένα TB3, το οποίο έχει αναδιπλούμενα φτερά και μπορεί να απογειώνεται ή να προσγειώνεται σε αεροπλανοφόρα μικρού διαδρόμου, και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης που ονομάζεται MUIS ή Kizilelma.

«Ινσαλάχ, η πρώτη πτήση του Kizilelma θα είναι το επόμενο έτος το 2024 και το TB3 είτε μέχρι το τέλος αυτού του έτους είτε στις αρχές του 2024», είπε ο Bayraktar.

«Αν κοιτάξετε τον μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, εργαζόμαστε σε drones ταξί – για αυτό πρέπει να αναπτύξουμε τεχνολογία αυτονομίας υψηλότερου επιπέδου – που είναι βασικά η τεχνητή νοημοσύνη – αλλά θα φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θα μεταφέρονται οι άνθρωποι στις πόλεις».

Η εισβολή της Ρωσίας έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια και έχει εγείρει φόβους για μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Πούτιν λέει ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιούσε την Ουκρανία για να απειλήσει τη Ρωσία μέσω της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και ότι η Μόσχα έπρεπε να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους από τις διώξεις.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της τα απορρίπτουν ως αβάσιμα προσχήματα  και διατυπώθηκαν μόνο και μόνο για να εισβάλουν οι Ρώσοι σε μια κυρίαρχη χώρα.

Υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η Τουρκία φαίνεται να διαπρέπει: στα οπλικά συστήματα. «Η τουρκική στρατιωτική βιομηχανία είναι πιο επιτυχημένη από ποτέ», δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ιδίως όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η Τουρκία έχει γίνει μια τεχνολογική, στρατιωτική και οικονομική δύναμη, μεταξύ των τριών κορυφαίων κρατών στον κόσμο. Τα Bayraktar TB2 της εταιρείας Baykar με έδρα την Κωνσταντινούπολη, τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε διάφορους πολέμους, είναι κορυφαία σε πωλήσεις.

Μέχρι στιγμής 30 κράτη έχουν παραγγείλει εκατοντάδες τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η τιμή των οποίων εκτιμάται στα 5 εκατομμύρια δολάρια. Ο κατάλογος των αγοραστών περιλαμβάνει χώρες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Πολωνία, και τη Μαλαισία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι που αρέσκεται να τονίζει η τουρκική βιομηχανία όπλων ως ιδιαίτερο σημάδι ποιότητας».

«Η τουρκική στρατιωτική βιομηχανία ανθεί», συνοψίζει η FAZ. «Για το περασμένο έτος, ο όγκος των πωλήσεων ανήλθε στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια», ενώ οι εξαγωγές αυξάνονται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο: «από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, σε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 είχαν ήδη φθάσει τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 160%».

Η Αντίθετη Άποψη

"Το Μπαϊρακτάρ έχει περισσότερες δημόσιες σχέσεις και διαφθορά παρά πολεμική χρήση".

Το τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία των τουρκικών drones ήρθε μόλις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα TB2 Bayraktar στην περιοχή Χερσώνα καταρρίπτονται κατά δεκάδες πλέον από τα ρωσικά αντιαεροπορικά. Αναφορές στο τηλεοπτικό κανάλι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Tzvezda.tv αναφέρουν ότι η εισαγωγή του κινητού συστήματος αεράμυνας Tor-M2U, το οποίο συνδυάζει ένα ραντάρ, πυραύλους εδάφους-αέρος καθώς και  ένα σύστημα επιτήρησης και παρακολούθησης, άλλαξε την ανταπόκριση του ρωσικού στρατού κατά των Μπαϊρακτάρ. "Το οπλικό σύστημα που αναπτύξαμε Tor-M2U μπορεί να παρακολουθεί τα πάντα - από ένα μαχητικό αεροσκάφος μέχρι ένα μικρό drone - σε ακτίνα 32 km και υψόμετρα 10 μέτρων-10.000 μέτρων." Το Tor-M2U είναι η τελευταία εκσυγχρονισμένη έκδοση του Tor-M2 και προορίζεται  πλαισιώσει όλες τις αναπτυγμένες στο πεδίο της μάχης ρωσικές μονάδες. Εκτός από το Tor-M2U, η Ρωσία έχει ενισχύσει το οπλοστάσιό της με Pantsir-S1. Το Pantsir στα χέρια των ανταρτών που χρηματοδοτούνται από τα Εμιράτα στη Λιβύη είχε βληθεί αρκετές φορές  από τα Bayraktars το 2020 στην πρώτη τους αναμέτρηση, μεταξύ ενός drone και ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας.Από τότε, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, το Panstsir-S1 έχει «τροποποιηθεί» για να παρακολουθεί και αυτό αντικείμενα με χαμηλή διατομή ραντάρ όπως τα Bayraktars. Τα τρέχοντα Pantsir που αναπτύσσονται στην Ουκρανία έχουν τροποποιηθεί για να παρακολουθούν αντικείμενα μεγέθους Bayraktar από απόσταση 7 km έως 14 km, δίνοντας στους Ρώσους στρατιώτες, αρκετό χρόνο για να καταρρίψουν κάθε είδους επιθετικά drones.

Πηγή: Deutsche Welle


Σ.Σ. Αυτά να τα βλέπουν οι Έλληνες πολιτικοί και να βγάζουν συμπεράσματα. Αν υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί με σχέδιο, λογική και μεθοδικότητα, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα, η πολυπολικότητα του πλανήτη οικονομικά, γεωστρατηγικά, πολιτικά, κ.ο.κ. πλέον είναι γεγονός. Η Ελλάδα δείχνει να έχει χάσει ευκαιρίες -που δεν θα ξαναβρεθούν- που θα μπορούσαν να ανατάξουν την χώρα σε όλους τους τομείς. Βλέπουμε μια Τουρκία μέσω του Ερντογάν να διακηρύσσει παντού πως είναι ο ΄΄Αιώνας της Τουρκίας΄΄ και να προσπαθεί συνεχώς με όλους τους τρόπους να αναβαθμίσει την Τουρκία σε όλους τους τομείς. Αν το καταφέρνει? Δώστε την απάντηση μόνοι σας....


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Κίνα και Νέες Τεχνολογίες που Ξεπερνούν την Φαντασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Οι γερμανικές οφειλές και οι ντουφεκιές στον αέρα