Breaking News

Ελλάδα Χώρα της Χρονιάς 2023 για το Economist

 


Ελλάδα Χώρα της Χρονιάς 2023 για το Economist

Η Ελλάδα θριαμβεύει ως «Χώρα της Χρονιάς» του Economist για το 2023

Η Ελλάδα, που κάποτε σακατεύτηκε από την οικονομική κρίση, ανακηρύχθηκε «Χώρα της Χρονιάς» για το 2023 από το περιοδικό The Economist. Αυτή η διεθνής αναγνώριση, που καθιερώθηκε το 2013, απονέμεται σε κράτη που επιδεικνύουν ουσιαστική βελτίωση σε βασικούς τομείς. Μετά από μια δεκαετία αυστηρών αναδιαρθρώσεων, η Ελλάδα έχει ανέβει εντυπωσιακά στην κορυφή της κατάταξης για τις πλούσιες οικονομίες, προσφέροντας έναν φάρο ελπίδας για τις δημοκρατίες που αγωνίζονται παγκοσμίως.

Μεταρρυθμίσεις και Ανθεκτικότητα

Το περιοδικό επαινεί τη βαθιά ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόζει σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομεί το κοινωνικό συμβόλαιο και να επιδεικνύει συγκρατημένο πατριωτισμό—όλα αυτά επιτεύχθηκαν από το χείλος της κατάρρευσης. Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα  παρέλυσε από μια εξουθενωτική κρίση χρέους, γελοιοποιήθηκε στη Wall Street και καταστράφηκε πολιτικά στην Ευρώπη, από την άνοδο των ανεξέλεγκτων εξτρεμιστικών κομμάτων. Η κυβέρνηση ήταν τόσο απελπισμένη που κατέληξε να πουλήσει το λιμάνι του Πειραιά σε κινεζική εταιρεία.

Πολιτική Σταθερότητα και Εξωτερική Πολιτική

Η σημερινή κεντροδεξιά κυβέρνηση, που επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2023, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ελλάδας. Η εξωτερική της πολιτική είναι φιλική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ διατηρεί προσεκτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτές οι στρατηγικές διπλωματικές κινήσεις συνέβαλαν επίσης στην παγκόσμια θέση της Ελλάδας.

Προκλήσεις Μπροστά

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι παράδειγμα τελειότητας. Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ζητήματα όπως το ατύχημα των Τεμπών, το οποίο αποκάλυψε τη διαφθορά και τις θλιβερές έως ανύπαρκτες υποδομές. Ένα σκάνδαλο κατασκοπείας και η κακομεταχείριση των μεταναστών υπογραμμίζουν την ανάγκη βελτίωσης στη διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών. Αυτές οι προκλήσεις χρησιμεύουν ως έλεγχος πραγματικότητας, υπενθυμίζοντάς μας ότι υπάρχει ακόμη ένα μακρύ ταξίδι μπροστά.

Άλλες χώρες που εξετάστηκαν για τον τίτλο ήταν η Βραζιλία, η Πολωνία, το Ανατολικό Τιμόρ, η Λιβερία, οι Φιλιππίνες, η Φινλανδία, η Μολδαβία και η περσινή νικήτρια, Ουκρανία. Οι προηγούμενοι αποδέκτες αυτής της άτυπης αλλά σημαντικής διάκρισης περιλαμβάνουν την Ιταλία για τις μεταρρυθμίσεις υπό τον Μάριο Ντράγκι, την Τυνησία για τον εκδημοκρατισμό, το Ουζμπεκιστάν για την κατάργηση της δουλείας και την Κολομβία για μια ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες. Παρά αυτούς τους διεκδικητές, η εξαιρετική ανάκαμψη της Ελλάδας την έκανε την επικρατέστερη επιλογή για το 2023.

Πηγή: Economist

Σ.Σ. Επειδή μάλλον μας τρολλάρουν γενικά οι Βρετανοί... Θα πρέπει η ΄΄διάκριση΄΄ αυτή να θεωρηθεί μάλλον ως μια προσπάθεια χαϊδέματος του Κυριάκου μας, λόγω των γλυπτών του κλεφτοΈλγιν και της ακύρωσης της συνάντησης του Έλληνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, σχετικά με το θέμα που απασχόλησε πριν λίγες εβδομάδες την Ελληνική επικαιρότητα. Οι Έλληνες πολίτες, μόνο ξέρουν το πόσο πλήρωσαν, πληρώνουν και θα πληρώνουν τις επιλογές Μητσοτάκη στο μέλλον. Οι πολιτικές, οικονομικές, διπλωματικές και λοιπές επιλογές που έχουν εφαρμοστεί και δεσμεύουν την χώρα για τα επόμενα 100+ χρόνια θυμίζουν αποικίες της Μεγ.Βρετανίας τους προηγούμενους αιώνες. Επειδή ένα μεγάλο ποσοστό της Ελληνικής κοινωνίας μάλλον γέλασαν με την ''διάκριση΄΄ που κέρδισε η χώρα μας εμείς θα αναφέρουμε πως έχουμε μπροστά μας έναν ατελείωτο Γολγοθά που περιλαμβάνει την μεγαλύτερη αναδιανομή ακινήτων στην Ελληνική Ιστορία μέσω των πλειστηριασμών, το μεγαλύτερο εσωτερικό και εξωτερικό χρέος στην ιστορία της πατρίδας μας, την ατελείωτη φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, την εποίκηση της Ελλάδας με Πακιστανούς και Ασιάτες μουσουλμάνους (με ότι περιλαμβάνει αυτό θρησκευτικά, κοινωνικοπολιτικά κλπ), την φτωχοποίηση μέσω της υπερφορολόγησης των Ελλήνων πολιτών και τόσα άλλα που αυτή η ΄΄διάκριση΄΄ ως χώρα της χρονιάς 2023 μόνο θυμό μπορεί να προκαλέσει στον μέσο Έλληνα που βιώνει την Ελληνική καθημερινότητα.... Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα στους  πολίτες της χώρας της Χρονιάς με υγεία και αγάπη προς όλους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τι κέρδισε ο Ερντογάν στην Αθήνα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Χάκερς Παραβίασαν την Μεγαλύτερη Τράπεζα στον Κόσμο