Υπερδιπλασιασμός της Περιουσίας των Ισχυρών του Πλανήτη
Οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους από το 2020 έως και το τέλος του 2023, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, καλώντας τα έθνη να αντισταθούν στην επιρροή των υπερπλούσιων στη φορολογική πολιτική.
Μια έκθεση από το φιλανθρωπικό ίδρυμα, που δημοσιεύτηκε ως το hobnob της παγκόσμιας ελίτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι ο πλούτος τους αυξήθηκε από 405 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 869 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Ωστόσο, από το 2020, σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει φτωχότεροι, ανέφερε η Oxfam.
Οι δισεκατομμυριούχοι είναι σήμερα κατά 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι από ό,τι ήταν το 2020, παρά τις πολλές κρίσεις που καταστρέφουν την παγκόσμια οικονομία από τότε που ξεκίνησε αυτή η δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του Covid.
Η ετήσια έκθεση της Oxfam για την ανισότητα παγκοσμίως δημοσιεύεται παραδοσιακά λίγο πριν από την έναρξη του φόρουμ τη Δευτέρα στο ελβετικό θέρετρο των Άλπεων το Νταβός.
Η φιλανθρωπική οργάνωση εξέφρασε ανησυχίες για την αυξανόμενη παγκόσμια ανισότητα, με τα πλουσιότερα άτομα και εταιρείες να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο πλούτο χάρη στην άνοδο των τιμών των μετοχών, αλλά και σημαντικά μεγαλύτερη δύναμη.
«Η εταιρική ισχύς χρησιμοποιείται για να οδηγήσει την ανισότητα: συμπιέζοντας τους εργαζόμενους και πλουτίζοντας πλούσιους μετόχους, αποφεύγοντας τους φόρους και ιδιωτικοποιώντας όλο και περισσότερο το κράτος», ανέφερε η Oxfam.
Κατηγόρησε επίσης τις εταιρείες ότι οδηγούν την «ανισότητα αναλαμβάνοντας έναν διαρκή και εξαιρετικά αποτελεσματικό πόλεμο κατά της φορολογίας», με εκτεταμένες συνέπειες.
Η Oxfam είπε ότι τα κράτη παρέδωσαν την εξουσία στα μονοπώλια, επιτρέποντας στις εταιρείες να επηρεάσουν τους μισθούς που πληρώνονται οι άνθρωποι, τις τιμές των τροφίμων και τα φάρμακα στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση τα άτομα.
«Σε όλο τον κόσμο, τα μέλη του ιδιωτικού τομέα πίεσαν ακατάπαυστα για χαμηλότερα επιτόκια, περισσότερα κενά, λιγότερη διαφάνεια και άλλα μέτρα που στοχεύουν να επιτρέψουν στις εταιρείες να συνεισφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα δημόσια ταμεία», πρόσθεσε η Oxfam.
Η φιλανθρωπική οργάνωση είπε ότι χάρη στο εντατικό λόμπι για τη χάραξη φορολογικής πολιτικής, οι εταιρείες μπόρεσαν να πληρώσουν χαμηλότερους εταιρικούς φόρους, στερώντας έτσι από τις κυβερνήσεις χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικονομική υποστήριξη των φτωχότερων στην κοινωνία.
Οι εταιρικοί φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά στις χώρες του ΟΟΣΑ από 48% το 1980 σε 23,1% το 2022, σημείωσε η Oxfam.
Για να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία, η Oxfam ζήτησε έναν φόρο περιουσίας στους εκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου που, όπως λέει, θα μπορούσε να αποφέρει 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Η φιλανθρωπική οργάνωση κάλεσε επίσης να περιορίσει τις αμοιβές των CEO και να διαλύσει τα ιδιωτικά μονοπώλια.
Πηγή: alb-raz/lth
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η Ελβετία καταργεί τους δασμούς στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων