Breaking News

Θα Χαθεί το 40% των Θέσεων Εργασίας Ανησυχεί το Δ.Ν.Τ.

 


Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας και θα επιδεινώσει την ανισότητα, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΔΝΤ

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, είπε ότι η τεχνολογία έχει τη δύναμη να «αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας και να βαθύνει την ανισότητα», η οποία κινδυνεύει «να πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις». Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας παρουσιάστηκε σε ένα νέο έγγραφο του Δ.Ν.Τ. το οποίο ανέφερε ότι «οι υψηλόμισθοι μπορούν να αναμένουν μια υπερανάλογη αύξηση» στους μισθούς τους χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της περικοπής θέσεων εργασίας σε μια σειρά τομέων. Αυτό περιλαμβάνει τους παραδοσιακούς ρόλους των εργασιών ''λευκού κολλάρου και της γραβάτας'', είπε το ΔΝΤ, καθώς τα νέα chatbot AI είναι ικανά να γράφουν email, να συνοψίζουν αναφορές και να δημιουργούν κώδικα. Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αντικαθιστούν τους ανθρώπινους ρόλους με ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι κινδυνεύουν περισσότερο από την «τεχνολογική μετάβαση». 

Το Ταμείο προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει έως και το 60% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες. Περίπου οι μισές θέσεις εργασίας από αυτό το 60% θα μπορούσαν να καρπωθούν τα οφέλη της νέας τεχνολογίας, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δουν τους ρόλους τους να μειώνονται ή να αντικαθίστανται τελειως. Ενώ η τεχνολογία θα μπορούσε να  δημιουργούσε κινδύνους ακόμη και  για ορισμένους εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης, το ΔΝΤ είπε ότι ίσως κερδίσουν περισσότερο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, εάν η τεχνητή νοημοσύνη ήταν συμπληρωματική με τις δουλειές τους.

Τα ευρήματά του Δ.Ν.Τ. αποκάλυψαν επίσης ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία AI (τεχνητή νοημοσύνη) έδωσαν στις προηγμένες οικονομίες ένα προβάδισμα έναντι των φτωχότερων χωρών. Αυτό βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι αναπτυσσόμενες και οι αναδυόμενες οικονομίες θα χάσουν ευκαιρίες ανάπτυξης λόγω της αυξημένης εξάρτησής τους από τη χειρωνακτική εργασία. Η κ. Γκεοργκίεβα είπε: «Η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν προληπτικά για να αποτρέψουν την τεχνολογία από το να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις. «Είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για ευάλωτους εργαζόμενους».

Τα σχόλιά της έρχονται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου οι νέες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και οι κίνδυνοι από την τεχνολογία αποτελούν σημαντικό σημείο συζήτησης.

Πηγή: intl.economy review


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Υπερδιπλασιασμός της Περιουσίας των Ισχυρών του Πλανήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γρήγορη Ιστορία του Αγίου Όρους