Breaking News

Γαλλία 40 Νέοι Πύραυλοι Μεγάλου Βεληνεκούς Δώρο σε Ουκρανία

Η Γαλλία θα παραδώσει 40 ακόμη πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία μια νέα παρτίδα περίπου 40 πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς SCALP καθώς και εκατοντάδες βόμβες  και πυρομαχικά, καθώς το Κίεβο πολεμά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.


Ο Μακρόν είπε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι η προτεραιότητα της Ευρώπης πρέπει να είναι «να μην αφήσει τη Ρωσία να κερδίσει», ανακοινώνοντας ότι θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο.

«Το να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει θα σήμαινε αποδοχή ότι το διεθνές δίκαιο δεν γίνεται σεβαστό», είπε.

Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία εργάζεται για μια νέα διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία σύμφωνα με μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Κίεβου και Λονδίνου η οποία θα ανακοινωθεί κατά την επίσκεψή του τον Φεβρουάριο.

Το SCALP είναι ικανό να πλήξει στόχους μακριά και μέσα στην Ρωσία, πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου που παρέμεινε σχετικά σταθερό για μήνες.Είπε ότι θα παραδοθούν «περίπου σαράντα» ακόμη βλήματα SCALP μαζί με «αρκετές εκατοντάδες» βόμβες και νέου τύπου πυρομαχικά.Η πρώτη αποστολή των όπλων παραδόθηκε από τη Γαλλία στην Ουκρανία το καλοκαίρι, αν και ποτέ δεν ήταν σαφές πόσα είχαν παραδοθεί.

Οι αναλυτές είπαν ότι η Δύση πρέπει να συνεχίσει, ακόμη και να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, εάν θέλει να αποτρέψει τη Ρωσία να κερδίσει στη σχεδόν διετή σύγκρουση.

Η Γαλλία θα στείλει στην Ουκρανία 40 νέους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP-EG καθώς και εκατοντάδες βόμβες, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις 16 Ιανουαρίου. Οι πύραυλοι SCALP είναι αντίστοιχοι των British Storm Shadows, με βεληνεκές έως και 250 χιλιόμετρα. Ο Μακρόν συμφώνησε για πρώτη φορά να μεταφέρει πυραύλους SCALP στην Ουκρανία τον Ιούλιο του 2023, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. 

Ο Μακρόν υποσχέθηκε να παραδώσει οπλισμό στους Ουκρανούς και επίσης να επισκεφθεί προσωπικά το Κίεβο τον Φεβρουάριο.

«Θα παραδώσουμε πολύ περισσότερο υλικό και θα βοηθήσουμε την Ουκρανία με τις ανάγκες της, να υπερασπιστεί τον ουρανό της. Θα πάω ο ίδιος τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία», είπε ο Μακρόν. 

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε στις 14 Ιανουαρίου ότι το γραφείο του ετοιμάζεται να ανακοινώσει «καλά νέα» σχετικά με την αεράμυνα, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση του Μακρόν ακολουθεί μια σειρά έντονων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία. Τα χτυπήματα της Ρωσίας κατά της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής και των οικιστικών περιοχών έχουν αυξηθεί αυτόν τον χειμώνα, ακολουθώντας ένα μοτίβο που καθιερώθηκε τον χειμώνα 2022-2023.

Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν πυραύλους κρουζ  Storm Shadow/SCALP για να χτυπήσει πολύτιμους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους στην κατεχόμενη Κριμαία. Τον Οκτώβριο, το Κίεβο παρέλαβε την πρώτη του παράδοση των αμερικανικών τακτικών πυραύλων του στρατού (ATACMS), τα οποία έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων. 

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Oleksiy Danilov δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ότι το ATACMS "ξεπέρασε κάθε προσδοκία".

Η κυβέρνηση Ζελένσκι ώθησε επίσης τη Γερμανία να μεταφέρει πυραύλους Taurus, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στόχους έως και 500 χιλιόμετρα μακριά. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνείται σταθερά το αίτημα του Κιέβου, φοβούμενος κλιμάκωση με τη Ρωσία.

Ένας συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Γερμανίας θα ζητήσει ψηφοφορία για τις παραδόσεις του πυραύλουTaurus  στην Ουκρανία στη Bundestag στις 17 Ιανουαρίου.

Η Γαλλία παρείχε στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2023. Η Γαλλία σχεδιάζει επίσης να φιλοξενήσει μια διάσκεψη «συνασπισμού πυροβολικού» στο Παρίσι αργότερα τον Ιανουάριο για την περαιτέρω ενίσχυση του ουκρανικού στρατού Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Stephane Sejourne στο Κίεβο στις 13 Ιανουαρίου για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Πηγή: kyivindependent.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Θα Χαθεί το 40% των Θέσεων Εργασίας Ανησυχεί το Δ.Ν.Τ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Υπερδιπλασιασμός της Περιουσίας των Ισχυρών του Πλανήτη