Breaking News

Παράλογο Λένε οι Βρετανοί να Σταματήσουμε τις Πωλήσεις Όπλων στο Ισραήλ

 




Παράλογο Λένε οι Βρετανοί να Σταματήσουμε τις Πωλήσεις Όπλων στο Ισραήλ

Θα ήταν «παράλογο» να σταματήσουμε τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θα ήταν «παράλογο» να απαγορευθούν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις προς το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει αυτό το βήμα. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κίνηση θα ισοδυναμούσε με «κυβερνητική τρέλα», δεδομένης της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ που πυροδότησε τη σύγκρουση στη Γάζα . Η Telegraph έχει συνομιλήσει με δύο υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου που προβάλλουν παρόμοια επιχειρήματα, σε ένδειξη υποστήριξης στην κορυφή της κυβέρνησης για την τρέχουσα στάση του Rishi Sunak.

Εν τω μεταξύ, περίπου 400 δικηγόροι έστειλαν επιστολή στον κ. Σουνάκ υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει νομική υποχρέωση να ληφθούν μέτρα κατά του Ισραήλ», αντικρούοντας μια επιστολή υπογεγραμμένη από 600 νομικά πρόσωπα που υποστήριζε το αντίθετο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.Ο Λόρδος Κάμερον, ο υπουργός Εξωτερικών, δεν έχει ακόμη πειστεί ότι έχει αγγίξει το νομικό όριο για την αναστολή των εξαγωγών όπλων λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Υπάρχει ένας νομικός μηχανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο που απαιτεί απαγόρευση εξαγωγής όπλων εάν διαπιστωθεί ότι μια χώρα δεν δείχνει δέσμευση στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Υπήρξαν ολοένα αυξανόμενες εκκλήσεις για μια τέτοια απαγόρευση, με πρώην υψηλά στελέχη της δικαιοσύνης και της ασφάλειας μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι το όριο έχει φτάσει και ξεπερασθεί πλέον.

Ο Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών καθώς και πρώην πρωθυπουργός, βγήκε δημόσια επιχειρηματολογώντας κατά της κίνησης με έντονο τρόπο. Έγραψε στην Daily Mail: «Αν θέλετε ένα παράδειγμα ''επιθυμίας θανάτου'' του δυτικού πολιτισμού, σας δίνω την τρέχουσα πρόταση από μέλη του βρετανικού κατεστημένου ότι αυτή η χώρα πρέπει να απαγορεύσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

«Αν θέλετε αποδείξεις κυβερνητικής τρέλας, φαίνεται ότι οι δικηγόροι του Φόρεϊν Όφις εξετάζουν έντονα την ιδέα – η οποία, από όσο μπορώ να πω, δεν έχει απορριφθεί ακόμη από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών. «Φαίνεται να έχει μπει σε ένα είδος συσκότησης σχετικά με το θέμα. Ακόμη πιο ανησυχητικό, μας λένε ότι η ισραηλινή απαγόρευση όπλων αποτελεί αντικείμενο έντονης διαμάχης στο υπουργικό συμβούλιο, με μόνο λίγους υπουργούς να υποστηρίζουν θετικά το Ισραήλ». Αργότερα στο άρθρο, σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε διατηρήσει τις «τεράστιες» συμφωνίες όπλων του με τη Σαουδική Αραβία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Υεμένη. Και πρόσθεσε: «Αλλά δεν είναι η υποκρισία που με πειράζει. Είναι το συμπέρασμα: ότι οι καλοί, έξυπνοι, ευγενικοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα είναι πραγματικά πρόθυμοι να αφαιρέσουν, από το Ισραήλ, τα μέσα υπεράσπισης των πολιτών του ενάντια στη Χαμάς.

«Αυτό είναι τρελό. Αυτό είναι ντροπή – και όσο πιο γρήγορα η κυβέρνηση καταγγείλει επίσημα την ιδέα, τόσο το καλύτερο». Δύο υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου προέβαλαν παρόμοια επιχειρήματα στην The Telegraph. Κάποιος είπε: «Έχουμε μια σωστή διαδικασία για την αδειοδότηση των εξαγωγών. Δεν μπορούμε να κλείσουμε την κάνουλα όπλων προς το Ισραήλ όταν οι Ιρανοί προμηθεύουν όπλα στη Χαμάς. «Όσον αφορά το Ισραήλ, είναι σε πόλεμο με την Παλαιστίνη. Δεν ξέρω πώς τελειώνει αυτό. Σε μια κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ δεν συμμετείχε και σε μια άλλη σειρά συνομιλιών η Χαμάς δεν συμμετείχε και αυτή». Ένας ακόμη υπουργός της Βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε επίσης: «Είναι πολύ άβολο, αλλά δεν μπορείς να έχεις σπασμωδικές αντιδράσεις όταν συμβαίνει κάτι στο πεδίο του πολέμου». Ο κ. Σουνάκ περιέγραψε τη θέση του νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, λέγοντας: «Υπάρχει ένα σύνολο κανόνων, κανονισμών και διαδικασιών που θα ακολουθούμε πάντα, και είμαι σταθερά σαφής με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την αρχή αυτής της σύγκρουσης ότι φυσικά θα πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του από τις επιθέσεις της Χαμάς, όμως πρέπει να το κάνει σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να προστατεύσει τις ζωές αμάχων και, δυστυχώς, πάρα πολλοί άμαχοι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους».

Πηγή: The Telegraph


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το αέναο χρέος ως συντελεστής εξάρτησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Κίνα και Πλημμύρα Φθηνών Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων στην Ευρώπη