Κίνα και Ρωσία Ένας Γάμος με Προίκα
Η Κίνα παρέχει δορυφορικές πληροφορίες για στρατιωτικούς σκοπούς στη Ρωσία, προειδοποιούν οι ΗΠΑ, αναφέρει έκθεση
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους συμμάχους τους για την αυξανόμενη τεχνολογική βοήθεια της Κίνας στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.Καθώς η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών ενισχύεται, η Κίνα παρέχει στη Ρωσία γεωχωρικές δορυφορικές εικόνες για στρατιωτική χρήση.Η είδηση έρχεται ένα μήνα μετά από μια αναφορά του Royal United Services Institute (RUSI) που εδρεύει στο Λονδίνο, η οποία προειδοποίησε ότι η Ρωσία αυξάνει τη συνεργασία της με την Κίνα σε 5G και δορυφορική τεχνολογία.Η γεωχωρική νοημοσύνη ενσωματώνει δεδομένα από ένα δίκτυο τεχνολογιών, που κυμαίνονται από δορυφόρους έως κινητούς αισθητήρες, σταθμούς ελέγχου εδάφους και εναέριες εικόνες. Τα δεδομένα στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτών και προσομοιώσεων σε πραγματικό χρόνο για να βοηθήσουν στον εντοπισμό στρατιωτικών απειλών, σύμφωνα με το Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η βοήθεια της Κίνας περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη μικροηλεκτρονικών και εργαλειομηχανών για την παραγωγή αρμάτων μάχης, οπτικά και συστήματα σκόπευσης, καύσιμα πυραύλων και διευκόλυνση σε Ρωσικές υπηρεσίες που αφορούν την διαστημική συνεργασία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφερε το Bloomberg .Οι δορυφορικές εικόνες έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο και για τις δύο πλευρές των εμπολέμων στην Ουκρανία. Τον Οκτώβριο του 2022, η Ρωσία δήλωσε ότι οι εμπορικοί δορυφόροι που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας ήταν «νόμιμοι» στόχοι επιθέσεων. Ιδιωτικά στοιχεία όπως τα δορυφορικά τερματικά Starlink του Έλον Μασκ και οι δορυφόροι παρατήρησης της γης Maxar και Planet Labs έχουν αποδειχθεί κρίσιμοι για τη διατήρηση του διαδικτύου στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η Ουκρανία επέκρινε τον Μασκ ότι απέτυχε να εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους τερματικούς σταθμούς Starlink στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας.
Η σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα «χωρίς όρια».
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκαν στην αμοιβαία σχέση τους το 2022 ως φιλία «χωρίς όρια». Σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, με την Κίνα να γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αγαθών της Ρωσίας από τότε που οι δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία το 2022. Η Κίνα έχει επίσης παράσχει στη Μόσχα πρόσβαση σε περιορισμένα αγαθά «διπλής χρήσης», όπως τσιπ και ολοκληρωμένα κυκλώματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία εξήγαγε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και άνθρακα στη γείτονά της, σε μειωμένες τιμές. Αυτή τη φορά πέρυσι, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Fu Cong προσπάθησε να υποβαθμίσει τη ρωσο-κινεζική συνεργασία σε μια συνέντευξη στους New York Times. Παρά την άρνηση της Κίνας να καταγγείλει τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ο Φου είπε τότε ότι η πατρίδα του δεν ήταν στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο, προσθέτοντας ότι η σχέση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας έχει «εσκεμμένα παρερμηνευθεί».
Ωστόσο, η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν πηγές του Bloomberg. Οι Financial Times ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους για την επέκταση της βοήθειας της Κίνας προς τη Ρωσία και την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να την αποτρέψουν. Ο Blinken φέρεται να ζήτησε από τους συμμάχους να θέσουν το θέμα απευθείας στην Κίνα. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε επίσης για «σημαντικές συνέπειες» αυτή την εβδομάδα εάν εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Κίνα, παράσχουν υποστήριξη στη Ρωσία που θα τη βοηθούσε να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. «Είμαστε ξεκάθαροι με την Κίνα πως βλέπουμε τη Ρωσία να κερδίζει υποστήριξη σε όλους τους τομείς αλλά και αγαθά που προμηθεύουν κινεζικές εταιρείες στη Ρωσία», δήλωσε η Yellen το Σάββατο. «Από την πλευρά της, η Κίνα τόνισε ότι είναι η πολιτική της να μην παρέχουν στη Ρωσία στρατιωτική υποστήριξη – κανένας από εμάς δεν θέλει αυτό να είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις».
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επικοινωνίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες του απευθείας στον Κινέζο ομόλογό του σχετικά με τη βοήθεια της Κίνας στον ρωσικό αμυντικό τομέα. Η κλήση μεταξύ του Μπάιντεν και του Σι ήταν η πρώτη κατ' ιδίαν επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που συναντήθηκαν στην Καλιφόρνια τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν συμφώνησαν "να διατηρήσουν πιο τακτικές επικοινωνίες και ανοικτές γραμμές συνομιλίας" .
Πηγή: Bloomberg
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παράλογο Λένε οι Βρετανοί να Σταματήσουμε τις Πωλήσεις Όπλων στο Ισραήλ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πυρηνική Μπαταρία Παράγει Ενέργεια Για 50 Χρόνια